Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Fröer eller inte…..?

Torsd. 5 jan. 2017

Dags för blommiga fredagen och temat denna veckan handlar om frösåddens  vara eller inte vara.

Jag är inte den person som frösår så väldans mycket, längre iallafall. Mycket frösår sig dock självt.

Jag sår visserligen sommarblommor och grönsaker, men aldrig för tidigt eller i för stor mängd för jag har inte plats. Det brukar bli en del iallafall när det kommer ut i rabatterna.

 t ex de overkligt blå Blomman för dagen

Jag tar vara på fröer förstås. Särskilt de älskade rosenskärorna.

och de svarta trumpetblommorna

linnétagetes förstås…..

 kanske något nytt  varje år

Jag försöker numera förenkla sådderna så det inte blir en massa att skola om. Sår vissa grönsaker på hösten som dill morot palsternacka för tidigare skörd.

Jag sår sommarblommor direkt i större kärl och krukor  i typ april som jag antingen sedan planterar ut i rabatterna när plantorna är kraftiga eller låter stå kvar i krukorna.

Så gör jag även med bladgrönt och kryddor fast ett par månader tidigare inomhus. Groddar ätbart  gör jag  så fort det blir bra dagsljus.

Ärtskott

Köper numera färdiga knubbiga plantor av olika tomatsorter, paprika och chili som ger tidig skörd. Gillar bäst när grönsakerna äts direkt och inte stoppas i frysen.

 

Det är sällan jag driver upp någon ovanlig blomma jag tagit frö från utomlands, för jag har inte tålamod att vänta på blomning utan plantan har oftast dött innan. Jag är inte heller den som kollar frökatalogen före jul utan sparar planerandet tills ljuset börjar återvända.

Allt beror nog på att jag inte har växthus, odlingstunnel, gott om plats i fönstren inomhus eller förråd som håller lagom temperatur. Får vara glad om jag lyckas hålla övervintringsväxterna vid liv. Varför inte växthus då? Är för lat att passa med vattning, rätt vädring, ohyrebekämpning, skottning och årlig rengöring. Allt handlar om prioritering av tid och tid för annat som t ex resor. Det som andra ska passa – ska gå att flytta ihop lätt i lagom skugga och under öppen himmel.

Ett lagom varmt och ljust orangeri i anslutning till köket skulle jag dock inte säga nej till. Ett mysigt rum som går att använda året om, även för annat än frösådder.

Den diskussionen pågår fortfarande härhemma.

Trevlig trettonde helg!

Luna

19 kommentarer

 1. Vilken härlig tomatplanta! Det vattnas i munnen. Den svarta trumpetblomman ska jag minsann hålla utkik efter. Jättesnygg och funkar väl som snittblomma också, eller?
  Ha det så gott
  /Anette

  • lunasblogg

   6 januari, 2017 at 09:47

   Ja , tomatplantan är en Houndreds and thousands och blir lika rikbärande som namnet lyder. Den svarta trumpetblomman går utmärkt till snitt och Salpiglossis Sinuata finns även i alla möjliga färger med ådringar i de liljeliknande blommorna.
   ha det bra/ Luna

 2. Rosenskäran är en favorit här också, den måste jag så varje vår! Att köpa färdiga grönsaksplantor är en bra genväg till skörd sommartid. Gör likadant med vissa sorter som jag inte orkar så själv eller som jag bara vill ha en planta av.
  När jag ser tomatbilden kan jag inte annat än längta efter solmogna egenodlade, så gott det är.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  • lunasblogg

   6 januari, 2017 at 13:01

   Ja, eftersom jag kan köpa fina plantor till bra pris sparar det mycket. Visserligen är det roligt med helt egenodlat, men som sagt man ska ha plats.
   Ha det gott/ Luna

 3. Bra filosofi att bara så det man behöver och har plats för. Jag är på väg dit. I år ska jag köpa tomatplantor också. Rosenskäran är en favorit här också. Den så jag varje år.
  //Helene

 4. Då hoppas jag diskussionen avgörs till din fördel 🙂 Det är ju ingen större mening att fröså tidigt om man inte har förutsättningar för resten. Låter som kloka beslut. Jag tänker fortfarande med längtan på morfars lilla kallveranda. Jösses vilka sommarblomsplantor han drog upp. Och senare på våren fick jag alltid ta klumpar – han sådde i trälådor med tidningspapper i botten – och så vira in i tidningsstrutar för färden hem…

  Jag saknar min ångugn, det är nog den bästa köksmaskin jag haft. Då var det helt ok att ’förvälla’ och frysa. Resultatet när jag lagat grönsakerna där noterades till och med av pappa som inte är någon stor vän av grönt på det hela taget.

  Kram, Carina

  • lunasblogg

   6 januari, 2017 at 13:10

   Förr var det så. Man sådde och tog sticklingar av allt när verandor och andra rum var svala, som gjort för odling inomhus. Med våra välisolerade hus och vårt miljöbesparande tänk måste vi bygga speciella hus för odling.
   Ångugnen låter intressant.
   kram Luna

 5. Du får väl be min man rita ett orangeri åt dig! Jag är mycket nöjd med det han skapade åt oss!
  Försöker hålla mig till lättsådda och okrångliga sorter när det gäller fröer. ”Behöver” hur mycket plantor som helst till våra nya rabatter så dagens tema erbjuder många fynd, hos dig hittar jag rosenskära, gillar dem skarpt men hade glömt bort dem. Nu åker de upp på inköpslistan. Svart trumpetblomma likaså, ser fin ut, skulle passa i vår ganska gråbladiga orangerirabatt. Hoppas den är lätt att så.
  Trevlig helg!/Laila

  • lunasblogg

   6 januari, 2017 at 12:55

   Haha, tack för omtanken. Ja, jag vet att du fått ett fint orangeri. Rita kan jag visserligen själv men det är övertalningen att skaffa mer att sköta som är bekymret.
   Svart trumpetblomma är mycket lätt att så, fast tar lite längre tid på sig.
   Trevlig helg till dig också/ Luna

 6. Otroligt fin tomatplanta, den skall jag lägga på minnet. Trumpetblomman har en vacker färg. Jag sår inte mycket, blir inte riktigt som jag tänkt mig, med blommor. Tomat och gurka brukar lyckas bättre.
  Ha en fin helg /Marika

 7. lunasblogg

  6 januari, 2017 at 13:15

  Ja, det blir små men fina tomater. Hemodlad gurka liksom tomater smakar verkligen jättegott om man jämför med köpta sådana. Jag skulle vilja så gurka bara för det, men jag får nöja mig med squash
  trevlig helg till dig också
  / Luna

 8. Klokt att så så att det får plats. Vilken tur att jag har gott om utrymme…
  Ha en fortsatt fin helg!
  Anette

 9. Ja, en bør nok ikke så mer enn det en behøver, men det er så mange fristende kataloger akkurat nå…;)

  God helg!

  Klem, Marit

 10. Förra odlingssäsongen, när jag byggde upp köksträdgården på Evatorp, blev det fler plantor än vanligt inköpta. Himla praktiskt, så det gör jag nog i år också. Höstsådde morot, rättika, palsternacka och dill. Himla praktiskt det med! Jag väljer också squash isf gurka, eftersom jag inte har något växthus. Så tomater av lite olika sorter ska jag försöka mig på i år, men det får bli frilandstomater förstås. Söder om torpet är det gassande sol, och det funkade jättebra förra året.
  En fortsatt skön helg önskar Eva Linnea

 11. Oj vad flitig du är med sådder! Jag är jätteimponerad. Och tomatplantan är helt otrolig. Ha en skön Trettondehelg,

 12. Som pragmatiker och superrealist gillar jag ditt resonemang om varför du inte har det ena eller det andra.
  Precis så har jag själv resonerat fast tvärtom: Har både växthus och katt – båda hindrar mig från att resa några sträckor att tala om. Det visste jag när jag skaffade dem.
  Men även en superrealist kan drömma ibland: Tänk om….;-)!
  Jag har sett alla fina, färdiga plantor av tomat, gurka, chile och annat, men för det mesta har mina egna sett finare ut :-)! (Har visst gått och blivit modern – så som jag skryter över mig själv ;-)!)
  Men, de blir säkert lika fina i slutändan.

  Ha det gott!
  /Anja

 13. Det är nästan skrattretande hur många vi är som sjunger Rosenskärans lov!
  Skönt att höra att det är fler än jag som köper tomatplantor istället för att så just dem.

 14. Hej

  Hittade in till din trevliga trädgårdsblogg. Jag arbetar med Granngårdens e-handel och skulle vilja höra mig för om ett eventuellt samarbete med dig.

  Är du intresserad av att veta mer om vad ett ev. samarbete skulle innebära kan du kontakta mig på mejladressen nedan, så berättar jag mer.

  fredrik.ekdahl@topvisible.se

  Allt väl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑