Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Lättnad

Hej du som följer mig!

I år har ju inte varit något bra år för någon och jag speciellt har ofta gnällt över dålig ork och leda. Förra året med sjuk make var jag faktiskt piggare. Fast det är ju mannen min som många undrat över med hans cancer och biverkningarna efter behandlingen, men det har jag väntat att skriva om tills kontrollerna var klara i år och de blev klara i onsdags.

Datortomografin på lungor tidigare och endoskopiundersökningen i veckan visade inte tecken på mer cancer utan bara på polyper i tarmen. Så himla skönt!!! Det var väl det jag gått och spänt mig för mer eller mindre hela året, för i maj var det något de sett på Sahlgrenska men oklart vad. Tyvärr blev det förstås fördröjningar av röntgen på g a. pandemin, men nu kan vi pusta ut ett år. Bara en större polyp som ska avlägsnas , de små togs redan i onsdags.

I själva verket så har han varit ganska pigg sedan i våras, då besvären i händer och fötter samt frysningarna försvann. Nu äter och dricker han som vanligt och det är bra för mig också som gillar att laga god mat.

Sedan hände en annan rolig grej i förra veckan. Jag upptäckte att jag trots mina lite negiga och alltmer sällan utlagda blogginlägg – ändå fortsätter att ligga i toppen av de 20 bästa trädgårdsbloggarna som ger inspiration i Sverige. Tack @produktexperter!

Nu ska jag försöka skärpa mig lite mer med bloggandet trots min nya diagnos av Sjögrens syndrom med extremt torra slemhinnor, dimsyn och diverse krämpor. Men det ska väl gå såvida man inte får Covid 19. Det vore katastrof.

Igår förändrades väderbilden från grått och regnigt till kallare vindar. Med blåst och sol började det helt plötsligt att snöa, sedan avta och därefter frost. Idag har det varit strålande sol, men kallt. Imorgon regn igen.

Badande granne

Och nu börjar det bli dags att tänka på advent och lysa upp hus och trädgård. Idag har jag bakat lussekatter, fast med mindre socker, flytande smör och 1/3 glutenfritt mjöl, (som jag glömde att fota) De blev goda. Jag försöker hitta en bra och lagom balans i min nya hälsosamma kost. För mycket fokus på specialmat skapar stress i sig. Hade ett långt digitalt samtal med dietisten förra veckan och det kändes bra efteråt. Inflammationshämmande mat är inte vetenskapligt bevisat utan kan skapa brist och stress. Halva tallriken ska förstås bestå av grönsaker, inkluderat supernyttiga rotfrukter och bara 300 gr kött i veckan, men mycket fisk. Så äter vi redan.

Hon sa tex att kokosolja inte är så bra som det verkar. Det innehåller 80% mättat fett, så hon förslog förutom olivolja och rapsoljor även flytande smör som ett alternativ till matlagning. Lite råsocker eller honung är inte farligt i mindre mängd. Skönt tänker jag som gärna dricker kaffe med något lite halvsött till ibland.

Men julmaten och baket ska ses över helt klart.

Och med detta blandade inlägg önskar jag alla en Trevlig helg!

Hälsningar Luna

7+

10 kommentarer

 1. Luna … vilket härligt inlägg att läsa! Så glad jag blir för de positiva beskeden. Visserligen har du fått en tråkig diagnos men du ska se att även du kommer att må mycket bättre efter de positiva beskeden om din make. Och jag känner i ditt inlägg att det det finns härliga positiva känslor. Pandemin fortsätter men nu går vi mot adventstiden. Nu får vi lysa upp tillvaron med ljus, adventsljusstakar, stjärnor och julblommor. Och även om siffrorna är dystra med fler och fler fall av Covid19 så får vi inte glömma att det kommer positiva besked också om vaccin. Så småningom vänder det. Nu ska vi bara ta oss igenom vintern och det värsta av pandemin. Sedan kommer det att bli ljusare tider, det får vi tänka på och glädja oss åt!

  En fin helg och de allra varmaste kramarna till dig och maken!
  Anita

  • lunasblogg

   20 november, 2020 at 21:49

   Tack snälla Anita! Du kan verkligen inge positivitet och medkänsla. I dessa orostider är det guld värt. Vintern kan som du säger bli seg men man kan redan nu se att det knoppas fint inte minst på Rhododendron. I mitten av maj tror jag det kommer en markant vändning på både det ena och det andra.

   Ha en fin helg och tack igen för din fina kommentar.
   varma kramar Luna

 2. Så skönt med positiva besked för maken. Och gratulerar till din fina placeringen för din blogg på @produktexperter! Och tänk att Boråstrakten redan fått snö. Här fick vi en rejäl hagelskur i går kväll så jag vaknade till ett vitt landskap i morse. Ha en fin helg.

  • lunasblogg

   20 november, 2020 at 21:58

   Tack snälla Ingmarie! Snön kom ganska lokalt och smälte fort här igår, men det var riktigt kallt inatt så det var ändå vitt på taken i morse.
   Man blir lite glad att få vara med på favoritlistor. Vi är ju så många som bloggar om trädgård.
   Ha en fin helg du med!
   /Luna

 3. Gun Britt Svensson

  20 november, 2020 at 21:34

  Måste fråga,, På första bilden::vad är det för buske som blommar nu??
  Mvh Gun-Britt

 4. For en lettelse! Og gratulerer så mye med bloggplasseringen 🙂 Helt klart velfortjent!
  Ønsker deg en fin helg!

 5. Härligt att läsa ditt blogginlägg med positivt besked om din man. Hoppas att vi alla ska få vara friska och krya. Ser framemot att få sätta upp adventsljusstakar och utegran för nu behöver vi ljus i mörkret med än någonsin. Försöker tänka framåt med tillförsikt. Ha en bra helg.
  Varma hälsningar
  Inger/seniorkatten48

 6. lunasblogg

  22 november, 2020 at 08:44

  Tack snälla Inger! Ja, i år sätter de flesta upp adventsljus tidigare än andra år har jag sett. Framåt maj kommer det lätta sägs det. Det blir nog ett fint trädgårdsår också som vi kan se fram emot.

  Varma hälsningar Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑