Måndagen den 20 juni

Här är lite fakta om färgers egenskaper och vilka som balanserar varann och ger harmoni. Konventionella kombinationer av basfärgerna är: Grönt-rött, Rött-gult, Gult-vitt, Vitt-svart, Svart-grönt, Blått- grönt.

Grönt: är en lugnande färg, som är basen för en trädgård, och det är nyanserna som ger spänning.  Den vårgröna nyansen – ljusgrönt och lime är gladast och blir även fint med med röda och blålila färger.

IMG_5756

Rött: Drar uppmärksamheten till sig. Obs! Aldrig ensidigt rött i för stora mängder, särskilt inte den tomteröda nyansen, men med vitt mildras intrycket.  Bordeaux och vinrött  är lättare att fördra av de röda färgerna, tycker de flesta av oss. Det passar till mycket.

IMG_6161

 

bild-kopia-83-1

Purpur: är en vilsam och stilfull färg  och som inte bara kan förknippas med döden. Purpur ochnärliggande nyanser ger djup.

rhododendron1

.bild7

Rosa: är varm, romantisk och välkomnande och  lugnare än rött vid entréer och vid ute platser. Fin med lite vitt

img_5340

Orange: är en varm och glad färg, som vissa har svårt för om det blir för mycket. Finast blir orange med mörkgrön bakgrund  och som solitär med central placering i trädgården.

IMG_1457

 

Gult : är en glad och rik färg, speciellt bra på vår och sensommar. På högsommaren  känns ofta  ljusgult, lime eller gult i kombination med vitt som ett bättre val än bara knallgult.

bild6-e1336497591327

Vitt: är en ren och fräsch färg som passar till allt. Det ljusa kommer fram bäst mot mörk bakgrund eller i skymningen. Obs! För mycket vitt i rabatterna verkar livlöst.  Riktigt mörka uppstickare blir vackert som t ex vita och svarta tulpaner.

IMG_8907

 

Svart: är en neutral färg och kan liksom vitt och grått skilja svåra färgkombinationer åt. Den kan också accentuera en grön plantering. Mörka blad är alltid vackra mot vitt och rosa.

 

IMG_5912 kopia

Blått: är liksom grönt lugnande, men lite kallare.- Vill du tänka klart gå till vattnet. -Det finns två aspekter av blått – ljusblått och mörkblått. Den ljusblå nyansen kan du slösa med i rabatterna, för det är som vårbäcken ljust och glatt, medan den mörkblå är som havet kan vara – djupt och farligt, så var mer restriktiv med den. Blått i framkant av rabatter, samt längs gångstråk förstärker vattnets kraft. Om det blir för mycket blått i trädgården kan den tyvärr kännas lite glåmig och urvattnad, men med vitt, silver och rosa får den liv igen.

DSCN0272

 

Lärdom: Rosa, vitt, silver och lite blått balanserar det mesta.

Till sist:  Planteringar med starka kontraster kan vara roliga och iögonenfallande om de är få och centralt placerade, men vi tröttnar fort på dem. Däremot- närliggande nyanser och milda färger kan vi slösa med i stora stråk.

.DSC_7700_lag

.DSC_0891