Lördag 18 april 2015
Idag har det varit superfin dag med halvdagsutflykt och lite trädgårdsjobb. I morse föreslog jag J att vi skulle besöka Jonserdes herrgård och trädgårdar, en mil norr om Göteborg. Det är ett vackert brukssamhälle med lantlig atmosfär som håller på att lyftas upp med hjälp av renovering av herrgårdens gamla trädgård. Och det ena ger det andra som vi alla vet…. Nu är det mycket som lockar för en utflykt dit.
Det finns förutom museum också ett jättertrevligt café med hembakt i trädgården, ett litet men fantastiskt rosengarage med försäljning av ekologiska rosor och perenner lett av inte mindre än Peter Svensson, föreläsare och trädgårdsmästare av anläggningen i Jonsered. Peter (tidigare trädgårdsmästare på Trädgårdsföreningen i Gbg) är en av mina läromästare när det gäller rosor. Han har fått mig att tänka om att rosor skulle vara svårt. Det gäller bara att välja rätt sorter, hålla luftigt och i rätt väderstreck.
Senast jag hörde honom var på Strömsfors trädgårdsmässa och då berättade han om den första remonterade rosen från 1800-talet som fortfarande är superenkel och det är Ulrich Brunner, en fantastiskt väldoftande och vacker rosa lila buskros.
Idag köpte jag den hos honom. Lite annat fick också följa med hem, en kraftig storbladig salladsbasilika som står sig till jul, bara att plantera om i stor kruka och hålla fuktig och varm, en kraftig kronärtskocka mest för kul, ett jättesött hängande litet insekthotell och en udda sort av blåvit viol. (Jag har snöat in lite på violer nu, faktiskt mer än penséer. Häromdagen köpte jag lila och beigefärgade violer, helt underbara.) Visar dessa bilder en annan gång.
Men nu var det trädgården jag skulle visa bilder på. Den är fortfarande dock inte färdig,men det är sådana här projekt jag går igång på att återskapa gamla kulturträdgårdar med hjälp av flygbilder.
Trädgården består av 6 delar, 4 trädgårdskvarter bestående av köksträdgård, formträdgård, engelsk rosenträdgård och en utställningsträdgård . Därtill en ruinliknande byggnad och en äppellund förutom naturligtvis den vackra landskapsliknande parken runt herrgården med utsikt över Bokedalens Naturskyddsreservat och sjön Aspen. Unikt för denna trädgården är 4: delen som är tänkt till utställningsträdgård. Den kommer att växla utseende varje år då en känd eller okänd trädgårdspersonlighet ska designa denna del. Ungefär som Chelsea Flower show fast utan tävlan.
Tänk hur mysigt kan det inte bli att fika i en av dessa tio rosen bersåer när det är utslaget? Måste tillbaka dit.
Fortsatt trevlig helg
Luna
19 april, 2015 at 09:00
Så läckert med de rödmålade pinnarna som växtstöd!
19 april, 2015 at 20:32
Inte sant? Rödmålade humlestörar är som gjort för en lantlig trädgård.
Ha en bra vecka/Luna
19 april, 2015 at 11:49
Så glad jag blir när gamla bruksorter lyfts upp och i synnerhet när det sker med hjälp av trädgård. Vilket vackert läge med utsikten över sjön. Och ett rosengarage, underbart! Det där med att välja rätt rosor stämmer. Jag har valt många fel och dom är knappt liv i längre så dom ska jag gräva bort. Men andra stortrivs, där har jag valt rätt utan att egentligen veta om det men tack vare dom har jag börjat lära mig. Salladsbasilika var en spännande nyhet.
Tack för att du visade denna fina plats. Och så önskar jag dig en fortsatt skön söndag!
Kram Anita
19 april, 2015 at 20:43
Tack och visst är det så. Gammaldags buskrosor är förstås de lättaste rosorna.
Sallats basilika får jättestora blad och har en mild smak. Få se hur det går för min, men ju mer man tar ju mer brukar det bli.
Kram Luna
19 april, 2015 at 21:20
Trevligt med en utflykt. Här har det bara varit trädgårdsarbete. Lägger nu Jonsereds på minnet. Låter ju extra spännande med ekologiska rosor och perenner och med jämna mellanrum har jag faktiskt vägarna mot Göteborg.
Tack för tips
Kram Anette