Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Gunnebo slott i juli

Onsd.13 juli 2016

Regntunga skyar som gjort för besöksträdgårdar, särskilt detta år då jag är begränsad för min egen täppa. P g a det dåliga vädret sitter vi knappt här  en gång.

Det blir många utflykter denna semester, då maken och jag har tid ihop. Gäller bara att parera lågtrycken och vara påläst. Igår skulle vi kolla avenyn i Göteborg med sina utställningsträdgårdar och Gothenburg Green world. Det våldsamma regnandet (som egentligen skulle ha upphört) gjorde att vi ändrade navigeringskurs utåt Ikea och lunch istället, men såg köerna av strid ström bilar och ändade kurs igen!!!

Vad bidde det av då?

Jo, Gunnebo slott! …  Och där höll det upp så att vi kunde äta en ekologisk lunch i lugn och ro och sedan gå runt i parken. Förutom de gröna utställningsrummen var det en del nytt eftersom det är Gothenburg Green World i år. Och  så frodigt som alltid med  all odling. När vi satte oss i bilen började det regna igen. Det gäller att tima tiden.

IMG_1603

Jag tycker nästan bättre om baksidan av Gunnebo, ett av Europas bäst bevarade 1700-talsanläggningar, särskilt nu när hortensiorna blommar

IMG_1622

annars är Gunnebo liksom Läckö slott kända för sin odling

IMG_1624

Det som intresserar mig  extra är utställningsträdgårdarna i samband med Gothenburg Green World

Dessa är placerade i boskéerna på Gunnebo slott av  dels bildkonstnären Nina Nilsson och dels chefsträdgårdsmästeraren på tyska Schloss Dyck. Härmed inleds  ett internationellt samarbete mellan flera framstående slottsträdgårdar i Europa.

IMG_1606

Nina Nilssons blomstergård, tre små rum förenade med siktlinje åt varje väderstreck

IMG_1611

och hennes hönsgård omringat av luktärtor

IMG_1607

IMG_1618

Djupseende där öppning fattas

IMG_1616

den andra blomstergården med intryck från Tyskland, båda har tillägg av temat fruktboskéer som var vanligt på 1700-talet

IMG_1613

 

IMG_1620

spaljerade fruktträd  med grönsaker

IMG_1617

Detta var dagens lilla trädgårdsinspiration. Jag har en massa nya trädgårdsbilder att sortera från våra utflykter. Mer om detta senare.

0

4 kommentarer

 1. Riktigt, riktigt intressant och superfina bilder! Det var ett tag sedan jag var där, det är dags för nytt besök nästa vecka, (när jag äntligen går på ledighet) ser jag. Tusen tack att du påminde!
  Avenyns utställningar är inte värda någon ansträngning, jag har tagit några bilder, men inte brytt mig om att skriva inlägg. Jag går ju där dagligen och tycker att de flesta är lågbudget, inte alla, men de flesta. Växterna fick dessutom en dålig start i värmen i juni och har svårt för sitt stadsliv.
  Däremot så tycker jag att dessa utställningsträdgårdar gör det tydligt att det vore ett lyft för Avenyn att satsa på små permanenta stadsträdgårdar framför husen, som det var förr. Inte sommarblommor, utan välgenomtänkta miniträdgårdar som man kan se i London. På vinterhalvåret är det supertrist med all asfalt och frystorkade krukor som slängs ut utanför restaurangerna.
  Jag tittar på bilderna om och om igen, superfint inlägg!
  Kram
  Marta

  • lunasblogg

   14 juli, 2016 at 09:29

   Åh, tack! Vad bra att jag får din åsikt om utställningsträdgårdarna på Avenyn. Då tar jag det i samband med shopping.
   Hoppas du får bättre semesterväder än det som varit nu.
   Kram
   Luna

 2. Fina fotografier!
  Jag håller med om att utställningsträdgårdarna på Avenyn i Göteborg blev ett mindre lyckat inslag i stadsbilden. Det är mycket som sker där, människor rör sig, husen är anspråksfulla, reklam dundrar på med sitt budskap. Utställarna har gjort idébaserade miniträdgårdar i stället för att satsa på växter i relation till gaturummet, med undantag av Bostadsbolaget Poseidons trädgårdsbur. Holmberg och Strindberg vet vad det innebär att arbeta med växter i offentliga rum.

 3. lunasblogg

  13 september, 2016 at 12:08

  Tack och trevligt att bildkonstnären ’herself’ noterat och uppskattar mitt inlägg.
  / Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑