Onsdagen den 20 april

Vem vill inte ha påskliljor så här års. Knallgult förknippar vi med vår och påsk, liksom vi gör med rött till julen. Efter det avmattas det gula intresset för ett tag. På förhösten accepterar vi gult igen, fast då lite mer i rostnyans. Brandgult, orange, är okey  i kruka på en central plats i trädgården, men inte i för stora mängder tycker de flesta av oss.

Jag får ofta höra av folk att de inte tycker om gult i trädgården. Det är mestadels min yngre kundkrets, som har en strikt uppfattning av design. Medan de äldre vill ha mer varma färger överlag.

Hur kommer det sig då att vi uppfattar färger vid olika årstider och tider i livet? För det första är gult förknippat med den bruna  jorden som är  i arbete, d.v.s. på våren och vid skördetid. Gult gör sig bra mot färglösheten hos jorden. Själva jordklotet består ju också av jord, det centrala och primära, och det är här som fotosyntesen kommer in. Så för att förstå skillnaden i ljus kan du rita en åttahörning och lägga in din tomtritning på.  Då står våren för det nordöstra väderstrecket, sensommaren för det sydvästra och jorden ligger i mitten. Så kan vi se på vår trädgård med våra väderstreck. I dessa riktningar  är gult ett naturligt inslag, och det har vi möjlighet att utnyttja när tiden är den rätta. Välj inte bort gula nyanser, men blanda gärna med vitt. Det lugnar ner energin om du har svårt för gult och använd som regel färre gula inslag på högsommaren eller placera dem i centralt läge nära huset.

En äldre person med svagare livsork har dock större behov av att höja sin energi med hjälp av dessa jordfärger än en person som står upp mitt upp i livets stress. Medan den äldre väljer tagetes och betunior, väljer den yngre oftast  planteringar  i rosa, blått, vitt, silver. Däremot är ljusgult och limefärgat accepterat av alla. Det är ett bra alternativ.

Mer om färglära senare.

Bilden ovan är från spektakulära och rikskända Fagerås mellan Tranemo och Gislaved.  Här finns  1 miljon utplanterade påskliljelökar att beskåda på våren, alla satta i naturmark runt en gård. Läs mer om när visningarna öppnar för i år. www.paskliljor.nu

0