Onsdagen den 24 augusti

Somligt i trädgården är mer spännande än annat. Nu håller min Acer griseum på att ömsa skinn igen och innanför visar sig stammen-len och glänsande som ett sidentyg. Det är så jag ser den mot snön i vinter- skir och kopparröd. Färgen i bladkronan på hösten är inte heller fy skam. Nu tycker du kanske den ser lite suspekt ut, men jag lovar i motljus är den magisk och tåligare än man tror. I skyddat läge är den härdig upp till Mellansverige.

Överlag gillar jag växter som syns och talar till mig på vintern också. Som det anspråkslösa  ’Rosenplistret’  Lamium maculatum ’Beacon Silver’ (se kantväxten under lönnen) Inte för de lila-rosa blommornas skull, de tar jag bort, utan för att bladen lyser upp året runt.

Ulleternellen (Anaphalis) bakom sjunker visserligen ihop till vintern, men blommar jättelänge in på hösten och står sig superbra i buketter.

Mer om lättskötta och pålitliga perenner en annan dag. I helgen åker jag till Sofiero Trädgårdsfest utanför Helsingborg, en mycket bra svensk trädgårdsutställning i  naturskön slottsmiljö med utsikt mot Danmark. Missar du den kan du läsa mer om den i min blogg nästa vecka.

0