Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Ljuvlig bris på köksaltanen

Torsdag 20 augusti 2015

Älskar det här vädret, inte för varmt och inte för kallt, inte heller så fuktigt och ingen invasion av getingar och mygg. Sol från en klar himmel med lite vind. Då öppnar jag båda altandörrarna i köket, drar ner metallpersiennerna och vinklar upp , så det blir som en luftig jalusi där vinden kan smeka in och ut som den vill även på kvällen. Då råder en stillhet.

omgjordpersienn

 

altan2

 

bord2

 

altan

 

petunia

Härute har vi ett 25 kvm stort halvöppet altanrum i SV, Väst med matplats, avställningsbord, vilstol med brickbord, café plats, ett väggväxthus i glas och vissa år ett vattenarrangemang i form av en fisk i zinkbalja. Det sistnämnda har inte kommit upp i år pga minsta barnbarnet som älskar att blöta ner sig. (Jag tömmer alla fågelbad och liknande när han är här. Det räcker med huvudfontänen på andra sidan huset.)

altan3

Ena sidan av långsidan har en öppen regel spaljé med ett vildvin sedan tidigare, vilket vi egentligen borde göra något åt för det är tungt. Faktum är dock att jag gillar den halvt gröna rumskänslan  och känsla av privacy som blir här bakom under sommarhalvåret. Även i överkant ramas rummet in men det finns tittut fönster.

klematis

Denna översiktsbild är inte tagen i år men det har inte förändrats mycket över åren.

altan

Många gånger speciellt på vintern har jag här längtat efter ett inglasat rum istället för en  altan eller åtminstone en del inglasat.   Det gör jag inte när sommaren är som nu. Här är underbart att sitta och läsa.  Den ljumma brisen och ljudet från den susande lövskogen och en rinnande  å på andra sidan vägen plus möjligheten att äta i köket i stället när det regnar men med jalusierna vinklade gör att det känns som att ute möter inne och tvärtom.

 

 

 

0

5 kommentarer

 1. Hej! Jag håller på att flytta från Gården och herr Traktor. Det är absolut inte frivilligt!! Just nu är det tungt, mörkt och ledsamt. Jag har köpt ett torp i närheten av Hova (längs E20, mellan Mariestad och Laxå) och tänker bygga upp en ny tillvaro med odlingar där, iaf på sommaren. Vintern kommer jag att tillbringa i min lägenhet i Stockholm. Mitt nya ”uterum” kommer att vara åt söder under en markis. Jag börjar se ljust på framtiden och fick , som vanligt, inspiration av din blogg.
  Kram från Eva Linnea

 2. Det har varit ett dilemma med altanen för mig också. Vi har en liknande, delvis under tak på marknivå men jag drar mig för att glasa in och därmed stänga in vardagsrummet innanför. Det lutar åt fristående växthus/orangeri så det kan bli ett utflyktsmål.
  Det viktiga är att man tar vara på, inreder och nyttjar de utrymmen man har i den mån det går. Och just nu är altanen, precis som du skriver, perfekt som den är.
  Fortsätt njut av sommaren!
  Kram
  Marta

 3. Så härligt skrivet och så skönt det låter… Faktiskt på pricken det jag längtar efter nu. Att skapa nästa uteplats med närhet till kök så inne blir ute och ute kommer in. Tack för läsningen.

  Kram, Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑