Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Jämvikt

Onsdag 4 nov. 2014

Nu är dags för ett långt inlägg i kategorin Feng Shui skolan Gardening. Jag ser att många sökt på mina tidigare Feng Shui inlägg  sista tiden.

fengshuisymbol

Idag tar jag upp jämvikt och balans med hjälp av formspråk och struktur i trädgården.

För mycket eller för litet skämmer allt. Intrycken från trädgårdsmagasin kan ofta vara röriga och idéer och trender avlöser varann. Liksom inom många andra områden nuförtiden. Vi ser inte träden för skogen. Urvalet, placeringen, sammanställningen och flödet i vår egen trädgård sker intuitivt eller från inspiration vi fått av andra.  Vi gör vad vi känner för i stunden. Inget fel i det men det finns nycklar för en långsiktig trädgård med basstruktur.

I asiatisk och Feng Shui inspirerad trädgård eftersträvas jämvikt mellan det vilda och det anlagda, mellan former och nyanser, mellan naturliga flöden och tillförd struktur. Trädgården bestäms mer av hur den upplevs inifrån huset hela året än hos oss. Utomhus- och inomhusmiljön smälter ihop. Buskar och träd kan liknas vid en framåtböjd gammal man, som genom sin knotiga hållning och sin vishet ger stöd åt huset. Ett rogivande och vackert blickfång som  hos oss kan ta många år att  uppnå om alla träd och stenar har schaktats bort  från tomten då huset byggdes. Trädgårdens design vinner på att intryck av topografi och färg lånas in från fonden av omgivande landskap. Som att föra in den lila färgen till perennalanden som liknar tjärblomstren vi ser utanför eller känslan av skimrande högt gräs på kullarna eller nejderna av skogskammar i fjärran. Då upplevs trädgården som om den funnits där alltid, utan inblandning av många olika stilar som inte tillhör vår landskapsbild.

 

1000- årig tempelträdgård i Kyoto. Känns fortfarande rätt.

japansktradgard

 

Den gröna basen är viktigast av allt för att få  en året runt känsla. Det passar alla kulturer.

IMG_9706lag

 Balansen mellan det ljusa och lätta och det mörka och hårda kan liknas vid Feng Shui symbolen, yin och yang, se ovan. I den mörka halvan finns alltid ett litet inslag av ljus, liksom det finns mörka i den ljusa delen.

Symbolen kan jämföras med vår hjärna, den vänstra halvan fokuserar mer på detaljer och logik, steg för steg tänkande.  Den högra mer på helheten, rytmen, fantasin och bilden. Vi behöver båda dessa för att vara i balans och för att få bästa resultat i våra kreativa ansträngningar.

Besökarnas egen favorit bland visningsträdgårdarna i Chelsea Flower Show, London 2014. Arkitekten är endast 21 år! Kontraster av skirt, somrigt och kantigt och hårt.

Help-for-Heroes-RHS-Chelsea-2014-Lisa-Cox

  Ljus och mörker i mixad förening

IMG_5912

 

Trädgården blir balanserad med  alla former representerade från de fem elementen som:

Trä och vintergrönt, eld och färger, jord och mättade nyanser, metall och glänsande nyanser, vatten eller slingrande formspråk.

Att göra en trädgård är som att bygga ett hus. Först ska det till ett bra golv, en bra grund en  jord att växa på, sedan bygger man väggarna, och murarna, insynskyddet som bör vara så likriktat som möjligt runt om. Häck är alltid bra. Den andas och är ett levande material som blir fint mot blommor och blad. Som ramen på en tavla.

I väggarna ska finnas öppningar, dörrar och fönster. Ju mer naturlig lantlig miljö, desto större fönster. Sedan delar man in huset i rum, korridorer och gångar, kanske med en fin liten gräsmatta och avdelande låga häckar. Efter det kommer taket, de stora träden . När huset är färdigt är det dags för inredning och möblering och plantering av mindre träd, dekorgräs och buskar som blir grundstommen. Det som syns på vintern när allt annat ligger nere. Därefter, som absolut  sista åtgärd, är det dags för pyntet,  som lökar och perenner, konstföremål, fågelbad, dekorsten m.m.

Börjar man dock med pyntet är risken stor att helheten kommer att halta sedan.

Möbler och pynt i samma rabatt. Rabatter är bäst i stora svepande former och bör kunna ses inifrån huset.

majrabatt

 Formerna och dess användning i Feng Shui.

Trä – Uppåtsträvande former:

Höga växter och träd med uppåtsträvande och spretigt utseende blir bäst som solitärer. Undvik bambu, dekorgräs  bredvid träd och buskar med horisontellt grenverk som lönnar och tallar.  Inte heller med hängträd som björk och pil.

Vad gäller träd och buskar med speciellt skönhetsvärde i  växtsätt, bark, blad eller blomning blir solitärplantering bäst, liksom för miniträd. Träd med stora lövkronor som bok, alm, ek kan massplanteras till skog om utrymme finns. Gäller främst för parkanläggning.

gras

ljusimorker

 

Spetsiga former, konformer:

Konformiga växter och konstruktioner med  spetsig topp kan liknas vid en eldsflamma och gör sig bra i ett soligt läge tillsammans med lägre vegetation eller klättrande växter. Inte tillsammans med horisontella  växter.

En tjujahäck som inte klipps, dvs som visar många spetsar intill varann ger ett oroligt intryck. När häcken klippts rakt av upptill ger den en lugnare mer jordnära miljö. Tre eller fler konformer intill varann passar dock bra, särskilt om det är i olika höjd, tripp trapp trull. Smala pelarväxter och cypresser passar bra i ett varmt klimat i böljande landskap eller i rad som markör för en gräns. Växthus, lusthus,  vackra bodar, utsiktsplatser med spetsiga tak hör också till kategorin som lyfter en trädgård och ger mervärde.

Som vakthundar intill en ingång passar konformer också bra, En thuja i likadana krukor  på varje sida om en port, ingång eller ytterdörr ger välkomnande stöd.

thuja

rostorn

Kantiga och platta former:

Fyrkantiga och rektangulära former gör sig bra för att ge tyngd, lugn och rumsindelande struktur åt en anlagd trädgård eller park. Dubbla eller som här tredubbla klippta häckar i olika höjd ger djup och skuggspel. Ju stramare design ju mer kontrasterande fluff i närplanteringen. Formen gäller också konstruktioner som bord, soffor, pergolatak, redskapsbodar med platta tak och uteplatser, loungemöbler, pallkragar m.m.

gronbank

rakahackar

Runda, svängda former:

Kan vara allt från urnor, till rundklippta växter eller växter med naturligt runt växtsätt, bågportaler, runda rabatter, mjuka följsamma gångar, välvda broar, titthål. Det runda blir alltid bäst tillsammans med andra former som kantigt eller uppåtsträvande. En trädgård bestående av bara runda rabatter blir enahanda. Storleken i det runda kan dock vara olika när det står nära varann.

urnor

rundelplant.

luna_1

 

Vatten och Slingrande former:

Oregelbundna som i ett naturligt vattenflöde, en å eller bäck, eller en skogstig. Bor man intill naturen eller en allmänning förstärker man känslan av platsen genom att ha en slingrande stig genom en öppning ut från tomten med eller utan grind. Slingrande  former i planteringar förstärker också känslan av fri natur, liksom en bäck på tomten gör. Vatten kan ersättas med stråk av blåblommande kantväxter.

Träd med oregelbunden form och skiktliknande växtsätt, som t ex bonsai klippta eller naturligt vindpinade och sneda hör till denna kategori och passar i norrlägen, liksom alla vattenarrangemang med rinnande vatten.

110320_japan

palheirostig

 

 Ensam växt, Två växter  och udda nummer i planteringar:

En likadan kruka med en vintergrön växt på var sida om en ingång eller portal fungerar som väktare. Den lånade bilden från USA nedan har dubbla ’vakthundar’ vilket ger djup, elegans och förstärkt stöd.

vaktare

 

För övrigt vinner krukplanteringar på att samlas i grupp i olika storlek och med olika utryck om det inte är ett stort och brett  kärl.

 

krukor2

 

Då är en samplantering av olika växter att föredra. Stommen kan bestå av perenner med inslag enstaka årstidsrelaterade växter.

Stenar, liksom buskar och perenner blir bäst att planteras i grupp  av udda nummer  om tre, fem eller sju stycken.

Tre stora stenbumlingar tillsammans i tripp, trapp, trull storlek sägs ha ett andligt budskap i Asien. Den stora stenen symboliserar himlen, den mellanstora  jorden och den lilla människan. Det blir ett vackert arrangemang med ett högt vajande gräs eller en blodlönn, några mellanstora perenner och lite marktäckare och kullersten i olika storlek vid fötterna. Synd att jag inte hittade bild på det nu. Det får bli en annan gång.

Stora ytor av grus (eller dekorsten) bör ha minst 30% växter i jorden, men ser naturligast ut med mycket mer, dock inte planterade i krukor ovanpå gruset, som ofta är fallet idag.

orangeri

 

Det får vara alltför idag, men jag kanske återkommer i ämnet struktur och balans.

 

0

4 kommentarer

  1. Tänk så trist det var om man inte kunde få längta?! Vacker vårbild – en tid att se fram emot!

    /Anja

  2. Vårens ljus är nog det jag längtar mest efter.
    Ha en fin helg.

  3. Himlans intressant som vanligt! Tusen tack för fin och lärorik text.
    /Eva Linnea

    • lunasblogg

      9 november, 2014 at 21:39

      Tack Eva Linnea. Sådana här inlägg är inte av det slag som är mycket att kommentera annars.
      Kram luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑