Tisdagen den 10 april

Påskveckan ’Semana Santa’ i Spanien är ett spektakulärt skådespel för alla, även för icke-katoliker. Då är också premiär för spanjorer att åka till havet och att äta, dricka och umgås. De offentliga religiösa processionerna med Jesus på korset varar nästan hela natten lång under skärtorsdag och långfredag.

Jag och maken hade tursamt bokat in oss till Palma denna påsk. Här hemma skulle ändå inte blivit gjort så mycket  med tanke på vädret. På Mallorca fick vi vårt lystmäte med skir grönska,  glittrande hav, sol, shopping och mysiga restauranger. Att äta ute är mycket prisvärt även om maten inte är lika bra som i Italien. Kaffet och bakverken är dock suveräna.

Det växte så det knakade under de fyra dagarna vi var där. Lite kallt i vinden tyckte dock Mallorca-borna själva att det var. På balkongen var 30 gr säkert.

En dag gjorde vi en utflykt till Soller med gamla smaljärnvägståget ’Ferrocarril Soller’  för att besöka Botaniska trädgården där. Turistigt javisst, men vi slapp att köra bil och det var en hisnande vacker resa på bergkedjan Serra de Tramuntana,  den mest udda vi gjort någonsin.
Det gamla tåget från 1912 passerade en mängd tunnlar varav den längsta var 3 km (där skulle man inte vilja fastna) och sista sträckan gick genom citron-och apelsinlundar med träden så nära att det gick att plocka från tåget. Tyvärr var parken stängd (fast vi fått information om att den var öppen), men det gjorde inte något, för det var jättevackra trädgårdar och vyer överallt. Området i den bördiga apelsindalen hör till unescos världsarvlista på kategorin kulturlandskap.