Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Lättgjort äppelmos

Sönd. 14 augusti 2016

I år är det mycket äpplen. Fina är de också, men efter denna veckans blåst har många av de tidiga Transparant Blanche fallit till marken.

DSC_2650

Så det blev två korgar fin fallfrukt som jag gjorde passerat mos av. (De andra  på trädet får sitta kvar så länge för de är så goda mogna)

DSC_2651

Jag gillar inte att skala mycket frukt, men här behöver jag bara klyfta och ta bort växtdelar och det bästa av allt behövs endast lite socker och inget konserveringsmedel vill jag ha. Sedan fryser jag in i småförpackningar. Världens bästa äppelmos säger maken, passar till det mesta.
DSCN7837

Först kokar jag  äppleklyftorna lätt i ca 10 min med lite vatten i grytan.

Min  gamla Electrolux  hushållsassistent från 70-talet med alla sina tillbehör hänger med än och tänk så mycket jag använt den, särskilt när barnen var små och jag gjorde egen barnmat och bakade allt bröd. Fyllde källaren och fryset med bär och grönsaker från torpet gjorde vi också. Det var på Dr. Spocks tid. Vi var noga med både det ena och det andra. Nu för tiden håller en hushållsmaskin inte så här länge eller är närmelsevis så bra som Electrolux assistent är. Finns ingen anledning att byta bara för designens skull.

DSCN7838

 

DSCN7840

När det är passerat kokas det upp snabbt och tillsätts ett par dl socker efter smak.

DSCN7843

Sedan fryser jag in men lämnar lite för omedelbar konsumtion.

Nu är sommaren nästan över och vi har kommit in i vanliga rutiner nästan. Det positiva är att maken äntligen ska trappa ned i höst och vi får mer tid att göra andra saker tillsammans efter oktober. Helt lediga kommer vi dock inte att bli. Jag får hela tiden förfrågan om nya designuppdrag, men eftersom jag fortfarande inte är ok efter höftledsbytet tackar jag nej tills vidare.

Ha det gott!

Luna

 

0

1 kommentar

  1. Det ska bli kul att ta hand om äppelskörden på Evatorp. Frysen är gudomlig om man inte vill sockra så in i hoppsan.
    /Eva Linnea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑