Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Frystorkat

Torsdag 11 april 2013

När man läser andras bloggar denna vår ser man att det är inte bara i min trädgård det ser dystert ut. Kylan har varit obarmhärtig och med dessutom för lite snö och ihållande sol går många växter en grym död tillmötes i år. Kylan har drabbat stora delar av Europa och annorstädes och tros bero på dramatisk avsmältning på Arktis som ger iskallt väder.

IcyclesDSC_0105Detta foto har jag lånat från en av mina bloggföljare i Utah, USA ’This Grandmother’s Garden. I måndags denna veckan skrev Carolyn att efter några dagars värme började knopparna på träden att slå ut och i tisdags såg det ut så här…

I Göteborgs botaniska trädgård säger intendent Henrik Zetterlund i sin för övrigt utmärkta blogg att det är den vedervädrigaste vårvinter nånsin ( så utrycker sig en underfundig person)

vinca-minor

Foto: Zetterlund 2013 frystorkad vintergröna.

Han är bekymrad, för det kommer att ta tid att läka ut detta helvetesår. Många rhododendron kommer inte att överleva och de vackra vårängar som brukar ses i parken vid denna tid liknar bara frusen öken.

botaniska5_110424

Foto: Luna våren 2011, Botan

Våren finns dock i växthusen. Där finns orkidéer, vildaurikler, adonis, cyklamen blommande kaktusar och mycket, mycket annat. Jag har tyvärr inte besökt trädgården än i år, så jag lånar även denna bild av Henrik.

utst-bord-2013-04-07

Vi som inte har uppvärmt växthus missar tydligen mycket av vårens känslor. Och kommer värmen för fort sedan blir det en mycket kort sådan känsla.

Så här såg en krukplantering ut utanför entrén i Botan 2011. Det ska bli spännande att se den nya fina entrén, som nu är färdig, och vad de hittar på för krukplanteringar i år.

botaniska_4_110424Foto: Luna, Göteborgs Botaniska trädgård 2011

OBS! Värmen är på G. Det gäller att ha is i magen. Tyvärr har jag det också i min rygg denna vår.

Luna

0

1 kommentar

  1. nä fy sjutton bilden från Utah ser verkligen inte kul ut
    återstår bara att se hur mycket som dött nu när värmen äntligen kommer
    trist med din rygg
    ha det så bra
    maggan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑