Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Hej då september!

Övergången mellan september och oktober känns som att stå med ett ben i sommaren och ett ben i hösten. Det blommar fortfarande i trädgården även om rufset och höstfärgerna ger sig tillkänna mer och mer.

Förra veckan började jag höststäda lite , dvs jag har plockat bort lite då och då när det inte regnat. Tex har jag tagit upp mer ur grönsakslandet, slaktat tomatplantor, chili och aubergine, (men behållit någon tomat Vilma för inomhusodling) och plockat in trägårdsmöbler under tak ( förra vintern användes de även vintertid av vissa orsaker, så det har blivit lite av en vana att umgås ute också.)

De flesta sommarblommorna är ok för vi har inte haft frost än och de som inte ska sparas får vara ute tills de stupar. Måste säga att det varit och är ett fantastiskt blom- och bärår. Särskilt tacksamma är malvorna och sommardahliorna Daydream som jag har olika av. Foto nedan taget sista veckan i september, alltså för några dagar sedan. I natt hade råbocken dock tuggat ned många malvor…

….det gjorde att jag fick lägga ut fårull igen på rosor som har mer blomknoppar.

Nu har jag börjat se över vissa krukor.

Blyblomman jag fyndade för 10 kr i våras har varit helt fantastisk. Den liksom några av pelargonerna, Oxalis och en Crinium (som äntligen ska till att blomma förresten) ska jag övervintra, men inte lika mycket som brukligt ska sparas.

Jag har även börjat så sakta att gå igenom rabatterna vad som går att dela och förbättra i rabatterna. Här tex är ändrat lite . I hörnet stod tidigare ett gräs Gracillimus som blev för högt och skymde vita rosen ’Katarina Zeimert. Det lila du ser är dels den gamla skuggliljan till vänster och den lägre jätteverbenan ’Lollipop’ till höger som jag är supernöjd med. Självsådder av den vanliga har jag på annat ställe. Den vita kärleksörten ’Stardust’ är nog min favorit bland sedum.

Jag älskar också mina tidlösa , både rosa, vita, dubbla och den större och senare sorten.

6+

4 kommentarer

 1. Så trevligt att vandra omkring i din trädgård Luna. Mycket vackert som blommar ännu och som du säger, som att stå med ena foten i sommaren och den andra i hösten. Här blåser det rejält och jag har just varit ute och samlat ihop krukor jag hade på altanen (tomma i väntan på rengöring). Dom låg spridda över gräsmattan.
  Roligt att skörda ätbart långt in på hösten. Jag kommer att ha kvar mina chili och paprikaplantor ett tag till då dom står i uterummet. Nu mognar dom snabbt, det har varit en del sol och rätt varmt de senaste veckorna och i uterummet kan det bli upp mot 25 grader.
  Vit kärleksört är vackert och tidlösa hör verkligen hösten. Dina höstkrukor är så dekorativa och fina.

  Önskar dig och maken en fin helg och en fin inledning på oktober!
  Kram Anita

  • lunasblogg

   11 oktober, 2021 at 10:28

   Hej Anita!
   Här kommer ett sent svar men jag är lite dålig på timing numera verkar det som. Det är alltid så mycket annat.
   Såg att du gjort ett oktoberinlägg iaf med vackra bilder som alltid. Hösten har kommit väldigt snabbt nu och trädgården ska stängas ned i veckan innan kommunen gör sista tömningen av skrymmande trädgårdsavfall. En väldigt bra service för oss som inte kan ta tillvara allt.

   Första dagen idag utan dimma och gråväder, men jag har Qi Gong klass i em. ( har fått ta över ledningen där)
   Ha det gott vad ni än gör.
   Kram Luna

 2. Jag älskar verkligen din trädgård, den är så vacker 🙂
  Höstarangemangen i krukorna är verkligen superfina. Jag önskar att jag var bättre på att kombinera fint i krukor. Det blir oftast Ljung och krysantemum trots att krysantemum inte är en favorit.
  Jag väntar dessutom spänt på inläggen om feng shui och vad vi kan vänta oss nästa år. Det har varit två tunga år så jag hoppas på lite lättnad 🙂
  Ha en fin dag 🙂

 3. lunasblogg

  11 oktober, 2021 at 10:10

  Tack Lisa! Så glad jag blir.
  Kan inte säga så mycket om 2022 än mer än att det blir ett starkt och ganska lyckosamt Yang år för de flesta med Tiger som styr.
  Tråkigt att du haft två tunga år, lite som vi också haft med makens cancer. Nu hoppas vi på bättre tider.

  Idag blir det solsken. Det var ett tag sedan.
  Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑