Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Lite smått och gott

Månd. 16 maj 2016

Äntligen kom jag iväg till en trädgårdsmässa även jag. Den lilla trevliga Trädgårdsyran på Glasets hus i Limmared i helgen. Hade nog missat även den men min kompis E. hon med fårullen och det stora odlingsintresset à la ’Skillnadens trädgård’ ( bara det att hon odlat så sedan annu datsumal genom att lägga komposten direkt på odlingen) . Herregud så lång mening – Hon ville iallafall jättegärna att vi skulle ses där.

IMG_0781

Så jag fjäskade för  skjuts och bärhjälp av min man genom att locka med vårbuffé på trendiga Glasets hus restaurang  ( kan fortfarande inte köra bil själv efter höftledsoperationen). Jo, det blev en trevlig dag och jag fick lite handlat också, bl a lite udda sorter av tomater. Har en förkärlek för små körsbärstomater. Även de torkade körsbärstomaterna skiljer sig mycket i smak från de vanliga.

IMG_0783

Plantorna står nu i badrummet under takfönstret för det är för kallt i väggväxthuset.

DSCN7313

Sibbarps  Gårds tomatplantage heter gården som säljer ovanliga tomatplantor och senare på säsongen mogna tomater.

DSCN7311

Vad sägs om denna? Det blir verkligen enorma mängder av denna amerikanska cocktailsort. Namnet håller vad det lovar säger försäljaren som en gång köpte några fröer i USA. Det blev en succé.

IMG_0788

…. eller den låga plantan för köksfönstret med de underbart goda tomaterna som äts direkt från plantan.

IMG_0789

eller de minismå söta vinbärstomaterna….

IMG_0790

Eller storväxta körsbärstomaten ’Chocolate’ köpt hos Björnhyttans trädgård se närmast i övre bild

Det blev en styck gul minipaprika som ska vara mycket god och söt också och mer specialpotatis och lite till…..

IMG_0791

…… liksom en lotterivinst av en stor vittandad hosta.

Nu hoppas vi på en varm sommar. Förra året var inget tomatår precis. Jag har inte sått en enda själv i år av vissa orsaker.

Ha en bra vecka!

Luna

 

 

0

8 kommentarer

 1. Det blir mycket små goda körsbärstomater att äta i sommar. 🙂 Härligt! Vi får bara hoppas, som du skriver, att sommaren blir varm och skön för någon repris från fjolårets kyla vill vi väl inte ha. Ska på växtmarknad till helgen. Alltid lika roligt!
  Önskar dig en fin vecka! Anna-Karin

  • lunasblogg

   17 maj, 2016 at 21:10

   Ja, det får vi hoppas. Speciellt solmogna bär och varma sommarkvällar längtar jag till.
   Lycka till på växtmarknaden.
   Luna

 2. Men så roligt att du fick komma iväg på en trädgårdsmässa. Och så praktiskt att kunna köpa tomatplantor. Kan tala om att jag odlat Hundred and Thousand ett år. Och namnet stämmer. Det blev enorma mängder tomater. Jag åt dom som snacks. När än jag gick förbi slank det ner ett 10-tal. Och det märktes inte på plantan. Jag skördade och la i skålar och hade på bordet och vi åt dom som godis. Dom andra sorterna känner jag inte till men dom är säkert jättegoda. Paprika odlar jag för första gången i år. Har också en gul sort men jag tror inte den kallades minipaprika även om frukterna skulle bli små.

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   17 maj, 2016 at 18:46

   Vad kul att du testat Hundred and Thousand tomaten och att den höll vad den lovade. Jag har inte heller prövat paprika förut, men är det som chili så blir det mycket frukter.
   Och tack för titten i ditt nyrenoverade dusch och toa rum. Allting behöver inte handla om trädgård.
   Ha det gott!
   kram Luna

 3. Vad trevligt att hitta till din fina blogg. Hittade dej genom Blommig fredag och ser att vi har en gemensam bloggvän i Anita i ovan kommentar. Vi har haft kontakt under många år.
  Kul att se att du är från Boråstrakten. När jag bodde i Sverige bodde jag mellan Alingsås och Göteborg och min far kom från Borås, så hade mycket släkt där tidigare. Nu bor jag i Wales.
  Ha en trevlig kväll!

  • lunasblogg

   18 maj, 2016 at 22:07

   Välkommen, vad trevligt! Jag har genom Anitas blogg sett din blogg tidigare, men glömt av sedan. Så lustigt att du har dina rötter i våra trakter. Bloggvärlden är fantastisk.
   Nu ska jag gå in hos dig.
   Allt gott!
   Luna

 4. De där tomaterna blev jag mycket intresserad av! Vet du om man kan köpa fröer och var i så fall? Det är lite långt till västsverige härifrån!
  Allt gott!/Laila

  • lunasblogg

   19 maj, 2016 at 21:07

   Nej, Laila jag kan inte svara på det. Försökte leta på nätet nu. De enda sorter jag hittat fröer på är Chocolate Cherry. Men det måste ju finnas mer att få tag i. Anita hade ju sått Thousand and hundred en gång.
   Sibbarps jobbar med gamla sorter sk Heriloomfröer som inte är genmanipulerade, men vissa av dem är fritt pollinerade så nya sorter uppstått. Blir det bra ska jag ta fröer av de jag köpt.

   Ha det bra/ Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑