Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Härliga dagar som gjort för trädgårdsfix.

Onsd. 3 maj 2017

Sent omsider är jag igång på allvar. Nu är det äntligen kantskuret, mulkat och ogräsrensat. Det mesta iallafall, men herregud så mycket ogräs som kan gå igen på ett år, när förra året var försummat.  Ogräset har försenat starten på grönsaksodlingen helt klart i år, plus kylan och att drivhuskupan blåst sönder förstås.

Alla formella rabatter i marknivå blev skurna idag. Då ser det plötsligt mycket mer prydligt ut.

Annars är många av mina planteringar upphöjda med en stödmur samt ram av kantsten i gräs – och grusnnivå för att underlåta gräsklippningen  och då behövs förstås ingen kantskärning. Har jag inte stålskyddslister då? Nej, anser att det ska vara lätt att grästrimma om det behövs.

Har också fixat ett pallkragelock för en flexibel lutande lösning som går att flytta och höja där jag avhärdar småplantor i första hand. Ett vanligt lock ger ju låg plats för växter om det är jord i och det ska det ju vara för att så i,  men denna pall är för såetapp två. Konstruktionen lyfts bara rakt upp vid behöv och väger inget.  Det har jag kommit på i år. Tror att luftningen är bra och skulle det bli jättekallt sätter jag något vid sidorna.

Började plocka ut lite för att avlasta inomhus och det varma väggväxthuset. Vi har alltså monterat locket på två brädor i bakkant och dessa hålls ihop med fyra kvartstavar på fram och baksida som inte skruvats fast.  Och hela konstruktionen kan lätt lyftas av men sitter ändå lite tight på pallkragen. För att förenkla är de stavar som går i jorden spetsade nedtill. Framtill kan man låsa helt eller delvis med krokar om det blåser och är kallt.

Ska målas grönt förstås. Även den svarta rutspaljén på den bortre pallkragen ska målas grön. Så lite småfix har det varit innan jag kommit igång med odlandet i år.  Bara vitlök, gräslök och piplök har kommit upp.

Den här terrasserade odlingstrappan i anslutning till övre pallkagenivån gjordes år 2000. Terassen är byggd av brädor med platonmatta på insidan. Håller jättebra.

Detta var några småtips för dig som odlar och trädgårderar på amatörnivå.

Ha det gott!

Luna

3 kommentarer

 1. Det blir sån skillnad när man kantskär och klipper gräset. Visst är det konstigt 🙂 Smart lösning av locket. Jag har funderat på vad jag ska sätta inuti mina lådor mellan jord och trä. Platonmatta var ju en smart lösning. Den har ju luftning i och med buckligheten. Tack 🙂

  Kram, Carina

 2. Det blir ju sån stor skillnad när man kantskärt rabatterna! Min gräsmatta ser dock hemsk ut, så jag vet inte om det skulle göra så stor skillnad ännu. Hoppas den tar sig… Torkan i fjol och så har vi ju racerhundar som springer sönder har gjort den förskräcklig!

  Men du har det så fint! 😉

  Kram Gunilla

 3. Smart lock till pallkragen! Växterna slår snabbt i taket har jag redan märkt.
  Kram Eva Linnea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑