Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Frederiksborgs slotshave

Månd. 12 sept. 2016

Vilket väder vi har och vilken helg! 24,5 gr varmt i Skåne i lördags och nästan lika skönt på kvällen. Vi passade på att tura över sundet och besöka Skandinaviens största renässansslott Frederiksborgs slott i Hilleröd bara 2,5 mil från Helsingör. Ett måste att besöka om man gillar trädgård som konst, en annorlunda trädgårdsupplevelse.

Många av er har nog varit där redan eller sett bilder härifrån innan, om inte annat av dess  parterrer.

slott8

Är  slottet och slottsparken verkligen så pampiga som det verkar då? Ja, och mer därtill. Det är en av de finaste barockträdgårdar jag sett faktiskt. Varför? Jo för att topografin är terrasserad och för att intrycket växer och öppnar upp nya vyer hela tiden. När man går in i parken ser man  inte alla vattentrappor och boskéer direkt, utan bara slottet som tycks sväva i fjärran och ju närmre man kommer desto mer pampig och storslagen blir konstträdgården framför.

slott6-1

Barockträdgårdstilen är en utveckling av renässansen, fast ger en mer lugn och harmonisk känsla att vistas i trots de symmetriska formerna. Båda stilarna  utgår förstås från en mittaxel men här tillkommer otaliga gångar i olika former och vinklar kantade med formklippta häckar, buskar trädalléer, fontäner och vattendrag.

dscn8143

dscn8161

Själva renässansslottet från 1600 talet är det största i hela Skandinavien och är byggt på tre holmar i Frederiksjön centralt i Hilleröd. Bara slottet och Nationalmuséet är värt ett besök. Högst upp från slottet får du helhetsbilden. Till vänster ligger den romantiska parken i engelsk stil. I parterrerna närmast finns drottningens monogram broderat. Man kan åka båt omkring slottet på sjön också.

fd83cdcb72377898a542908a3839db9c(lånad översiktsbild)

Nu skulle jag kunnat fota hur mycket som helst här, men ljuset var svårt och bilderna ser trots den vackra varma dagen mörka ut, men här är några stycken.

 

slott3Tänk att klippa dessa grässlänter!

slott7Så pedant skött! Inte  ett löv på gångar eller i vattenspeglar.

slott

slott-2Gångarna var cementerade  med grus, ( det finns en metod för det som jag glömt nu)  Mycket praktiskt med släta ytor på sluttande gångar.

slott_1

Som sagt inga bra bilder i starkt soldis, men en hint om vad som är att upptäcka. Det finns många slott i Skåne också ( 25 st) och de flesta byggdes då Sverige tillhörde Danmark.

Ha en bra vecka!

Luna

0

4 kommentarer

 1. Ojojoj, vilken slottsträdgård!! Inte för att jag skulle vilja ha det så i min trädgård, men som konstverk är det fantastiskt.
  /Eva Linnea

 2. Ett fantastiskt jobb både i planering, skötsel och utseende. Kul att få följa med. Det finns säkert idéer jag kan låna även om det inte är riktigt så jag vill ha min trädgård.

  Kram, Carina

 3. Vilka bilder!
  Dom kan verkligen ta hand om sina trädgårdar.

 4. Vacker slottsträdgård och klart imponerande anläggning. Tack för att vi fick följa med på besöket. 🙂
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑