Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Höjdare på olika sätt

Fred. 13 nov. 2015

Igår var ingen höjdardag eller också var det det iallafall. Allting har en mening. Hade genomgång med doktorn inför höftledsbytet om några dagar, men min envisa förkylning  gör att operationen måste flyttas fram  och så ska det göras en allergiutredning mot krom och kobolt på mig också för att veta vilket material som passar mig bäst, eftersom jag reagerar på metaller. Den tar lite tid.

Så nu får jag vänta till februari kanske. Känns både bra och mindre bra. Bra för noggrannheten och mindre bra för att jag förberett mig  och  måste gå med smärta ett par månader till. Julen kommer dock bli bättre för mig än om jag opererats före, därför att jag vet hur jag är som person, har svårt att ta det lugnt.

Nu var det inte det som Blooming Friday skulle handla om utan om Höjdarna i trädgården.

Jag har en del höjdare jag tycker extra mycket om , men en som också växer högt och blommar fantastiskt är den kinesiska mandarinrosen ’Rosa moyesii’.  På hösten får den flaskliknande nypon.

skarphimmel

DSCN4641

kvallsljus21

moyesii

Höjdare har olika kroppsspråk och element enligt Feng Shui.

Höga uppåtsträvande former och växter står för grön färg, ved och tillväxt. Som morgonen och våren har de stark energi. En drak – kraft enligt kineserna.

lovsprick

Den kraften ger  avtryck hela året även om kraften vilar och spretar.

gras

 Trekantiga och spetsiga  höjdare  betyder söderläge och sommar som formen av eld. En form som sticker ut och upp…

vattern

……..även med färger andra än eldens varma röda

DSCN5255

Alla rödfärgade former har dock eldenergi. Dessa spaljékonstruktioner ger ett varmt utryck och förstärkning åt perenner och sommarväxter.( Alltför mycket rött i trädgården stämmer dock inte med vårt året-runt-klimat.)

inspiration

I Kina är höjd viktigt för att förstärka en allmän plats och med eldens färg ger de ytterligare en dimension  åt sommaren. (Upprepning av  smala pelare ger ett flöde i öppna landskap, som tex. cypresser på rad gör i Toscana eller alléer till slott och herresäten. ) Här sommarplantering 2015 från Himmelska Fridens torg i Peking ( fotat av sonen) smaken är dock som baken….

peking1

Raka former som fyrkantiga och rektangulära  stabiliserar och ger en mer jordnära balans  åt trädgårdar och parker. Lågt och högt i förening. I Asien tuktas vintergröna buskar för att efterlikna en solid bas som inte spretar. Stå stadigt med fötterna på jorden.

gronbank

Höjdare med rundad krona står för metallisk, inspirerande och stödjande högre kraft. En lövsal att gå in under.

alm

paparaplyalm

Sist av de fem elementens former är den vågformade som vattnets. Passar bäst i nordliga läge där höjden ger karaktär åt karg natur, vindutsatt läge och stenlandskap.

port_12

Även vi människor har ett element?  Vem är du?

Uppåtsträvande- progressiv, vass- intelligent, fyrkantig-jordnära, rund-andlig

eller vågformad-rörlig?

Nej, du behöver inte svara.

Nu ska jag kurera min förkylning. Har inte haft tid med det förut. Känns bra att ta det lugnt ett tag nu när jag fått respit.

Trevlig helg Alla!

Luna

 

0

17 kommentarer

 1. Peter Söderberg

  13 november, 2015 at 12:19

  Hej, tråkigt att höra med din förkylning som inte vill ge med sig och därmed uppskjuten operation. Men det blir nog bra även i början på nästa år. Inget ont som inte har något gott med sig. Ha en trevlig helg och förhoppningsvis blir vädret bättre i helgen än regnet idag. Hälsa familjen. Kram Marie Anne & Peter

  • Det är tredje senhösten i rad jag har så seg förkylning. När vintern kommit brukar jag klara dagisbacillerna bättre
   Då är jag immun antagligen. Hoppas det blir så denna säsong också.
   Hälsa M.
   Kram Luna

 2. Jobbigt med förkylning. Egentligen bra att du får vänta med operationen så att allt blir så rätt som möjligt för dig. I det långa loppet tjänar du ju på det även om det känns surt att missa det man sett framför sig som mål.
  Själv är jag otroligt mycket bättre i min axel som opererades för snart två veckor sedan. Snart ska jag in i nästa fas av rehabiliteringen. Skillnaden mot tidigare är enorm.

  Finfint urval, fast jag delar inte den där kinesiske trädgårdsmästarens smak.

  Krya på dig och ha en trevlig helg!
  /Anette

  • Tack detsamma Anette!

   Så bra, att du redan ser en sådan förbättring. Det gläder mig att höra. Det är alltid en anspänning innan det är gjort och jag kan säga att jag blev verkligen paff igår av beskedet av framflyttning. Kände mig helt slut. Normalt brukar man träffa kirurgen ett par veckor innan men så var inte fallet här.
   Fast jag kunde ana att förkylningen skulle bli seg. Jag brukar få dagisbaciller i november och då varar det länge, när man som jag snart är 70 år.
   Nej det blev mycket sjukdomar här.
   Håller med om att kinesiska trädgårdsmästarplanteringen inte heller faller mig i smaken.
   Kram och var nu duktig med din träning.
   Luna

 3. Mandarinrosen verkligen en snygging! Vilken speciell röd färg, har börjat gilla röda accenter i trädgården. Tråkigt med förkylning men skönt att ortopeden verkar nogrann. Det viktiga är ju att det blir bra i slutänden.
  Ha det så gott det går
  Anette

 4. Väldigt intressant inlägg! Det där med att tillföra höjd, inte bara med växter, måste jag komma ihåg.
  Krya på dig!

 5. Ler gott och tänker att jag sticker ut… åtminstone hakan ibland 😉

  Sen tittar jag på din underbara ros och tänker måste få veta vad den heter. Läser om nyponen och visst… visst var det sådana nypon jag plockade idag 🙂 Nu vet jag ju vad jag kan ange som sannolikt namn på den sådden. Läser så gärna dina ord om Feng-Shui. Kommer inte ihåg allt men vet ju exakt vart jag ska vända mig när nästa trädgård ska planeras.

  Ha det gott! Kram, Carina

 6. Mandarinrosen er et flott, kraftfullt høydepunkt.
  Inreressant om former. Redd jeg er mest den første….
  Ha det godt, og ikke slit deg ut!

 7. Trist med förkylning och uppskjuten operation, men inget att göra något åt. Hoppas du snart känner dig bättre och kan fixa inför julen. Din ros är så vacker, mycket speciell färg.
  Kram Kristina

 8. De røde klatrestativene var inspirerende.

 9. Jag tror mig veta hur det känns, jättejobbigt, men det lättar om några dagar. Man finner sig i det småningom.
  Jag tycker mycket om dina ”svenskillustrerade” fengh shui – inlägg som är lätta att ta till sig. Jag häpnar varje gång hur sant och klokt allting är, fengh shui sätter ord den rätta känslan i trädgård och natur, jag är så imponerad. Saker jag tycker mest om i min egen trädgård är helt enligt fengh shui – konstens alla regler, medan saker jag retar mig på bryter tydligt mot dem.
  Ännu en spaljé att sukta över!
  Hälsar
  En fyrkant

  • lunasblogg

   15 november, 2015 at 10:05

   Hej du fyrkant som fattar galoppen,säger hon som suger åt sig berömmet om lättfattligheten.
   Söndagskram Luna

 10. Hej Luna! Det är alltid så intressant och givande att läsa dina inlägg med feng-shui. speciellt feng-shiu i trädgården. Det är också en fröjd att titta på dina bilder och bli inspirerad, nu när jag för 5:e gången startar upp en ny trädgård. Jag är trä, fast jag kommer inte i håg hur vi kom fram till det (på min yogalärarutbildning). Tro´ t om du vill 😉 !
  Kram från Eva Linnea

 11. Har inte bloggat på ett tag och dessutom varit bortrest så nu läser jag ikapp lite. Ser att du måste skjuta på din operation. Så tråkigt nu när du förberett dig på den. Men som du säger, det är bra att dom är noga. Februari är väl ändå rätt bra. Då hinner du kanske rehabilitera dig till sommaren och trädgårdsbestyren.

  Hoppas förkylningen har bättrat sig.

  Kram Anita

 12. Hej! Jag har precis hittat till din trevliga blogg. Vad heter perennen med vita blommor på den åttonde bilden? Jag tror det är en sådan jag har i min trädgård men som jag har glömt namnet på.

  • lunasblogg

   19 juni, 2017 at 17:33

   Trevligt att du hittade hit. Det är en Kransveronika, ’Veronicatrum virginicum’. / Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑