Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Långdragen sommar 2020, men…

…. inte blev sommaren riktigt som vi tänkt oss. Vi trodde nog i våras att den skulle bli bättre trots pandemi och allt. Jag fantiserade om att bli näst intill självförsörjande på grönsaker, (ler, men det började bra iaf) få fantastiska blomsådder, ha en massa utesamvaro och göra många utflykter, varav några längre.

…..Men grusade förhoppningar och besvikelser avlöste varann, liksom 2019 så blev 2020 inget toppenår för oss. Och ändå har inte det värsta hänt, vare sig Corona eller nya cancerbesked, men faran är inte över.

….Men aldrig har jag känt mig så mycket 70+are som i år. Det säger drottning Silvia också.

…..Men därför har behovet av trädgård aldrig varit viktigare.

….Men inte blev det som man ville ändå med vare sig det ena eller det andra.

….Men för många har sommaren varit värre fast alla har vi gått och väntat på bättre tider.

….Men inte är det lönt att gnälla på utebliven skörd, envetna rådjur, sniglar och skadedjur, misslyckade frösådder och framförallt inte på trötthet, tristess och småkrämpor. Eller på att roligheter och socialt umgänge måst ställas in gång på gång. Det blir förhoppningsvis ett annat år.

….Men visst är man tacksam för att ha en trädgård och naturen utanför knuten och att den fortsatt att leverera utan att ha drabbats av extrem torka eller översvämning. Och att vädret har varit varmt både i juni och augusti.

…Men blev det inte mycket äpplen blev det iaf enormt mycket bär. Fick vi inga rödbetor är morötterna iaf jättefina. Var det dålig Rhododendronblom i år så blir det iaf det nästa år med besked. Var dahliorna och tomaterna sena att visa färg så gör de det till slut på det ena eller andra viset.

….Men den hotande frosten kom inte hit i veckan och tog udden av sommaren utan vädret bjöd på ytterligare några sköna varma eftermiddagar.

…Men vi har iaf lärt oss ett och annat i sommar. Att vistas mycket i naturen tex. och att sänka kraven, spara pengar, sylta, safta och lägga in. Inte ta för allvarligt på misslyckanden eller pedanteri. Inte stressa utan jobba i maklig och bekväm takt för det fanns obegränsat med tid.

….Men Ändå vill man att sommaren 2020 inte ska ta slut riktigt än, som om man väntar på att något mer ska hända och mogna fram i trädgården och oss själva utan abrupt slut, nattfrost, dimhöljd råkyla och påtvingat inomhusliv.

….Men Nu snart verkar det som höstfägringen är det sista vackra vi har att se fram emot i år. Hoppas det blir en riktigt fin höst och vinter med soliga dagar och att vi kan vara utomhus fortsatt mycket. Och att vi får vara hyggligt friska och våga se framtiden an med tro, hopp och kärlek.

Detta var några tankar överlag om sommaren 2020 utan bildtext, så vill du veta vad du ser ställ gärna en fråga. Då blir jag glad …

Som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring!

Ha en bra septembervecka!

5+

8 kommentarer

 1. Nej, inte mycket som blivit som man tänkt sig denna sommar. Det gäller att vara flexibel och göra det bästa av läget när man inte kan påverka omständigheterna och glädjas över det som faktiskt blivit fint och lyckat. Nu njuter jag av dina vackra bilder. Själv är jag i min egen lilla härliga bubbla när jag fotar och bryr mig varken om pandemi eller nåt annat. Hoppas det är så för dig också.
  Allt gott
  /Anette

  • lunasblogg

   23 september, 2020 at 19:49

   Tack Anette! Ja nog har man lärt sig att vara flexibel de senaste åren faktiskt och då har trädgård och fotografering varit en välsignelse. I år har jag dock inte varit lika flitig med kameran, men man blir lite hemmablind på vad som är värt att fota och man tänker att man har visat samma motiv många gånger tidigare.

   Ha det bra!
   Luna

 2. Fina bilder Luna, men usch för skadedjur! Tror också det är bra att fokusera på det som blev bra och ignorera det andra. Något blir alltid bättre än vad man tänkt, tur det! <3 Vi klarade oss också undan frosten, så skönt med några fler "sensommardagar".
  Kram Kristina

  • lunasblogg

   23 september, 2020 at 19:54

   Ja nu känns det långt till frost igen med denna sensommarvärme som är nu.
   Bara att njuta!

   kram Luna

 3. Tack för trevligt blogginlägg. 2020 blev ett ovanligt år med covid-19 och dödsfall i familjen. Men livet går vidare på något sätt och det är tur att jag har trädgården och skogen i närheten. I växthuset har tomater och gurka gett och ger fortfarande skörd. Äpplen och päron blev det dåligt med och
  äpplena blev maskätna. Nu hoppas jag på en fin höst och att pandemin ska försvinna snart. Ha det bra båda två. Inger/seniorkatten48

  • lunasblogg

   23 september, 2020 at 19:59

   Tack för att du gillar. Tänkte först när jag lagt ut den att den var för negativ. Men många kan nog också känna igen sig. Och du om någon har väl haft det jobbigt vad jag förstår. Nu är det dock skön sensommarvärme. Det gäller att ta vara på stunderna och det som är bra.
   Hälsar Luna

 4. Hej Luna!

  Fina bilder från dig. Och det är nog så för många av oss, att sommaren inte riktigt blev som vi trodde. Vet ju att du fick problem med både förkylning, borrelia och biverkningar av antibiotikakur. Men din trädgård är verkligen ljuvlig. Och så härligt att du har den, bara att öppna dörren och gå ut i det vackra. Och fina omgivningar också med vatten.

  Mina odlingar har gått dåligt också. Västeråsgurkan levererade inget så jag fick köpa mina inläggningsgurkor istället. Dillen fick någon sjukdom så den fick jag köpa också för att kunna frysa in till vintern. Och i pallkragarna med potatis blev det fullt med myror så det blev dålig skörd. Men tomater, paprika och chili har levererat. Tomater har jag så jag kan bada i 🙂

  Jag tror vi kommer att få njuta av en vacker höst. Vi har ju alldeles för torrt här. Det fortsätter att komma minimalt med regn. Men efter några kalla nätter så börjar naturen visa sina vackra höstfärger. Tror det blir mycket gult och rött i år. Och även om det är fint med solsken så hoppas jag på regn. Men det kan ju komma på nätterna.

  Nu hoppas jag att det blir en fin höst för er. Skönt att höra att inga nya cancerbesked kommit.

  Kramar till dig och maken!
  Anita

 5. lunasblogg

  23 september, 2020 at 20:20

  Tack Anita!

  Ja vissa år är det sämre energi överlag. Min rygg har krånglat hela sommaren också, nu även den andra höften som inte är opererad. Får se hur det går med det. Är beroende av vattengympa och sådant men allt ligger på is denna terminen.
  Maken har dock varit förhållandevis pigg i sommar. I november är ny kontroll.
  Ni har nog mer höst och torka än vi har. Här regnar ofta och jättemycket. Aldrig har väl gräsmattan varit så tjock och fin och det blommar i rabatter och krukor än. Så därför har jag ingen lust att skifta till höstarrangemang och plocka in rekvisita än. Som alltid försöker jag dra ut på säsongen för tids nog kommer hösten, men visst är varma höstfärger vackert och tiden lugn.

  Kramar till er och hunden
  Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑