Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Körsbärsblomningens tid

Måndag 4 maj 2015

lyktor600

Botaniska trädgården Göteborg i helgen. De japanska papperslyktorna har hängt uppe en vecka nu. Körsbärsträdet ser ut att vara ett ’Hally Jolivette’ men rätta mig om jag har fel.

Med körbärsblomningen kommer våren på riktigt. Det är den viktigaste tiden i Japan och Kina. Då går man, man ur huse för att fira vårens ankomst med  ’Hanami’ dvs traditionell japansk picknick. Egentligen börjar man redan fira i början på mars, då plommonträden  ’Prunus mume’  (uttalas ume) blommar, men då är det för kallt att sitta ute. Det är roligt att vi nu också i Sverige har börjat få upp ögonen för denna asiatiska tradition. I Kungsträdgården i Stockholm firades körsbärsblomningen med japanska traditioner under fyra dagar, likaså på Botaniska i Göteborg söndagen 26 april.

hanami2

På söndagen 26 april slog Botaniska  besöksrekord med 11 400 besökare som firade hanami i parken. Temat var Japan  naturligtvis. Körsbärsdans, koi släpp, kampsporter, teprovning, bonsai, visning av japandalen, barnaktiviteter, matvagnar och försäljning av japanska papperslyktor gjorde parken extra populär. Parken har ett 20-tal olika japanska körsbär med olika blomningstid.

Ska du besöka Japan för att se trädgårdar, välj då helst tiden för körsbärsblomningen. Kolla på nätet när blomningen förväntas, brukar pågå från slutet på mars till någon vecka in i maj beroende på var i Japan du tänkt resa. Det skiljer sig  lite åt för varje år, men listorna dyker upp  i takt med hur vintern framskrider. I Tokyo  2015 var blomningen som finast i månadsskiftet mars-april, medan tex Sapporo  har sin  körsbärsblom  först nu  en vecka in i maj.

Körsbärsträden kom till Japan via Kina på 700-800 talet, ’Prunus serrulata’.  De kom med trädgårdskonsten och kunskapen om  Feng Shui.  Att låna och föra in ett stycke landskap till en privat grön sfär, en trädgård, skapades i första hand för kejsare, så att de skulle få makt och styrka från naturen och bli ihågkomna för eftervärlden. Körsbärsträden har alltid varit ett viktigt inslag, för både vår och höstfägringen.

Japanskt körsbär ’Prunus nipponica’ kan odlas till zon 2. Det finns en tåligare variant Prunus var. kurilensis  (kurilerkörsbär), zon 3-4, med antingen vit eller rosa blomning.

Körsbärsträd vill inte ha det för torrt. Jorden ska vara kalkrik, väldränerad och humusrik. Beskärs på sensommaren. Det finns en uppsjö av olika arter och namnsorter. Här är några.

Det mest kända är Tokyo körsbäret ’Prunus x yedoensis’, en hybrid med vita blommor och rosa mitt. Det är ett mellanstort träd på ca 5 m, zon 3.

Serrulata ’Kanzan’  blir lite högre och har dubbla ljusröda underbara blommor och är härdigare mot sen nattfrost.

praktkorsbar

Praktkörsbär ’Sato-zakura Kanzan’, zon 1-3

(zakura står för dubbel lagrade bolliknande klungor)

’Kiku -shidare’, orientaliskt tårkörsbär, 5 m,  har överhängande grenar och mörkrosa blomning, lite känsligare.

orientaliskt_tarkorsbar

Kiku -shidare zakura, zon 1-2

’Subhirtella’ vårkörsbär är ett litet träd på 3-6 m med överhängande grenar och vitrosa blommor och lite tidigare blomning, zon 1-2.

Bergkörsbär ’Prunus sargentii’ är ett vackert och tidigblommande körsbärsträd som växer vilt i Japan  och blommar tidigt med intensivt rosa blommor, som en rosensky och får röd höstfärg, mellan 9 -18 m högt. Ofta för stort för en vanlig villaträdgård , men klarar zon 5.

berkörsbär

’Accolade’ däremot är en korsning av ’sargentii’ och ’subhirtella’. Det blir bara 3-4 m hos oss, men kan bli 4-6m annars.

accolade

 

Detta fick bli veckans Feng Shui – och Japan inspirerade inlägg.

Ha en bra vecka!
Luna

3 kommentarer

  1. Ja, Japan skulle jag gärna vilja besöka och uppleva både trädgårdar och körsbärsträd. Jag köpte mig ett bergkörsbär till min förra trädgård men där hade jag hur mycket plats som helst. Det trädet kan jag verkligen rekommendera om man har plats. Fantastisk blomning på våren och med en sprakande färg till hösten och med ett vackert mörkgrönt bladverk där emellan. Kram Merja

  2. Mmmm …. körsbärsträd i blom. Något av det vackraste som finns. Jag köpte en gång ett Tokyokörsbär för att ha i mitt Månskensland. Det var så vackert men tyvärr klarade det inte vintern. Tror att det helt enkelt blev för blött då det var en extra blöt vinter/vår det året. Jag tror också att jag gjorde fel när jag planterade det. Grävde nog en alldeles för djup grop vilket gjorde att vatten troligen blev stående i gropen och inte kunde rinna undan. Men nu växer där ett litet äppelträd istället och det verkar fungera. Det är vackert det också 🙂

    Tack för ett härligt körsbärsblominlägg!

    Kram Anita

  3. Man nästan tappar andan så vackra körsbärsträden är !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑