Tisdag 19 maj 2015
Häromdagen visade jag gamla bilder på stenmosaik från Kinesiska parken i Portland Oregon, USA. Idag blir det lite mer om kinesiska trädgårdar i jämförelse med storskaligheten av dagens moderna offentliga planteringar i Kina.
Kinesiska trädgårdar har ju funnits i mer än 2000 år, men först på 1300-talet och Marco Polo började denna kulturform spridas till västvärlden. ’Lan Su Chinese Garden’ är den mest autentiska av kinesiska trädgårdar som byggts i nutid utanför Kina med gamla traditioner. Det är en fantastisk oas mitt i staden.
En kinesisk privat trädgård är poetisk, den inger lugn och ro, den är sparsmakad, men ändå fantasifull, färgerna är mestadels milda och det gröna enkla växtmaterialet dominerar. Ute och inne är en enhet. Hall rummen med sina stensatta ytor är A och O. Trädgårdens ande lever kvar i ens minne länge.
Det viktigaste i en kinesisk trädgård är berg och vatten – shan shui. Husen är byggda på tre sidor av en tom yta. Denna centrala plats är mycket viktig ur Feng Shui synpunkt. En västerlänning hade säkert använt ytan till att bygga rätlinjiga linjer och blomsterrabatter, men inte i en gammal kinesisk privatträdgård. Den fylls istället upp av ett landskap i miniatyr. En platt yta fylls upp med kullar och sten på höjden – Shan, och i dalarna grävs ut för små sjöar eller dammar -shin. Alla konstruerade väggar får en mening med sina fönster och öppningar. De är till för att öppna upp våra sinnen och se in i världen. Zig zag broarna över vattnet hjälper till att se och öppna våra sinnen över nya vyer. Även en månbro bör ingå, som speglar sig i vatten och blir rund om natten. Återspeglingen är viktig.
I en kinesisk trädgård är klippning av växter inte så uttalad som i Japan. Plantor som har ett naturligt vackert växtsätt prioriteras.
Växterna har alla symbolik och är antingen yin eller yang. Viktigt att det är balans och kontraster mellan växternas energier, som högt och lågt, hängande och utbrett osv.
Tall står för ståndaktighet, rhododendron – delikat, pion – välstånd, orkidé – uthållighet, bambu – styrka, hortensia – ädel, chrysantemum -upplösning t ex. Otaliga är de växter vi numera har i våra trädgårdar härstammar från Kina. T o m vanliga syrenen, Syringa chilensis ’Saugeana’
Offentliga platser har dock ett annat utryck i sin design och plantering. Där är det färggrant så det förslår. Det vet du kanske om du besökt Kina, redan på vägen in från flygplatsen är det blommor så långt du kan se. Likaså runt bostadsområden. Den obligatoriska parken finns överallt.
Rött i Kina är en social, festlig och glad färg till för att liva upp. Den finns i offentliga planteringar som vill utge status. Där är parkerna påkostade och utsmyckade med fantasifulla och färggranna inslag av blomplantering, vimplar, krukor i massor ståendes direkt på marken. Bra med en ramp runt då.
Dessa sista färglada bilderna är från Himmelska Fridens Torg I Peking och togs så sent som förra veckan av sonen. Världens största torg för övrigt.
Detta var veckans Feng Shui inlägg!
Tack för lånade bilder, man och son!
Ha det bra!
Luna
19 maj, 2015 at 17:08
Kina är lite speciellt, väldigt annorlunda mot det man är van vid. Jag var där för många år sen, när körsbärsblommen (tror jag det var…) blommade…Vackert var det! Köpte en buskpion precis när vi kom hem, den är fin nu och blommar mycket. Jaså pion betyder välstånd, är det därför jag gillar dem 😉 Tycker mig se en fontänpil på en av bilderna 🙂
Skulle gärna resa dit igen någon gång, får se om det blir av.
Kram Gunilla
19 maj, 2015 at 19:21
Så mycket kunskap du har! Tack för att du delar med dig. Merja
19 maj, 2015 at 20:58
Dom kan kineserna. Näst sista bilden allra vackrast.
Allt gott
Anette
20 maj, 2015 at 12:01
Intressant och vackert, inspiration kan man aldrig få för mycket av.
Kram Kristina