Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Höstbestyr

Sönd.23 sept. 2018

Temat för länken Trädgårdsfägring denna veckan är höstbestyr men jag har kvalificerat mig dåligt för ämnet just denna veckan, tror jag.

Det har nämligen känts mer som  sensommar, samtidigt som det varit  hård vind och många regnskurar däremellan och så länge jag har mycket blomfägring  kvar hinns det med ändå …tänker jag.  Och så har jag gjort en massa annat. Men från denna veckan som kommer får jag nog tänka om.

Jag renoverade dock gräsmattan veckan innan och den börjar ta sig nu. Jag har formklippt en del och nawaki-putsat thujan.  Två förstorade planteringar blev ju gjorda i september, men grönsaker och potatis finns fortfarande  kvar i jorden och sommarkrukorna är ok än. Fast nu ligger frosten och lurar, så mycket lever på nåder.

De flesta trädgårdsstolar är dock rengjorda och inoljade inför vintern nu i veckan,  men det är inte jag som gjort. Tycker egentligen inte om teakolja, men gillar inte heller gråa och svartmögliga möbler. Och jag tänker att oljas de  på hösten, så ser teaken mer lagom blek ut till våren, plus att det är skönt att slippa, då det är mycket annat att göra.

Jag har köpt all vårlök och börjat sätta svartlök (alltså Vita Allium), men la ner för det blåste otroligt mycket då jag försökte. Att sätta lök är lite jobbigt när det fortfarande är så tätt av sommarblommor och perenner som blommar i landen, men krolliljorna jag vann på STA idag måste förstås ner snart. Resten av lökplanteringen  får vänta tills det blir lättare att ta sig fram i de överfulla rabatterna. Någon lite justering i utekrukorna har jag gjort annars är sommarplanteringarna än så länge intakta.

Denna fina begonia med svarta blad köpte jag i våras tillsammans med en massa andra begonior för en spottstyver, men den har kommit att bli min favorit. Är det någon som vet vad den heter så säg…. Den måste förstås sparas till nästa år om det går.

Önskar er alla en trevlig ny vecka, den första efter höstdagjämning

Luna

 

 

2 kommentarer

 1. Oj, oj, Luna! Du har verkligen fint i din trädgård. Själv tycker jag att det känns väldigt höstlikt. Natten som gick hade vi bara plus 1,5 grader och inatt är det frostvarning. Och nordan yr runt knuten. Ska med hjälp av maken försöka få in kameliorna i uterummet (som fortfarande är fullt av chili och paprikaplantor). Din begonia med svarta blad är verkligen snygg, men vad den kan heta har jag ingen aning om. Hoppas någon vet. Visst blir man nöjd när man köper något för en billig penning och så blir det så lyckat.

  Ha det fortsatt fint i din härliga trädgård. Njut av sommarkänslan så länge det går!

  Kram Anita

  • Tack snälla! Efter gårdagens kalla natt på 1 gr ser man tydligt mer hösttoner idag . Har gått runt och plockat under tak och tagit in lite ikväll om det blir kallare inatt. Det är ju fullmåne också, så man vet inte.
   Hoppas ändå vi får behålla blomningen ett tag till. har lite svårt att släppa taget om fägringen.
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑