Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Lägesrapport och tulpanväntan

Ännu en vecka har passerat i ovisshetens tecken. Inte världens bästa vecka om du frågar mig…. Trots det mycket efterlängtade regnet. Saknar bla våra familjesöndagsmiddagar, de är heliga. Barnbarnen förstås. Sonen är dock fantastisk att ställa upp och hämta och shoppa allt vad jag behöver. Ibland är hela bilen full av grejer och mat från olika ställen och aldrig blir det fel. Ska sägas att vi är noga med maten. En hel del annat beställs på nätet.

Varför klagar jag då på veckan: Jo, Först kom kylan tillbaks, sedan har allergitiden slagit till hårt i år för mig, och så fick vi en vattenläcka i köket men det ordnade sig dagen efter.

Antalet covid-19 fall har ökat här i Västra Götaland och vi är jätteförsiktiga att vistas ute bland folk, men vi är glada att ha grannar att prata med på håll. Det enda jag köper nu själv är blommor och växter hos min handlare i Olsfors ’Lasses blommor’, men det mesta är utomhus, även betalningen går bra där om man vill.

Det jag tycker är mest obehagligt nu är att maken får fortsätta sina undersökningar av 1-års kontrollen för det är något de sett. ( maken tar det dock med ro och är tacksam för noggrannheten, ja ja vi är olika)

Dessutom lär det vara ett riktigt musår ( råttans år du vet), det är nog därför mina tulpaner inte är så fina som de brukar och – eller så beror det på torkan förut ett tag. Fast flera är väl ok fast lite korta i rocken.

Vissa är riktigt vackra och med det kalla vädret som är nu kan de stå länge.

tulipa Salmon Impression

Jag satte en mix av rosa och rött i kombination på flera ställen. Dessa storblommiga ’Pink Promise’ blev ok runt nedre altandäcket.

pink promise

De vita ’Purissima’, lila ’Purple Prince’ och ljuslila ’Candy Prince’ har jag också blandat och spritt ut lite här och där i den breda sydostliga planteringen, men de har inte öppnat sig än. Återkommer om helheten sedan.

Purissima, Purple prince och Candy prince

Denna veckan har jag inte gjort något i trädgården, mer än att ha köpt lite plantor som inte kommit i jorden än, bla mitt första hybridblåbär, ( tycker egentligen inte de smakar så mycket, men denna ska jag ha i kruka).

Dels har jag legat lågt för att det regnat, men också för att jag gjort mycket annat t ex. sytt om mörkläggningsgardiner till tre fönster. Glad att jag hittade ljusgula i tjock bra kvalitet med vit baksida på Hemtex som tar bort morgonljuset helt. De fick både komplettera och bli nya fördragsgardiner.

Vi har äntligen lämnat april bakom oss, men maj kan också bli svajigt några veckor till, covid-19 tros nå sin kulmen i våra trakter då, men om framtiden vet vi inte. Det är bara att ta en dag i sänder och hoppas vi kan fortsätta njuta av våra trädgårdar i lugn och ro.

Banja Luka

Och med detta inlägg med inslag av både gnäll, färg och förväntan önskar jag er alla en trevlig fortsatt helg!

Luna

0

7 kommentarer

 1. Oj, en vårdepression tycks har dragit in! Hoppas det tillfälliga slaget och tillvaron ljusnar. Snart kan ni nog ha söndagsmiddagar i trädgården med mycket luft runt.
  Verkligen lyckad tulpankombo med brytning åt rosa. Min egen liknande kombo fick för starka kontraster.
  Ha det så gott det går
  Kram
  /Anette

  • lunasblogg

   2 maj, 2020 at 11:18

   Depression vill jag inte kalla det, bara lite frustration, men det är olika dagar du vet. Jag är en höstmänniska då är jag på topp och ingen allergi.
   Det är ganska sent för tulpanerna att slå ut, men än så länge ser det bra ut.
   Ha det gott du också!
   kram Luna

 2. Tack för lägesrapporten från mina gamla hemtrakter.
  Förstår din oro, underlig tid vi lever i. Vi har självisolerat oss här i Wales, träffar ingen och mannen åker till livsmedelsaffären var 14:de dag, samt tar en cykeltur ensam då och då på öde stigar.
  Längtar efter familjen i Sverige.
  Så vackra tulpaner!
  Trevlig söndag!

  • lunasblogg

   4 maj, 2020 at 10:53

   Tack själv Lena!
   Ja livet känns väldigt stilla, lite som de gamla på landet hade det förr. Det är bara gungstolen och vägguret som slår varje timma som saknas. Numera är vi bortskämda med en annan social och aktiv livstil, men promenader kan vi göra och trädgårdsarbete som tur är .När man promenerar i skog och mark är det alltid många man möter på vardagar, så var det inte tidigare här.
   Förstår att du längtar efter de dina i Sverige.
   Ha det så gott
   kram Luna

 3. Hej Luna!

  Så vackra tulpaner! Här finns inte en enda beroende på rådjuren och kaninerna (som nu är tillbaka igen efter tre års bortovaro).
  Förstår annars din frustration när jag läser om det som hänt. Hoppas att allt går bra med de fortsatta undersökningarna av din make. Tycker han resonerar bra, det är jättebra att dom är noggranna och följer upp minsta lilla spår.

  Här flyter dagarna på utan att så mycket händer. Vi handlar en gång per vecka, tidigt på morgonen och det fungerar bra. Vi har handskar och håller avstånd och alla som är där verkar göra samma sak. Annars är det mycket promenerande, det blir ju automatisk så med hund.

  Önskar dig och maken en bra kommande vecka!
  Kram Anita

  • lunasblogg

   4 maj, 2020 at 11:23

   Tack Anita för att du kommenterar och bryr dig!
   Vad tråkigt med rådjur och kaniner i trädgården. Nu har jag dock kört med Trico Garden, det verkar fungera.
   Jag är restriktiv med att kommentera och sitta vid datorn. Ischiasen gör sig påmind när jag inte får den vanliga träningen, även om jag försöker promenera varje dag och träna med Sofia på SVT.
   Jag försökte också veckohandla tidigt på morgonen ett tag, men det tänkte tydligen alla andra för det fanns inte ens en parkering utanför butiken. Maken har någon gång handlat mjölk snabbt men då senare på förm. före lunch och då har det varit lugnare.
   Maken tackar för hälsningen, han har inte arbetat på två månader nu, men i juni är det antagligen igång igen. Han mår ganska bra annars, men det blir mycket skärmtid och tv för hans del. Jag har alltid något praktiskt att pyssla med.
   Ha en bra vecka ni också. Tur att ni har så mysig hund.( grannens katter kommer hit varje dag )
   Kram
   Luna

 4. Ja, man får ta en dag i sänder! Och vara försiktiga, det verkar ni vara! Skönt att du har trädgården att njuta av!
  Jag har ju min nya lilla plätt som jag skall börja ordna i. Men jag tänker att jag gör det i sakta mak, så jag inte blir ”klar” för fort 😉
  Kram Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑