Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

I januari är rätta tiden att rensa ut inför 2018

Månd. 15 jan. 2018

Snart går vi in Hundens år som jag skrev om före nyår här.

Många känner ett visst missmod så här års i vintermörkret och önskar sig bort med ljusglimtar  i form av sommarbilder, drömmar om  nya projekt, frösådder eller resor.

Med åren har jag blivit ganska bra på att leva i nuet under vinterhalvåret,  ta en dag i sänder och njuta av lugnet även om det är mörkt och det blåser isvindar ute. I iallafall så här tidigt på vintern, fram i mars vill jag dock ha vår och inte snö, fast det vet man ju hur det kan vara med det …. ett steg framåt och ett steg bakåt. Ingen idé att längta i förtid, då går bara tiden saktare. Det finns alltid mycket man kan göra ändå.

Kanske beror det på att jag anammar Feng Shui och låter allt ha sin tid i cyklisk ordning. Får ibland kommentarer från utländska Fb och Instagramföljare att de avundas oss fyra årstider här i norden. Den reflektionen hör man sällan från svenska bloggare så här års.

I januari t ex är perfekt att städa ut skåp och förråd för att släppa in ny energi inför det nya året. Det blir som en personlig inventering också som ger mig både tillfredställelse och framtidshopp. Efter det kan jag planera för årets aktiviteter.

Är du uttråkad…. städa en låda eller skåp, en eller ett par om dagen.  Alltid hittar du något du glömt att du hade som du blir glad av. Är du tveksam till att slänga så tänk efter vad du har för relation till detta plagg eller pryl. Får det mig att känna mig  glad, snygg eller behöver jag det? Likadant med krukväxter, loppisprylar, trädgårdspynt, mat i fryset , ja name it.

Först då ser man om det  behövs fyllas på av nya saker, projekt och växtenergi. Inte innan. Nu är inte rätt tid att fröså, särskilt inte som i denna veckan  då månen är i nedan. Efter kinesiska nyåret däremot den 16 februari vänder energin igen. Sår du inomhus nu kan du räkna med bekymmer och får kanske tom  kasta frösådder. Om detta har jag skrivit tidigare  här. Allting har sin tid.

Feng Shui i hemmet  och på arbetsplatsen brukar jag inte skriva i bloggen  för detta är en trädgårdsblogg. Jag vill bara säga att det finns mycket man kan göra en dag då man inte kan göra annat man hellre vill.

Ha det gott!

Luna

0

11 kommentarer

 1. Rensa & SORTERA är mitt mantra så här i början på året. Jag har rensat så mycket i mina flyttar att det inte står allra högst upp på att-göra-listan längre. Det är snarare så att jag saknar en del grejer jag har rensat bort. Då känns det som om jag har nått ”botten” och kan ha kvar det jag har. Jag har t.ex. ”plastbantat” både i lägenheten och på torpet. Däremot tänker jag mig noga för när jag ska köpa något nytt.
  Rensa i inkorgen och andra mappar på datorn, rensa bland årsbesked av olika slag (i pappersform), rensa bland alla andras konton jag följer (fb, insta, bloggar, poddar etc) osv, det ägnar jag mig åt i januari (oftast). Sortering av papper och insortering i pärmar ägnar jag en del tid åt också.
  Kram

  • lunasblogg

   16 januari, 2018 at 14:27

   Ja du vet, vi som aldrig flyttar har ännu mer att sortera ut, men man får ta lite varje år. Datorer och papper är det tråkigaste för mig, men jag gör det ändå.
   Kram

 2. Minsann, jag tror faktiskt att d et var den boken jag hörde en rekommendation om på radion i förmiddags. Om inte annat så blir man väldigt nöjd när man har rensat. Jag har en hög tidningar vid sängen som jag brukar titta på .. och det blir den ju inte mindre av.

  Det där med årstider var roligt att läsa att personer från andra länder avundas oss. Fast jag måste ändå säga att jag skulle inte vilja vara utan våra årstider även om jag ibland tycker att våren kommer lite för sent. Det är ljust men man kan inte riktigt utnyttja ljuset för det är fortfarande för kallt.

  Ha det gott du också!

  Kram Anita

  • Ja tänk att det kan kännas så skönt att ha städat ur. Jag vill inte heller bo i ett land med sommar jämnt. Då finns det inget att jämföra med.

   Kram Luna

 3. Ja det är viktigt att ta tillvara dagarna och inte bara längta framåt. Har blivit bättre på det med åren. Och just nu hinner jag med lite konsthantverk (och en och annan garderob). Det blir väldigt lite av det på sommaren.
  //Helene

 4. Kloka ord om att finna sig i det vi inte kan ändra på. Det är inte första gången jag tänker, när jag läser dina feng shui inspirerade inlägg, att det här har jag ju fattat alldeles själv, innerst inne, utan att vara medveten om det elller att kunna sätta ord på det. Som igår, när jag tömde frysen helt, ställde ut innehållet i snön, torkade ut alla lådor och plockade tillbaka typ 2/3-delar. Det kändes jobbigt att slänga mat, men det var flera år sedan vi rensade, så det var nödvändigt.
  Idag tror jag det blir en garderob. Det känns toppen att de stora kedjorna tar emot gamla textilier, utslitna kläder har jag alltid haft svårt att slänga.
  Och så följer jag nu ditt råd att inte så ännu. Fast det tar emot.
  Hälsar
  Marta

 5. Kloka ord som inte alltid är så lätt att anamma, men man får göra så gott man kan. För några år sen rensade jag rejält bland mina grejer, och det var beklämmande att se vad mycket jag (vi) samlat på oss som vi varken behövde, hyste några speciella känslor för eller egentligen ville ha. Det var skönt att bli av med eländet, men nu har vi lyckats samla på oss en del igen och det har nog blivit dags för en ny rensning …… Det känns, som du skriver, väldigt tillfredsställande och hoppfullt när man får bort en del ”groll” och ger sig själv en liten nystart.

  Hade tänt att så så fort jag fått mina fröer men tänker nu följa ditt råd och vänta. Tack för informationen.

  Kram Anna-Karin

  • Tack. Jo tiden är ju föränderlig och hemmet liksom trädgården har en tendens att växa igen om vi inte är där och håller efter, för allting har eller har haft sin tid.
   Ha det gott/
   Luna

 6. Är hyfsat bra på att sortera och slänga (nödvändigt när två gamlingar och en valp ska kunna leva och verka på 60 kvadrat!). Men inte så bra på att leva i nuet, vår- och sommarlängtan slår till ibland. Kanske beror det på att jag har urusel syn och lider av mörkret?
  Allt gott!/Laila

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑