Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Höststädning och annat

Hej! Nu var det tre veckor sedan jag gjorde ett blogginlägg och höstfärgerna börjar så sakta ge sig.

Det känns som att livet återvänt denna höst efter förra årets dämpade energier på olika plan. Föreningslivet blommar som aldrig förr, barnbarnen är här varje vecka, de kommer gärna efter skolan för ett mellanmål och umgänge. Jag har blivit Qi Gong ledare på gamla dagar eftersom vår förra slutade. Trädgården är också helt min del. Känns som jag är i farten jämt trots att jag egentligen inte arbetar längre. Maken är förhållandevis pigg, men har ettårs kontroll denna veckan. Förstås alltid lite pirrigt men vi får hoppas att det inte uppkommit någon ny tumör. Nog om det privata.

Nu är snart denna odlingssäsong till ända. Jag är i slutfasen av höststädningen, men jag klipper inte ned något. Denna veckas frostnatt den första i höst med -3 gr gav mig en extra spurt, samt att kommunen hämtade det grova trädgårdsavfallet för sista gången häromdagen och att det varit några soliga dagar utan regn dagtid.

Kan ju vara skönt innan kylan och mörkret. I år fick jag för mig att rensa ogräs en sista gång och samtidigt inventera alla självsådder och kolla var sjutton vårlökarna ska få plats.

Har satt ett hundratal lökar idag, men det blir allt svårare att veta vad som kommer upp sedan förra året, så det kan bli hur som helst. Förra året satte jag det mesta i krukor, men det var inte så lyckat som det brukar, så nu sätter jag bara lite i krukor och resten i rabatterna. Ska komplettera med mer låga botaniska tulpaner i år, men det hinns med.

Sedan har jag ju förstås tagit upp dahlior och det mesta av sommarblommorna förutom malva. En kruka med vit enkelblommande sommardahlia ’Day dream’ finns dock kvar till the bitter end. Nytaget foto nedan.

Jag kan verkligen rekommendera dessa mörkbladig dahlior, det verkar t om som att sniglarna inte gillar dem lika mycket heller. Hade 5 sorter av dessa i år och jag köpte dem fullvuxna och utslagna vid midsommartid och alla har blommat lika intensivt hela sommaren. ( 59, 50 kr / st på Ekohallen, det kallar prisvärt.)

Något som också gjort mig glad nu är att min Crinium jag vann på ett lotteri för flera år sedan även i år (om än sent ) blommar som besatt med 12 knoppar på gång. Den får vara ute på dagen och inomhus på natten.

En annan som också fått glädjefnatt på höstkanten trots kalla nätter är blå snöflingan ’Blutopia’.

Annars börjar färgerna och växtvalet anta mer av det murriga slaget.

Inte alltid dock.

Och om en vecka ställer vi om till vintertid. Då är antagligen höstfärgerna helt borta.

Det var allt nu.

Ha det gott alla!

Luna

9+

5 kommentarer

 1. Skönt att höra att du har så mycket att göra Luna! Din trädgård är så fin och du har fortfarande mycket som är vackert. Tänk ändå att vi kan njuta av blommor långt in i oktober. Men nattfrost har det varit här också, tre nätter i rad och kallast inatt med -3,8.
  Dom mörkbladiga dahliorna är vackra och det var intressant med din iakttagelse när det gällde sniglarna.
  Du får fortsätta med alla dina aktiviteter Luna. Och så håller jag tummarna för att ettårs-kontrollen går bra! Skönt att höra att maken i varje fall mår bra.
  Ha nu en fortsatt fin höst!

  Kramar till dig och maken!
  Anita

  • lunasblogg

   20 oktober, 2021 at 10:03

   Tack Anita! Ja det känns som att vi har en lång höst med mycket blomning kvar trots att vi haft två frostnätter. Idag är det dock riktigt milt och regnar hårt och ihållande. Glad iaf att nederbörden inte är snö.
   Hoppas du mår bra och också får dagarna att gå fort.

   Kramar Luna

 2. Här var det fyra minus häromdagen, jag kände mig helt oförberedd faktiskt. Idag levereras mina barrotade rosor en aning för sent och för några år sen hade det gjort mig jättestressad och irriterad. Det livet på senare år lärt mig, att passera 40 och helt klart pandemin är att det är inte hela världen. Går det så går det. Livet blir mjukare med åren, eller om det är själen som omprioriterar så livet känns annorlunda.
  Hösten är inte min tid egentligen, mörkret och kylan tycker jag är jobbiga. Men förra hösten upplevde jag faktiskt en förändring i det med, mer en längtan efter det som ska komma istället för att förbanna det som är nu. Så om rosorna inte klarar sig så är jag helt övertygad att jag kommer att ha nya planer klara inför nästa säsong.

 3. lunasblogg

  20 oktober, 2021 at 10:17

  Trevligt att höra dina tankar om det ena och det andra. Jag har alltid ansett mig vara en höstmänniska, då minskar allergierna och stressen och jag brukar vara stärkt av sommaren. Så är det väl fortfarande men november då allt är avlövat är inget vidare. Inte heller januari och februari är favoritmånader om det inte är mycket sol och snö förstås. Julen gillar jag förstås mycket.
  Skönt att vi blir lite visare med åren och vet att allt har sin tid och det kommer alltid en bättre tid efter.
  Kram Luna

 4. Fortfarande så vackert hos dig! Skönt när rutinerna återgår till det normala. ”Mina” sniglar älskar mörkbladiga dahlior också. Att odla dem på friland är inte ens att tänka på.
  Ha det gott
  /Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑