Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Hur vi påverkas av universalkrafterna och förändringar i tid och rum

Likt ebb och flod förändras tiden fram och tillbaks. Från torrlagt till vattenfyllt, passivt och aktivt, nymåne och fullmåne.

Som en klockpendel svänger energin från den ena ytterligheten till den andra, men aldrig står energin helt stilla. Detta påverkar allt levande på jorden fast vi inte tänker på det. Feng Shui handlar om flöde och ständig förvandling. Rabatten mot garaget nedan ändrar sig från den ena veckan till den andra. Visar jag samma bild nästa vecka har den mycket mer färg efter regnet.

Vi människor har i snitt varannan dag en bra dag och varannan en mindre bra dag, likadant med månader och år. Vår kreativitet och vårt välbefinnande kan jämföras med Yin- och yangsymbolen. När det blir för mycket av den ena energin övergår den till det motsatta. Bra att veta innan man går till doktorn. Imorgon är en annan dag, kan man tänka. Kvinnor är av naturen mer yin och män mer yang vad gäller styrka och sinnelag, fast en viss dos av motsatt energi finns alltid ändå i var och en. Likaväl som att natten inte är helt mörk och sommarljuset inte helt utan skugga och moln.

Vissa dagar av stiltje och ebb faller inte saker och ting på plats trots vår strävan. Känns det igen? Det kan även den mindre receptiva person känna av. Vi fastnar lätt i gamla mönster och gör saker mer på rutin än på känsla. Nattens sömn kanske inte varit den bästa och vi känner oss kanske oroliga, rädda och fundersamma. Vädret har också stor inverkan på trötthet, olust och då gör sig krämpor gällande. En Yindag är en dag som passar bäst att slappna av och finna sig i situationen, följa flödet och inte streta emot för det kan straffa sig på sikt.

Andra dagar är bra flöde. Vi har flyt. De positiva tankarna rinner till oss snabbare, det är lättare att skratta, oro och krämpor är mindre påtagliga och orken outsinlig. Tiden försvinner i ett nafs. En händelserik dag väntar. En dag att minnas. En Yangdag.

I år är det ett Yinår, alltså ett stilla trögflytande år, ett ’hemesterår’ för många. Så också för oss… Ja det vill säga vi är mer eller mindre alltid hemma numera som pensionärer med hemmakontor båda två. Men detta året blev mer så med makens pågående cancerbehandling och dåliga ork. Ett liv i väntan på bättre tider förhoppningsvis, där tålamod, anpassning och uthållighet ställs på prov för oss båda.

Nu är äntligen Augusti här och den brukar normalt vara min favoritmånad. Vädret nu har dock blivit kyligare och fuktigare och det inte lika skönt att sitta ute i skuggan längre. (Solen tål jag knappt längre).

Min tå har äntligen läkt efter 5 veckors avhållsamhet från jord och sand samt en penicillinkur. Vi har nedräkning av makens behandlingar med två månader kvar. ’Då ser han ljuset i tunneln om han inte möter ett mötande tåg förstås’, säger han.

Det har tills nu varit mycket torrt efter juli månads värme eftersom regnet som utlovats inte kommit hit förrän nu. Som tur var det en del moln på dagarna. Nu under senaste dygnet har vi dock fått ca 30 mm regn och det ska komma mer i veckan. Genast reser sig växtligheten.

Trädgården i juli har inte varit inte den finaste genom åren tycker jag, men den tar sig nog. Det bästa i trädgården nu är hortensior, solhattar, flox, rudbeckia, vissa rosor och hosta.

Har bara sett två mördarsniglar och inte mycket snäcksniglar hitintills. Hostorna är utan hål än. Tvestjärtar och liljebaggars framfart är värre. Liljor finns knappt inga och zinniornas och dahliornas blad är uppätna fast de blommar förstås ändå.

Hälsningar från min tid i nuet.

Ha det gott alla bloggvänner.

Luna

0

14 kommentarer

 1. Härlig läsning Luna! Är själv på bättringsvägen efter en influens. Va, influensa så här års!? Så nu kan jag smita från influenssprutan i år också med gott samvete. Krya på er i er vackra trädgård.Hälsningar från Eva Linnea

  • lunasblogg

   8 augusti, 2019 at 21:45

   Tack snälla! Influensa låter inget vidare på sommaren. Hoppas du mår bättre nu.
   Hälsningar Luna

 2. Inger Hansson

  8 augusti, 2019 at 19:23

  Hej och tack för ditt intressanta rader om yang och yin. Läser din blogg med stort nöje. Hälsningar Inger

 3. Bra och dåliga dagar – visst har jag dem och visst skiftar ibland från en dag till en annan. Kanske det bästa med att ha vandrat på jorden ett tag – insikten om att jag behöver inte få panik det kommer en ny och bra dag i morron 🙂

  Ha det gott! Carina

 4. Oj, så mycket som stämmer in – har alltid tyckt att jag har en bra dag med mycket energi som följs av en dag för återhämtning. Här hemma säger vi alltid: I morgon är en annan dag när vi har en dålig dag, vilket inträffar ganska ofta när man lever med en kronisk sjukdom. Så mycket vädrets makter och planeternas positioner påverkar oss – har det blivit starkare eller har vi blivit mer mottagliga?
  Så skönt att din tå läkt och att ljuset i tunneln kan börja skönjas för maken – allt gott till er båda !
  Kram/Isa

 5. Tack Isa! Visst är det så… och ju äldre vi blir ju mer mottagliga blir vi vad gäller kroppen. Humörsvängningar finns dock genom hela livet.
  Ha det gott!
  kram Luna

 6. Jag har nyligen hittat din blogg, och tycker mycket om det du skriver. Kommer definitivt att fortsätta följa bloggen. Jag önskar det bästa för både dig och din man! Kram!

 7. Visst är det då att livets resa går upp och ner. Och även dag för dag. Brukar trösta mig med det när någon dag känts extra jobbig – i morgon är det inte likadant.
  Hoppas på en bra höst för er båda!
  Kram!
  Kristina

  • lunasblogg

   12 augusti, 2019 at 17:24

   Tack! Vi hoppas också på ett bättre årsslut.
   På sociala medier har oftast de bra dagarnas energi företräde. Kanske vi vågar bryta den trenden mer och mer.
   kram Luna

 8. Hoppas verkligen att både din trädgård och ni själva får fler av de goda dagarna/åren och inte de mindre goda tar över. Om din trädgård har ett Yin-år, så har min ett Yang-år för här är det i stort sett inget som angripits av andra än mig själv. Bortsett från min tänkta liljeäng under plommonträdet, men där ska i alla fall några knoppar slå ut snart.
  Å andra sidan är det väl en frodig Annabelle jag ser hos dig. Så frodig hoppas jag att min också ska bli nu när den fått ny plats i trädgården.
  Kram, Anni

 9. lunasblogg

  12 augusti, 2019 at 17:35

  Tack snälla! Ni i östra delarna av landet verkar ha haft en något’ bättre trädgårdsäsong än vi i väster tror jag.
  Annabelle du ser här är dock alltid fin för här är jorden djup och fin i halvskugga. Jag har en Vit Annabelle till som också blommar otroligt i soligt Sv -läge fast med mindre blommor och lägre växtsätt. De kompletterar faktiskt trädgården, ser ut som två olika hortensior.
  Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑