Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Inte bara corona…

För två veckor sedan skrev jag om coronaviruset och sambandet med Feng Shui energierna i världen för 2020. Det har som vanligt varit stort läsintresse för det Feng Shui inlägget. Tack för det.

Trots det allvarliga läget som snabbt därefter utvecklats i världen ska jag inte uppehålla mig för mycket med alla konsekvenser av covid-19, men vi blir alla drabbade av läget på något sätt. Även trädgårdsevenemangen. Sedan i måndags den 9 mars börjar alla förstå allvaret i Sverige. Se diagram. Idag är det också fredagen den 13:e så då kanske fallen ökar än mer. I Kina vänder det nu dock.

Mars brukar normalt vara en seg månad för många men i år känns det extra knepigt. Det ombytliga vädret är väl i sammanhanget en bagatell men är inte så pålitligt det heller. Så här såg morgonen ut här igen.

Det har också blåst mycket och hårt, fast i onsdags fick vi en solig dag, då jag passade på att röja lite utomhus tex få bort julgranen och städa undan omkring- blåsta saker. Så här fint blommar krokusen nu.

Det jag var mest nöjd med var dock att få det inre förrådet röjt och städat efter jag tagit hand om pelargoner och annat som skräpat ner. Mycket hade även gått hädan eller fått löss, bara 4 pelargoner, en palm, crinum och några triangeloxalis sparades. Känner att det är lika bra, så blir det lite nystart.

I vår ålder och med en cellgiftsbehandlad make som fortfarande inte är stark (fast han fortfarande jobbar deltid hemifrån), så får vi vara extra försiktiga att utsätta oss för risker. Glad att vi inte bokat någon resa om vi skulle bli fast. Träffar sällan barnbarnen denna tid, går inte på möten, kulturevenemang eller restauranger, undviker träning och bad vilket är viktigt för min artros. Har tagit bort min hemsida-domän för mitt jobb, Lunas trädgårdsdesign, så jag tar inga nya kunder, (de gamla som vill ha fortsatta råd hjälper jag dock). Känns både bra och lite tråkigt, men det tänkte jag göra redan förra året då maken blev svårt sjuk.

En busslast med 60 trädgårdsamatörer från Huskvarna som jag förra hösten hade lovat få komma avvaktar jag nu med att konfirmera. Jag väntar också in i det sista om jag ska vara med i Tusen Trädgårdar eller inte. Det enda sociala jag egentligen gör är Qi Gong som jag mer och mer har fått ta över, men då är vi en sluten grupp som känner varann. Funderar dock på att ta upp golfen med maken igen och sänka kraven på trädgård. Aktiviteter tillsammans blir mer och mer viktigt, resor mindre viktigt. I vinter har vi spelat minigolf inomhus ihop och det har varit jättekul. (Som ni ser har makens kalufs kommit tillbaks och en del av den förlorade vikten.)

Mars 2020 är en månad då maken ska göra 1-års kontroller Det känns en aning nervöst, inte bara för att besöka sådana inrättningar i dagens läge utan för vilka svar som ska ges. Det är lite konstigt att när vi trodde vi kunde pusta ut, så kommer också ett globalt problem ingen hade räknat med. Tur att vi hunnit med så mycket tidigare i livet.

Som ni förstår längtar vi efter våren och lugnare tider. Förlåt om inlägget låter negativt. Men allting har också en annan sida. Ingenting utan att det för något gott med sig. Vi lär oss hela tiden att livet är en resa som måste göras. Det människor behöver är att stillas ibland och tänka efter, spara pengar och spara på miljön, lära sig ta vara på naturen mer, sänka kraven, kunna jobba hemifrån och gå ned i tid, träna tålamod, hjälpsamhet och hänsyn, våga vara uttråkade, oroliga och ensamma. Våga tänka om och hitta nya lösningar.

Själv är jag glad att bo lite utanför stan och ha en trädgård. Mycket lättare då om man måste vara i karantän och solen skiner än i lägenhet i stan. Att påta i jorden är ett av det mest avstressande i världen, det är viktigt att vara sysselsatt vad det än är. Det är jag ganska bra på.

Nu ser vi fram emot en solig lördag och även om vi väljer bort caféer och socialt liv kan man ju baka något gott till kaffet och fika utomhus. Sonen ska nog hjälpa till att riva och tömma en pallkrage och sätta upp en ny. Vi har det bra i vår lilla bubbla så länge. Situationen kommer att gå över och ekonomin hämta sig precis som under andra kristider. Livet är i i ständig pendling mellan yin och yang.

Och snart är det dags att se över utomhuskrukorna igen! Bild från förra året.

Ha en trevlig helg!

Luna

0

9 kommentarer

 1. Så kloka ord Luna ! Det kommer något gott ur det här läget också – vi behöver alla ta det lugnare och leva det ”lilla”livet ett tag. Skulle egentligen vara på resande fot och gratta min far som fyller 97 år men det blev några lugna semesterdagar hemma i stället, jätteskönt.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  • lunasblogg

   14 mars, 2020 at 08:34

   Tack Isa!
   Ja vi måste göra det bästa av situationen.
   Ha det bra
   Kram luna

 2. Inger/seniorkatten48

  14 mars, 2020 at 06:44

  Tack för intressant läsning. Skönt att kunna läsa bloggar om trädgård, framtiden mm i dessa coronatider. Ha det bra båda två. Kram /Inger

  • lunasblogg

   14 mars, 2020 at 10:05

   Tack själv. Vi behöver nog bolla med varann speciellt i dessa tider.
   Kram Luna

 3. Visst är vi lyckligt lottade som har en trädgård att hämta kraft i dessa dagar! Även här tar vi det lite lugnare socialt med inställda evenemang och firande. Mars är en jäktig månad här med alla sådder och förberedelser så hemmatid var välkommet.
  Skönt att det verkar gå bra med din man.
  Trevlig helg
  /Anette

 4. lunasblogg

  17 mars, 2020 at 19:28

  Ja det är faktiskt skönt på ett sätt när man väl vet hur man ska förhålla sig till situationen. Då blir mycket gjort och man fasar faktiskt för de gånger man tvingas ut bland folk. Alla är ju inte som ni mer eller mer självförsörjande. Trots att man planerar bra måste man ut ibland.
  Ha det bra!
  // Luna

 5. Vad tråkigt att du avslutat företaget men såklart förståeligt med tanke på allt! Men jag undrar om du kan tipsa om någon annan som är duktig på att hjälpa till att planera/designa trädgård enligt feng shui? 🙂 mvh Matilda

  • lunasblogg

   23 mars, 2020 at 22:07

   Tack Matilda!
   Det finns det nog men alla är inte trädgårdsarkitekter utan sysslar med mer allmän Feng Shui konsultation. Var bor du?

   • Okej! Ja jag skulle så gärna vilja ha kombinationen med trädgård och feng shui när vi ska planera om trädgården. Vi bor lite utanför Jönköping. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑