Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Gårdsprojekt i Småland då och nu

Måndag 19 okt. 2015

trad

Du som följer mig har kanske sett att jag blivit inbjuden att vara med i Houzz.se, världens största design-online-site. Här kan man jämföra designprojekt världen över, alla utefter olika förutsättningar från det avskalade, det rustika, klassiska till det rikt dekorerade m.m.

Där är det meningen att man bl a. ska visa upp tidigare projekt man gjort,  så nu söker jag   upp gamla kunder för att leta bilder på hur det blev och som det ser nu ut  i deras trädgårdar.

Jag var en av de första bland trädgårdsdesigners i Sverige  att göra förslag och ritningar online med hjälp av foto och information från kunden. Ofta reste jag också ut till kunden om det var en stor renovering eller nybygge. Uppdragen var av många skilda slag, liksom önskemålen. Lättskötthet och starthjälp med idéer och helhetsintryck brukar kunden efterfråga i första hand, medan andra önskar sig den ultimata drömträdgården med stor mångfald och rariteter. När kunden fått hjälp att komma igång med en trädgårdsrenovering eller ett nybygge är dock risken stor att det skapas ett trädgårdsintresse även för dem med tidigare lågt intresse och erfarenhet av trädgård.

Att se sin tomt och dess potential med andra ögon och slippa misstagen gör att många väljer att få hjälp. En välplanerad och vacker trädgård höjer värdet på huset och kostnaden för ett ritförslag är en droppe i havet mot vad det kostar att anlägga.  Därmed vill jag framhålla att det inte är fel att själv experimentera och låta trädgården sakta växa fram , men alla har inte  tid, kunskap eller tålamod för det.  Risken är lätt att det blir för mycket av allting och för mycket att hålla efter i långa loppet, att man inte ser träden för skogen… Numera är trenden att utomhusmiljön ska fungera snabbt och vara både praktisk och stilmässig.

Sedan pensioneringen har jag dragit ned och gör mest konsultationer och handskisser  på mer närliggande orter. Jag har också dragit ned på föredragen runt om i landet. (Jag kör i stort inte bil i mörker längre och jag ska få en ny höftled i mitten av november, men blir jag ’fit for fight’ kanske jag kan jobba många år till)

I förra veckan var jag i kontakt med en av mina kunder jag besökt på plats för nio år sedan.

Kunden, som heter Anja, var mycket glad över att jag hörde av mig igen, hon hade tänkt ringa själv . Hon sa att det var det bästa de gjort någonsin att ta hjälp från mig med trädgården och grönmiljön på deras stora gård.’ Hon ville gärna skicka mig lite bilder från nu.

År 2006 efter renovering

fagelperspektiv

’Trädgården är verkligen lättskött och fin året runt, ingenting har dött och vi är såå nöjda’ säger Anja….  (som också håller den i ordning ska tilläggas.)

—– Detta beröm gläder verkligen mitt hjärta. —-

Familjen ville ha en lättskött, bekväm trädgård som förstärkte platsen, men också skilde av  mangårdsbyggnaden med ladugården och de andra byggnaderna utan att förta utsikten mot landskapet.

Det fanns flera praktiska saker att ta hänsyn till och ett var att fädernegården hade genomgått en modernisering i exteriören mot söder. På denna sida finns också ett vedförråd under altanen så det måste ges möjlighet att köra fram en traktor ända intill huset. På baksidan var byggnaden och trädgården intakt som tidigare.

Så här såg det ut på Ekagård i Hensjö, Jönköpings län direkt efter renovering 2006, (se även helhetsbild ovan) Projektet gjordes i stort sett färdigt första året. Bara vissa delar utelämnades från ritningen. Garageinfarten, muren och häcken, pumpen och gräsmattan fanns sedan tidigare. Buskar, granen i mitten  av gräsmattan och träden är nysatta. Muren och delar av slänten  till den privata delen och rödmelerat grus ger en diskret värme till gårdsanläggningen  i stort.

forestuga

Före: infarten upp mot gården och ägorna

forelandsvag

Nu:

ifartkorr.

Klotoxel  på bara ena sidan i en mjuk linje markerar infarten utan att göra den för herrgårdsliknade. Klotoxel  Sorbus x thuringiaca ’Fastigiata E’  är ett medelstort träd (som vuxen med bred krona ) tål blåsiga och torra lägen, får fin höstfärg, vit klaseblomning i maj och orangeröda bär . Zon 1-5

trad

 

Före:

foreladugard

Nu:  infarten mellan ladugården och hustomten

murar

Slänten har byggts upp med en stödmur och runt den finns enkla buskar och klotthuja en väg in direkt till höger och garageinfart längre bort

buskar

infart

Nu mot gamla ladugården:

Få men utvalda växter. En vitbrokig kornell bryter av mot faluröda väggen och en silvergran som enda prydnad på den övre privata gräsmattan) se översta bilderna

stallgard

Före: garageinfart och bod

forebodochslant

Nu: Vid boden vackra gammaldags stentrappor, naturgrus, ligusterhäck

bod

och bekväm trappa och stödmur till övre västra altanen och gamla delen av trädgården

trappa

Före: sönderkörd gräsmatta vid huset

foregras

foreinggang

Nu:

gang

bekväma gångar och grus

grusatnarahuset

Med en grusad bred yta, stensatt gångstig och uteplats med få växter finns möjlighet att köra ända fram till altantrappan ändå. (Växtvalet har förenklats lite av kunden)

5 Feng Shui aspekter kring projeket:

 • Skilj mangårdsbyggnaden åt från arbets- och förrådsbyggnader  om de ligger i anslutning med varann med en grön inramning. Låt inte trädgård och t ex ladugårdsbacke flyta ihop, men håll häckar och buskar lagom höga. Skapa gärna nivåer med stödmurar.
 • Markera infartsvägen, särskilt om den är lång, redan från stora vägen med att plantera likadana träd som passar in  i kulturlandskapet utan att bli för stora på sikt.
 • Håll rena bekväma ytor närmast gårdshusen fritt från nässlor och ogräs , men plantera en eller ett par större dekorativa växter eller träd som fångar ögat.
 • Släpp in landskapsbilden med stora öppna fönster utåt,  istället för total inramning  med skymmande häckar och träd runt omkring hela trädgården, så som är brukligt i tätbefolkade villakvarter.
 • Förstärk söderläge med uppstickande former (granen här med julgransljus under årets mörkaste tid) perenner, rödgranit grus och extra belysning på gårdshusen.
 • Håll undan skräp och bråte, rostiga föremål passar inte bra i denna miljö. Här vinner enkelheten.

Detta är ett av många projekt jag går igenom nu igen men bilder jag inte tagit själv.  Skulle jag tänkt annorlunda idag?

Nej inte efter de förutsättningar som gavs.

Luna

 

0

5 kommentarer

 1. Å, vad det måste vara intressant att komma tillbaka och se hur det blev. Vilket projekt och vilket hus! Wow! Kram

 2. När jag ser översiktsbilden är första reaktionen att allt ser så självklart ut, som om det alltid varit så, vad kan vara ändrat. Sen förstår jag att det är minsann en hel del. Att det ser självklart ut är ju ett gott betyg och säkert inte alltid det enklaste att göra. Som med allting annat är det väl snarare så att det enkla kan vara det svåra att komma på, gissar jag.
  Måste kännas kul att de är så nöjda och tar väl hand om allt.

  Så fin krans i förra inlägget. Hon som fick den måste väl blivit rejält överraskad!
  Allt gott
  Anette

  • lunasblogg

   22 oktober, 2015 at 11:30

   Tack, lite så är det. Det är svårare att dra ifrån än lägga till.
   Inte överraskad kanske vad gäller mig, men väldigt glad
   Ha det gott!
   Luna

 3. Så roligt att få se just ett gårdsprojekt. Och du måste känna dig jätteglad och stolt över dom orden. Det var väldigt kul att följa via bilderna. Och … resultatet blev verkligen fint!

  Kram Anita

 4. Så intressant att se detta gårdsprojekt, gillar verkligen den enkelsidig allén. Får också känslan av att det ’alltid’ sett ut så, måste verkligen kännas bra att återse och höra att kunden är nöjd med hur det blev.
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑