Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Liten blir stor

Fred. 18 mars 2016

Än växer det inte fort, snarare står det och stampar för våren är sen och snön ligger kvar. Penséer och annat väntar på att få komma i jorden. Vissa köpeplantor står ovanpå den frusna jorden så länge, men till helgen så…..

IMG_0063

 

Nu var det inte det Blooming Friday skulle handla om utan om temat ’liten blir stor’.

När det är växtsäsong växer det så det knakar och det känns som man bor i en djungel efter ett tag, frukten och bären hinns inte ätas upp. ELLER så  kinkar det och växer bara pyttelitet för att till sist vid minsta motgång tyna bort.

Känns det igen?

Därför är jag  en sådan som vill ha färre och lagom stora och tåliga växter som man kan lita på. Kan inte tänka mig att plantera ett träd som blir högre än 6 m på villatomten. Men gud vad trist tänker du. Trädgård växer ju och är levande. De stora träden finns utanför tomten tänker jag, på andra sidan vägen.

Jag vill kunna se himlen, inte bara inifrån huset utan när jag är i trädgården. Vill ha  ljus men samtidigt lite insynsskydd nedtill och inte bara upptill.

Mitt vårdträd t ex  Ulmus glabra ’Horisontalis’ tillåter jag  att breda ut sig på sidorna för jag har gett den gott om svängrum, så den kommer till sin rätt. Från början såg den inte mycket ut. Inte heller gör den på vintern, men det är ett utmärkt utkikstillhåll för katterna.

katter_trad2

Om jag inte ansar den nedtill blir det  en utmärkt hydda att gömma sig under, så som hängalmarna såg ut förr i världen, likt spöklika gröna kojor. Nu har den ett lövsalstak.

alm

 

En växt som breder ut sig på bekostnad av annat är dock min kinesiska mandarinros Moyesii, men den är förlåten för sin fantastiska blomning och sina  flaskliknande nypon.

kvallsljus2

moyesii

skarphimmel

Det är en av ros som siktar mot stjärnorna. Upp och ut här kommer jag.

Ja,  Allting växer  i stort och i smått. Det är i jämförelsen med det som finns bredvid som det märks mest. Likt talesättet ’Det är på våra barn vi ser att vi har blivit gamla.’

Liten blir stor.

Trevlig Helg

Luna

 

0

12 kommentarer

 1. Ha ha vad härligt med katterna i det fina trädet. Gömmer de sig där bland bladen på sommaren också??.
  Det är så härligt när det växer och man kan njuta avdet. Snart sätter allt fart och från liten blir det stort.
  Ha en fin fredag och njut våren
  kram Meta

 2. Så vackert träd. Hade jag ett skulle det nog få bli ett gömställe för barnbarnen.
  Trevlig helg.
  Anette

 3. Kul bild med katterna! Det är ju inte hos alla det passar med stora träd. Som du skriver är det i jämförelse med annat som märks. Då kan det ”ta över” .
  Må så gott!

 4. Et utrolig vakkert tre! Morsomt bilde med kattene 🙂
  Rosa moyesii er så vakker, at den må man ha uansett! Jeg har min bak garasjen…

 5. Katterna är väl roliga….
  Jag är mer för hundar, men på senare tid har jag mer och mer upptäckt vilka personligheter de är. Flera grannkatter har vår trädgård som jaktmarker och vi möts en del.
  Det här med längtan efter träd och blå himmel samtidigt är trädgårdsägarens stora dilemma, åtminstone mitt, som fick ett berg och en skog på köpet. Dessutom har jag ett okontrollerat växtintresse och köper på mig mer eller mindre olämpliga pjäser. Å andra sidan föredrar jag riktigt unga träd och inbillar mig att jag kan bestämma deras storlek och form med sekatören.
  Dina formklippta träd och buskar har varit en stor inspirationskälla.
  Ser fram emot dina penséplanteringar…
  Kram
  Marta

 6. Så fina bilder på trädet, både med löv och utan löv med katterna.
  Mandarinrosen är otroligt vacker.
  Ha en fin helg!
  Marika

 7. Älskar hängalmar och de ska inte vara friserade undertill… Varje gång jag passerar Linnégatan i Göteborg så tittar jag på raden som leder till Hagabion. Jag vill ha en almgrotta helt enkelt 🙂

  Rosen är såå vacker och jag spanar ivrigt i krukan jag sådde i höstas. Hoppas det kommer några små annars får jag väl kika i plantskolan.

  Ha en fortsatt fin helg! kram, Carina

 8. Å hängalm är ett så vackert träd! Skön söndag/ Monica

 9. Jättevacker hängalm! Vill ha en likadan 🙂 Är den inte mottaglig för almsjukan? Vi har tyvärr många döda och döende vanliga almar i området…

  • lunasblogg

   25 mars, 2016 at 13:51

   Nej, almsjuka är inte så vanligt här, fast man vet ju inte. Jag har haft min i 15 år och den har den klarat sig.
   /Luna

 10. Trädet är helt fantastiskt Luna! Så vackert! Och katterna ser ju för härliga ut där de ligger och spanar. Och rosen som siktar mot stjärnorna tycker jag mycket om. Den har så vacker röd färg.

  Kram Anita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑