Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Inspirationsträff med trädgårdsällskapet

Torsd. 31 maj 2018

Häromdagen var första inspirationsträffen  i sommar med Borås trädgårdssällskap, då vi rundvandrar hos varann. För mig är det lite nytt eftersom jag blev medlem förra hösten.   Måste bara visa lite bilder från denna inspirerande och påhittiga trädgård på gamla Kristineberg i Borås tillhörande Tage Andersson och Inger Nilsson.

Trädgården och huset är gammalt och har byggts om under många år och det senaste man gjort var att bygga en badbar trädgårdsdamm i fjol innehållande växter längs sidorna.

Välkomna in!

Trädgården på drygt 1000 kvm ligger högt och skyddat med ett berg bakom och har stor rumslighetoch innehåller många detaljer bla av betonggrejer som Inger har Gjutit. Här finns flera sittplatser, dammar och källögon, woodland, örtagård, romantisk ruinvägg, lägerplats, inhägnad köksträdgård, en vit trädgård, en minigräsmatta med vita bellis och så förstås den nya badpolen, vars idé man fått från Tyskland genom att integrera växtlivet i en murad fördjupning längs sidorna. Växterna hjälper till att rena vattnet.

Här syns badpolen från håll  med kastanjestaketet bakom. Denna del den vita, av trädgården är inte färdigställd än sedan bygget av polen ändrat förutsättningarna, men här finns både torrpartier, rosor och spaljeträd. Runt om hög thujahäck.

Bakom kastanjestaketet runt polen ligger ett litet woodland med en smal stig…. och här är alltid framdukat för kaffe, muffinsen är dock av det hårdsmälta slaget, ljuset i kronan lyser året om

Bakom detta område öppnar sig en trevlig och genomtänkt köksträdgård inhägnad av ytterligare kastanjestaket med bärbuskar och två charmiga redskapsbodar med idé från vaktkurerna på gamla regementet i Borås. Dessa är målade med järnvitriol och hålls samman av en vinranka som tak och en gammal soffa under.


i ett annat rum inneslutet av klängrosportaler och bambu finns ett  friluftsrum med öppen härd i mitten allt skyddat av en hög bergvägg med växter, där tidigare stått ett garage. En permanent betongbänk och vinkylare med befintliga flaskor inbjuder till samvaro.


Uppe på berget till höger ligger en lekstuga som ska göras iordning för barnbarnen,   men i slänten dit opp har Inger gjutit en smal, charmig   trappa, lägg märke till  den svaga rundningen och de söta små hjärtana på trappstegen.

Likaså har hon gjutit det väggfasta bänkbordet vid den orientaliska matplasten bakom huset, se nedan

Matplatsen står i en  smidespergola från Claes Ohlsson som har smidits om till en rektangulär och större form.  En vinranka klättrar runt den och orientalisk touch på textilierna.

Pergolan sedd från håll med entrén till höger 

Nedanför finns en örtagård i grus och bakom i berget en liten men  romantisk ruin överväxt av en vit ros, antagligen Finlands vita. Det vackra fågelbordet finns där hela året förstås. 

Till höger i bild ( som inte syns här) går en trappa upp till husets entré. Så detta stensatta rum fungerar också som förmak eller lounge  innehållande damm med karpar och en extra sittplats för två.

Inger i ljusblå klänning och långt hår och Tage i långt grått hår

Trädgården andas både avspänning, kreativitet och oordnat lugn, inte en bil hörs  i denna trädgård. Nu har vi alltså gått vår rundvandring

…. och står igen på garageinfarten. Ovanpå garagetaket finns ett charmigt orangeri och lusthus, bakom är altan av vitmålat golvvirke.

Vänder vi blicken till andra sidan av garageinfarten lite högre finns den vita grusträdgården igen.

Hoppas att ni också fått lite inspiration av denna rundvandring,

Trevlig helg!

 

 

0

16 kommentarer

 1. Så kul med personliga trädgårdar. Det märks att de verkligen gillar sin trädgård. Gott om inspiration.
  //Helene

 2. Så kul och inspirerande att få gå i nån annans trädgård! Det är nog det jag tycker är bäst med att vara med i en trädgårdsförening:)
  Tack för att du belade med dig!
  Ha en bra dag!

 3. Vilken fantastisk trädgård! Man ser direkt att hela familjen är intresserad. Det blir mycket mer gjort då, än om man är ensam om att göra saker och måste be sin gubbe om hjälp. Det är så kul och inspirerande att titta in hos andra så jag tackar för inlägget!!
  KRAM/Susie

  • lunasblogg

   1 juni, 2018 at 22:09

   Varsågod. Visst är det så att de trädgårdar som man hjälps åt med, de är lite extra.
   Vi som bloggar får förmedla det vi sett så inspirationen når fler.
   Kram Luna

 4. Så trevligt att få följa med på en trädgårdsrunda tillsammans med dig Luna i den skön,a gröna, vilsamma trädgård. Inte så många blommor men mycket annat fint. Undrade om katten var verklig eller ej och så småningom fick jag svaret. Väldigt fint gjord, ser verkligen ut som en riktig katt. Intressant med badpoolen där växterna hjälper till att rena vattnet. Sånt gillar jag.

  Hoppas annars att det är bra med dig. Själv längtar jag efter regn men det verkar som om jag får fortsätta längta. Inget bevattningsförbud hos oss … ännu! Men jag har sett att flera kommuner i väst-Sverige infört förbud. Kanske även hos dig?

  Önskar dig en riktigt skön helg!
  Kram Anita

  • lunasblogg

   1 juni, 2018 at 21:12

   Tack . Ja det var en fin trädgård. Jo det är bra med mig. Det är mycket förstås hela tiden. Nej, vi har inte vattningsförbud här än peppar peppar och vi håller efter det viktigaste, men gräsmattan ser bedrövlig ut. Det ska visserligen bli lite svalare ett par dagar nästa vecka men inget regn vad jag förstår.
   Grattis i efterskott!
   Kram Luna

 5. Här fanns verkligen mycket att gilla!

 6. Tack för en härligt vacker rundvandring via bloggen. Det måste ha varit en härlig upplevelse och massor av inspiration.

 7. Tack Luna för ett härligt reportage från en inspirerande trädgård! Jag gillar den här sortens inlägg där man får nästan foten in i trädgården. Personligt och kärleksfullt inrett där ägarna trivs säkert så bra att de behöver inte åka på semester hemifrån under sommaren :-)!

  Tack snälla för ett fint reportage!
  Ha det gott!
  /Anja

  • lunasblogg

   5 juni, 2018 at 21:15

   Varsågod! Jag gillar själv att läsa om andras trädgårdar och särskilt personliga sådana. Det lustiga är att paret reser mycket och på långa turer i Sydeuropa på sensommaren för att hämta inspiration, men de har en son som bor strax intill som hjälper till att passa trädgården. Här finns dock inte så mycket i krukor och inget växthus.
   Ha det gott du också.
   /Luna

 8. Oj, vad fint. Ska göra ett besök snarast när det passar.

 9. Hej, jag är på besök f f g. Det är så generöst, jag blir varm om hjärtat. Det är för allt du visar och berättar, själva ymnigheten i detta, rikedomen av fina bilder. Bra foton. Inte så att jag tycker om allt jag ser, det är t ex ofta för arbetade trädgårdar för min smak. Denna min smak har arbetat sig fram genom åren i relation till den mark och natur som omger vårt hus i Bohuslän, ett avlyssnande och prövande, och jag får i blänkande ögonblick nu syn på min trädgård när jag läser din blogg. Hur är det nu igen? Det är i mötet med andra som vi om och om igen börjar stava på oss själva… så ock med våra trädgårdar. Tack för besöket! Catharina

  • lunasblogg

   21 juni, 2018 at 08:40

   Åh, tack för din fina kommentar! Det är sådant som gör mig glad.
   Glad midsommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑