Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Runt huset, sista veckan i oktober

Tisdagen den 23 oktober 2012

Äntligen blev det en mild helg med bara en halv dags regn så jag fick lite gjort i trädgården. Solen visade sig också ett par timmar i söndags. Då gällde det att passa på att fota för om några dagar är färgerna borta. Jag fotade lite runt huset. Varning långt inlägg utan rörligt bildspel denna gång!

Entrésidan mot Strandvägen till sjön , som ligger 200 m bort i SV. Mitt emot i NV är det lövskog och en vindlande å. Jag älskar skiftningarna, vattenljudet och fågellivet lika mycket i denna naturpark som sjön.  Det är vad jag ser från diskbänken i köket. De små gula träden är naverlönnar Acer campestre som jag bytte ut sent förra året från fem stycken klotkörsbär på rad. Meningen med körsbären var att ha likadana runda trädkronor längs gatan, men de växte olika i storlek och blev med åren alltmer kvastlika, så därför tog jag bort dem. Naverlönnarna vill jag ha fyrkantigt klippta, men vi får se om jag orkar med det. Mina buxbom ( 12 år) i tripp, trall, trull är fortfarande fina, peppar, peppar!

Här ser du norra hörnan (vi har en hörntomt) mot sidogatan som är en genväg till östra sjösidan där vi har båt och brygga (bor alltså som på en liten halvö nästan)  Obs! som trädgårdsdesigner förespråkar jag det enkla, tåliga och vardagliga växtsortimentet (typ spireor, idegran, dekorgräs, perenner med lång blomning och allt sådant). Tråkigt tänker du, men det är en yrkesskada hos oss. De flesta som vill ha hjälp med trädgården har oftast ringa kunskap, tid eller intresse för växter. De ser mer till designen.  Växter ska ha vacker form och året runt värde. Formspråket och flödet i gångar och planteringar är viktigare än  växtvalet.  Luftigt men sammanhållande på samma gång. Extra viktigt när man bor nära en väg och med nordanvind som hos oss i detta läge.

Sidogata med vändplats mot öster. Här syns vår ligusterhäck med öppning för groventré och garageuppfart och gullregn på varje sida av sidoentré.

Detta är vad folk på gatan ser av vår innergård sett från sidogatan bredvid garageinfarten. Hängalmen ovan klipper jag som en svamphatt.

På innergården är det zon 2, (resten  av trädgården 4) beroende på att den är omsluten av  ett L-format plank och förrådshus.  Längst in i hörnan bakom förrådet mot söder ligger den lilla terrasserade odlingen med bär och lite grönsaker. På baksidan har jag mitt arbetsområde och vägghängda redskapskjul, superpraktiskt. Denna yta pimpar jag inte alls. Örter har jag nära bostadshuset och det är viktigt för mig, det använder jag året runt nästan. Skulle dock gärna vilja ha plats för större grönsaksodling i fortsättningen. Antagligen blir det ett växthus nästa år eftersom vi inte reser speciellt mycket längre.

Och så ser det ut från odlingsplatån bort mot huset…. (är du nyfiken på de breda rabatterna gå in på sommarbilderna i tidigare inlägg) Gräsmattan är till för barnbarn.

…Och mot väster också sett från odling och förråd. Björnbär på väggen. Lavendel som delar av ytorna. Utefter den högre ligusterhäcken har grannarna en väg innanför till sin tomt.

Mot husväggen löper en måbärhäck och bildar en bred och varm korridor med torrväxter och plats för sittbänk och bakom häcken är en stor perenna- och örtarabatt.

Västra hörnan med japanska lönnarna Atropurpureum och Griseum (kopparlönnen) Under är den vita och silvriga rabatten.  Glipan i häcken är en smitväg ut ur trädgården.

….. och tillbaka där vi startade. Denna sidan mot gatan är strikt formell och lättskött,  helt olik den inre och blomsterrika. Här finns Lagerhägg, Rhododendron, kubklippt Idegran, uppstammad 30 år gammal kinesisk en, marktäckare, liguster och en och annan skuggtålig perenn. Lättskött och vintergrönt.

Cykliskt tänkande är Feng Shui i ett nötskal. Årstider och kvaliten i ljuset kommer igen och återspeglas i väderstrecken.

Ha det bra. Du vet väl att även jag blir glad åt kommentarer!

Luna

0

1 kommentar

  1. Så fint du har det! Gillar terrasseringen också, och de japanska lönnarna, och måbärshäcken, och …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑