Torsdag den 8 november 2012

Igår hade jag en mysig och annorlunda vardag. En kompis tog med mig till ett utflyktsmål, som jag blev så glatt överraskad av. Nämligen till nya Glasets hus i Limmared, som invigdes i somras. Limmareds glasbruk som grundades 1740 är Sveriges äldsta igång varande bruk och är i nutid  mest känd för sin tillverkning av Absolut Vodka flaskan. Tidigare tillverkades vackra bruksföremål och av det finns mycket bevarat  i museet. Behovet att bygga ett nytt museum var stort och genom en stark hembygdsförening och speciellt med en eldsjäl vid namn Einar Ödman ( 90 år och själv 8: e generationens  glasblåsare) lyckades man driva fram ett nytt Museum i kombination med ny vänthall på stationsområdet.  Det måste vara Sveriges mest spännande och personliga vänthall.

Glasets hus är ett Upplevelsernas hus öppet för alla.  Förutom glashytta, glasblåsning, hyttsill och glasmuseum finns det vinterträdgård med kafé och mat, 3 konferenslokaler, konsthall, fritidsgård och shop. Utanför byggs en park med en fantastisk skateboardbana i betong, Sveriges proffsigaste troligen.

I huset finns mycket av den industriella känslan med rå betong, faluväggar, återvunnit glas, vintage och utvalda gamla ting, roliga detaljer, öppen eldstad, textilier och modern funktionalism. Kolla in vatten-closetterna bara, ja så står det på ladugårdsdörrarna. Tapetserade med gamla Västgöta Demokraten, känd ortstidning som lades ned 1986.

Överraskande var konstsamlingen av svensk konstglas i världsklass, t ex den gula 20-talsklänningen eller glaskronan i glasburen från Limmareds glasbruk från 1700 talet. Mer historia finns att hämta i utställningshallen, t ex en monter med en glasarbetares bostad från 1900 -talet eller foto på hur gamla stationen såg ut under samhällets glansdagar. Känns som Glasets Hus är början på en ny era för Limmared.

En ny bekantskap för mig var även Ateljé Skogslyckan som har försäljning av gammalt pressglas omgjort till armaturer och annat. Skogslyckan röstades fram som vinnare till titeln ” Sveriges charmigaste hem” 2011. Missa inte att gå in på Ateljé Skogslyckans blogg samt web shop. Där finns massor av inspiration.

Läs mer om Glasets Hus här!

0