Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

I såtagen och lite annat

Måndag 16 mars 2015

Lite mer vårfix för varje dag. Förkylningen blev inte så långvarig som sist. Era krya på er hälsningar gjorde tydligen susen . Tack för det.

I helgen tog jag och Snoddas tag i frösådderna äntligen. Det är en av hans favoritsysslor.  Då kan han inte komma matte nära nog.

snoddas2

 

snoddas1

 

Det blev det dock ingen större ordning i tvättstugan.  När han välte ut flera småkrukor med  sådder fick jag ryta till. Nu vet jag inte om det kommer upp några Tumbling Tom Red ( Körsbärstomater) med Temtation ( ampeljordgubbar) eller inga alls. Men han bad om ursäkt med extra mycket spinn och kel och han var snart förlåten.

Jag är ingen storodlare och jag har inget växthus. En del försådda plantor som tomater och squash köper jag färdiga och planterar ut.  Det viktigaste jag odlar och som jag även odlar nu inomhus är de lätta gröna bladen, egen smörgåskrasse, ärtskott, ruccola. Sedan blir det förstås en del sommarblommor  för jag kan inte låta bli. Luktärtor ska jag dock hoppa över i år. Jag blir mer och mer allergisk för dess doft har jag märkt.

Det jag sått nu är :

Sallad på såtejp, Basilika på såskiva, krusbladig Persilja på såtejp, ( har tröttnat på den storbladiga, den håller inte måttet och jag har inte köpt  i Italien på ett tag nu),  Asiatisk kål baby leaf,  Körsbärstomat Tumbling Tom Red som ska vara  bra för ampel, Smultron Mignonette, gourmetbär för hela säsongen,  Ampeljordgubbe Temptation, mycket välsmakande med hängande fruktgrenar, Purpurkål F1 Redbor.

allrummars

Blommor: Linnétagetes, Svart tulpanblomma, en av mina favoriter de sista åren, prins Gustavs Öga Penny Black ( har bara haft den blå tidigare) Blandade Rosenskära, Atlasblomma i starkt rosa, och Slöjsilja som jag inte haft tidigare. Detta var ungefär hälften av min fröhylla. Denna vecka sår jag inget då månen går i nedan. Bara städar lite i trädgården.

Jag frösår alltid sent, hälften  i mars och hälften i april och grönsaker vart efter. En del sår jag direkt  i stora  krukor med 2/ 3 matjord och 1/3 såjord överst. Köpte ny ekologisk jord och nya småkrukor. Det verkar vara ett känsligt jordår i år med sorgmygg och annat och jag vill inte chansa. När sådderna kommit igång i värmen inomhus får de stå i mitt lilla väggväxthus. Jag försöker om möjligt förenkla det pilliga omskolningsarbetet. Men det är ändå bra att inte så direkt på friland för  där råder flera olika faror, som bortrensning av mig eller kattens toabesök.

Sedan sist har jag uppdaterat lite här och där och krattat i rabatter, förberett pallkragar och trädgårdsland. Det finns dock mycket mer att göra , men det ska det bli kallt  och snö till helgen igen så för välstädat vill jag inte ha det. Inte lura upp växterna för  tidigt.  Får väl antagligen passa det jag satt ut i krukorna till helgen.

Gullvivan har börjat slå ut såg jag idag.

gullviva

 

pense

 

kruka

 

 

trapppiff

 

0

4 kommentarer

 1. Många intressanta frösådder du har på gång. Vår katt får inte vara med när jag sår frön, men lökar går bra. De försvinner ju inte när något välts.
  Kram Kristina

 2. Vilken hjälpreda! Ser verkligen ut för att gå in för det där med fröodling 🙂 Men ibland kan hjälp bli till stjälp. Håller tummarna för att du får både körsbärstomater och ampeljordgubbar. Jag förstår ändå att det var omöjligt att vara arg någon längre tid. En spinnande katt kan smälta vilket hjärta som helst. För att inte vara någon storodlare tycker jag du har sått väldigt mycket. Kul att du också ska pröva Slöjsilja. Det ska jag också. Dom verkar läckra och ska vara väldigt fina i buketter.

  Önskar dig en fortsatt fin vårdag!

  Kram Anita

 3. Det där känner jag igen! Framförallt min ena katt vill alltid vara med när jag pysslar med något och prasslar det, ja då är det dubbelt roligt, till mattes förtret. Ibland får jag stänga om mig! Merja

 4. Vilken liten goding han är Snoddas. Förstår att han gillar fröer som prasslar spännande och doftar så gott.
  Tumbling Tom har jag bara goda erfarenheter av och sätter även gula i år. Hoppas det går bra med alla sådder.
  Så söta arrangemang du gjort i krukorna. Den med tusenskönor, minipåsklijor, viva och förgätmigej alldeles bedårande vårig.
  Allt gott
  Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑