Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Kärleken till det anspråkslösa och gissa vad

Torsdag den 28 juni

Denna vecka med ihärdigt regn har jag fotat några oansenliga blommor i min trädgård som står fina ändå. Det finns många att fota, men här en lökväxt, en ros, två perenner och en ätbar böna. Det är enkla, timida men ofta förbisedda eller okända blommor för många. Så kunde jag inte låta bli att dokumentera  en överblommad perenn.  Sista bild. Gissa vad det är?

Först ut visar jag Honungslök Nectaroscordum siculum. Denna lökväxt  står länge och eftersom den är ödmjuk och böjer nacken blir den inte ledsen för lite störtskurar. Den är liksom snödroppen fin att sätta i vas på en spegel som reflekterar dess skönhet.

Mandarinrosen Rosa moyesii blommar först av mina rosor och är den lättaste och mest starkväxande. På hösten blir det röda små flaskhalsar till nypon. De enkla blommorna ser ut som rubiner i motljus en solig dag som denna.

Den mörkbladiga klövern, Oxalis fontana, får små blekgula blommor, men i väntan på det, har den sällskap av Gullfingerört, Potentilla aurea. Oxalisen har jag fått en gång från någon vars far var duktig trädgårdsamatör. Nu sprider den sig hej vilt, men är lätt att dra upp. och jag gillar den. ( Gullfingerörten blommar länge och lyser upp bra, men min favorit är den stora fingerörten  Pot. megalatha. Den har vackra ludna blad som visar sig tidigt på våren, men blommar över fortare, bladen är dock fräscha.( inte med på bild)

Bondböna brukar vi förknippa med röd blomning. Denna sort Express Vicia fabia Leguminosae  får vitsvarta häftiga väldoftande blommor och är en snabb sort som ger riklig skörd.

Vacker fröställning från en vanlig perenn. Vilken? Litet överraskningspris till första rätta svaret.

3 kommentarer

 1. Så fint honungslöken blev mot den vita bakgrunden. Mandarinrosen är fin, har den inte men skulle gärna skaffa en. Kul att du vill titta in till Blomkärringens trädgård (:D Ha det gott!
  Blomkärringen

 2. Ann-Marie Hall

  2 juli, 2012 at 21:38

  Hej Luna
  Jag gissar att det är frökapsel efter vallmo.
  Du är en riktig mästare att ta fina kort och publicera dem bra.

  • Rätt svar, Anne-Marie! Grattis! Jag har din adress, så du får en grej i lådan och tack för att du gillar min blogg och mina foton.

   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑