Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Frågelek och sommarbilder

Torsdag 16 juli 2015

Vad heter denna lilla skönhet? Finns i grönsakslandet och är en mycket gammal kulturväxt. Dessutom är den kokta roten en delikatess och smakar som ostron? De praktfulla bollarna kan spridas mycket långa vägar. Bör fotas före kl 10 på förmiddagen, sedan sluter sig blomman. Underbart är kort.

 

haverrot1

 

haverrot3

Medan du funderar visar jag lite andra sommarglimtar.

barnen

 

perenner

 

isla

’Isla’

perennatrappa

 

daggkapa

 

feligonde

Årets ros ’Ghislane de Feligonde’ 14 år hos mig

perennaborder

 

flammentanz

’Flammentanz’ 38 år gammal.

rumba

’Rumba’ några år

Har du kommit på det?

Haverrot, en medeltida växt  som påminner om svartrot, fast rötterna är små som fingrar

 och detta är den äkta sorten, numera mycket sällsynt som kulturrelikväxt i det fria. Denna, ’Tragopodan porrifolius’ blommar i lila istället för med gula blommor vilket är vanligare. I England kallas den för grönsaksostron.

Jag sådde den förra året med frö från Impecta (tror jag att det var) och några plantor stod kvar i landet. Förra året blommade den inte, så det var en  glad överraskning.

haverrot2Trevlig helg!

Luna

 

 

 

0

7 kommentarer

 1. Jag ska genast erkänna att jag inte visste vad det var. Men när jag såg svaret så vet jag att jag läst om haverrot … att det är en delikatess. Det är så roligt med sådana växter och blomman är väldigt vacker även om man får vara snabb för att hinna njuta av den.

  Härliga sommarglimtar i övrigt från dig. Dina rosor är fantastiska. Dom verkar verkligen trivas. Hos mig är det egentligen bara honungsrosen som trivs riktigt bra men det är inte illa det heller. Tycker både jag och humlorna.

  Ha en fin helg du också!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   16 juli, 2015 at 13:02

   Tack Anita!

   Vi fick haverrot på en middag på Gunnebo slott för ett antal år sedan. De har en fantastisk ekologisk restaurang och café där och råvarorna kommer förstås från deras mäktiga köksträdgård. Så började det intresset.
   Tack, men min Ghislane Feligonde har nog aldrig varit vackrare än i år. Inte en endaste lus, peppar, peppar. Honungsrosor kan också verkligen blomma . Det kan räcka åt en trädgård. Och så mysigt med alla humlor. Tänkte på det när jag fikade vid lavendelbusken förut idag. Vilket humlesurr!!!
   kram Luna

 2. Utsökt vacker är den, som din trädgård. Min typ av blomma har den, nätt med vacker kulör. Rosorna ser ut att må alldeles förträffligt i din trädgård. Ha det fint i solen! Merja

 3. Här lär man sig nya saker, aldrig hört talas om den!

  Vackra bilder från din fina trädgård!

  Kram Gunilla

 4. Så fin den var havreroten. Jag köpte frö för många år sen, men lyckades inte få något. Jag kanske måste prova igen.
  Det finns en ört som smakar ostron också vill jag minnas. Vet du vad den heter?

  • lunasblogg

   18 juli, 2015 at 21:05

   Tänker du på Ostronört, ’Mertensia maritima.’? Slog just upp det. Det är en fridlyst havsstrandväxt, med blågrå köttiga blad och blå klockformade blommor som grenar ut sig . Tyvärr är den en starkt hotad art, men den lär smakar ostron.
   ha det bra/
   Luna

 5. Att placera in den i släktet var lätt. Jag har sått och satt en ljusare blommande variant i perennrabatten. Men just haverrot nej det visste jag inte. Men den står på listan över växter för kökslandet. Den fanns inte hos Runåbergs när jag skulle köpa i år. Kanske lika bra för grönsaksodlingen är katastrof i år 🙂 Men nu vill jag definitivt smaka grönsaksostron.

  Kram, Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑