Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Fulhörnan före och efter

Lördag 12 september 2015

Nu kommer äntligen bilder från vår renoverade  odlingshörna rakt fram i bild. Så här såg det ut förut med en otymplig häggmispelhäck med ogräs mot grannen ( grannarna), en trång marktegelsatt yta med två pallkragar, en lösryckt spaljé, en hög med stenplattor och massa mer eller mindre synligt skräp.  Nu är häcken ersatt med spaljé, ytan har fått större bekvämt svängrum med plats för två nya pallkragar och en soffplats i solen.

bortmotsyd

dike

Halva häcken borta och kirskålen uppgrävd. Tyvärr hade jag också en del rariteter och vårlök här i min lilla barnkammare. Nu är det historia.

Denna del mot grannarna som jag skrev om tidigare i somras har nu blivit ett  delvis inhägnat rum med myskänsla och privacy och med mycket solljus. Rummet ska fungera som en terass för odling och hallon, soffplats i solen,  förbindelse till min skräp och arbetsvrå bakom förrådet, men med  visst krav på ordning och lättskötthet  eftersom där är en  ingång till kontor och  extra förvaringsrum.

Mot ena grannen, ( ja vi bor tätt på denna sidan tomten,)  var det tidigare en gammal förvuxen häggmispelhäck som sagt. Dessa jättebuskar med sina rötter tog vi bort med hjälp av kranbil i somras.

rot

Efter det att häcken, ogräs och humleplantor var borta visade sig  grannens staket förvånansvärt fint. Det ville vi inte dölja helt med ny spaljé, men viss avskärmning och avgränsning var nödvändigt.

Men tomtgränsen går vid pinnen på marken.

baksida3

ovan

Hur tänkte jag då, när jag skulle rita ett nytt inhägnat rum?

Jo, eftersom det fanns en bit spaljé sedan tidigare, så måste det nya följa upp den stilen, men om jag hade ritat likadant runt hela platsen hade det blivit som ett fängelse som dessutom tog bort solljuset.

Vi hade dessutom gammal dansk sjösten och  marktegel liggande. Klart som korvspad att det skulle användas.. Alltså en ram av betongsten runt två nya pallkragar som ska hjälpa till att hålla den tidagre kirskålen och grannens humleplantor stången. En eller två av kragarna ska ha hallon,
( väljer att ha dem i kragar för att begränsa deras framfart.)

renovering2

pallkragar

Bakom förrådet finns redan en sjöstensgång sedan tidigare ( säga vad man vill, men dessa plattor har oförtjänt dåligt rykte, de är superstarka mot ogräs.) Här är det alltså meningen att man ska kunna gå runt pallkragarna om man vill plocka bär.

arbetsomr

Nu fattas bara jord, lite finlir, mer städning och växter.  Detta är mitt skyddade arbetsområde mellan vårt och grannens förråd. Grannen använder aldrig denna sida för de har stängt till här.

Utefter denna gångstig byggde vi högstående regler som både lämnar öppningar och fönster mot gärdsgård och den gröna fonden, men  som ändå ramar in området. Det överliggande rutmönstret går igen från den heltäckande spaljén för att förvilla från ovanliggande insyn.

bygge

 

efter

 

framifran

 

spalje2

 

trappa

Jag ville också utnyttja platsens läge och goda energi för en liten soffa mellan pallkragarna.

sidan

Här fotat i morgonsol, men mysigt ändå. Bondbönorna du ser i stora krukor,en i varje hörna, är lätt att rulla undan om så behövs.

Vad jag ser från soffplatsen just nu.

soffvu

 

torg

Många olika sorters plattor gör inget här. Huvudsaken är att det inte är ogräs emellan och lätt att köra skottkärra.

Ser det ut som stor tom yta beror det på att det ska finnas plats för många krukor och vara lättskottat på vintern. Att planket ( spaljén) är fortsatt grönt smälter in bra mot grannens plantering ( som också jag ritat en gång) och den ger en lugn året runt känsla. Nu gapar odlingen tom efter det mesta som skördats dock.

På sommaren förstärks söderläget av  gula, oranga och röda sommarblommor.

plantering

 

tagetes

………och den insekts- och fjärilsälskande rabatten nära intill.

blommor

fasad

Denna fasaden renoverades i juni och ska sedan få ett nytt väggväxthus i glas till höger. Vid den renoveringen skar vi ned björnbäret helt till vänster. Därför inga björnbär i år, men det brukar ge enormt mycket bär annars. Nu har väggen fått en ny luftig spaljé, men för att inte björnbäret  ska ge skador på huset igen är den upphängd i tvättlina från takutsprånget och bara fastskruvad nedtill. (se ovan)

djup

 

bakomrabatt

Det är alltså området bakom rabatten vi talar om .  Det nya rummet är svårt att upptäcka från gatan.

Fortsatt trevlig helg!

Luna

11 kommentarer

 1. Så fint det ble med grønnmaling på pallekarmer og espalje! Og en benk med trivelig utsikt.

 2. Gillar verkligen er lösning på hur ni gifter ihop det befintliga planket med det nya. Och hallon i pallkrage är bra, både ur plockhöjd och skott synpunkt. Förstår om ni är supernöjda med omgörningen, det hade jag också varit. 🙂
  Kram Kristina

 3. Så fint det blev, verkligen bra jobbat. Tycker speciellt mycket om den behagliga fina gröna färgen du valt. Så mjuk och fin, gifter sig fint till ditt hus. Önskar dig fin söndagkväll! Merja

 4. Det här var riktigt roligt och intressant att följa. Det blev verkligen jättesnyggt! Jag tycker mycket om den gröna färgen som ni har på spalje och pallkragar. Det där med pallkragar är verkligen en välsignelse. Tänk så mycket man kan odla i dom. Jag hade aldrig ens tänkt på att ha hallon i pallkrage men det är ju självklart att man kan det. Jättebra lösning. Jag har varit ute med måttbandet för att få in 4 nya pallkragar till nästa sommar. Då kommer vi totalt att ha 10 st. Till att börja med kommer dom att placeras på gräset men så småningom ska det bli en mer enhetlig lösning med plattor eller annat gångmaterial emellan dom.

  Önskar dig en fin fortsatt vecka!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   14 september, 2015 at 17:36

   Tack Anita! Ja pallkragar är bäst. Nästa år vill jag även rama in odlingsytan bredvid i oregelbundna ramar eftersom övre jordplatån torkar ut fort. Varför det lades en del med marktegel här var för den först fungerade som middagsplats. Den användes inte så mycket pga närheten till grannens garageinfart och då plockade vi undan lite sten för två pallkragar. Nu har vi sex kragar, varav två mindre närmare huset på gräs. Håller med om att det kan inte bli för mycket

   Önskar dig också en bra vecka!
   kram Luna

 5. Charlotte Karlsson

  29 april, 2020 at 06:01

  Hej.
  Vad heter den fina färgen du valt till dina pallkragar? Mvh/ Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑