Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Frostnypt påsk

Tisd. 18 april 2017

Undrar hur många som fått slokörade växter denna påsk? Räck upp en hand.

Först var det bara snökalla dagar och  någon minusgrad på natten.  Sedan blev det flera minus och det natt efter natt. Håller på än.

Och jag som trodde jag hade koll. Den nya magnolian som skulle i jorden har fått stå i kruka och som tur var redan blommat över. Den var så ljusgrön och fin i bladverket och för att jag skulle se den stod den strax intill väggen utanför de låga altandörrarna ute för att jag skulle ha uppsikt på den och ta in vi behov, men när natten med 4,5 gr minus kom lite tidigare än beräknat  blev jag slokörad jag med. Dessutom hade jag handlat  på Roséns i Vara i påsk  Visserligen vanliga växter som tål lite frost. Bland annat en Rosenripsbuske Ribes sanguineum ( till vänster i bild) som hade plastpåsen kvar. En för mig nostalgisk buske som jag vill ha igen, liksom en gammaldags Doronicum Vårkrage, en vanlig  viol, Viola cornuta, en helgul doftande gyllenlack, några pålitliga smultronplantor och en för mig ny fin Aubrieta med hängande växtsätt.

Före

Efter. Ja de lever alla men ser hängiga ut. Som tur var stod de intill en husvägg

svårt att se kanske men många blad är frostnupna på  stjärnmagnolian

Ja,ja det kunde varit mycket värre, de tar sig väl, men den ljusgröna vårfräschören är borta

det var det om påskvädret…….

fast vi fick ingen snö och lite sol en kort stund ibland

3 kommentarer

 1. Tråkigt med frostnupna växter, men de flesta verkar ha klarat sig. Själv luras jag ibland av att perenner som borde tåla kyla inte gör det eftersom de kommer direkt från växthus. Senast hände det ett nyinköpt fotblad.
  När värmen kommer åter blir det väl fullkomlig explosion i trädgården.
  Allt gott och kram
  /Anette

 2. Slokörat var namnet eller beskrivningen på många perenner när jag kom ut idag 🙁 Synd på din magnolia men den repar sig nog.

  Kram, Carina

 3. Usch då så slokörade dom såg ut. Men förhoppningsvis tar dom upp sig. Ja påsken var verkligen frostnupen och här var det ju massor av snö dessutom. Nu börjar i varje fall temperaturerna sega sig uppåt så vi får hoppas att våren vinner kampen över vintern. Här märktes frostnätterna mest på forsythian. Den blommade så fint, stod som en gul sky i trädgården. Så kom snön och minusgraderna och varenda blomma föll ihop och blev brun. Rhododendronen har jag fortfarande säckväv över. Den brukar jag ha kvar till början av maj.

  Ha en bra torsdag!

  Kram Anita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑