Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Lökplantering enligt Feng Shui

Onsd. 18 okt. 2017

Ljumma höstdagar – om än inte så soliga – är som gjorda för att sätta vårlök och städa undan sommaren utomhus. Nu är det förstås alltid en massa annat den här tiden,  men en halvdag här och där tar jag mig… oftast på eftermiddagen då det torkat upp  och inte har möten, barnpassning eller träning.  Igår och förrgår hade jag dock tänkt ge järnet för hädanefter blir ett  annat väder, men  i måndags  hade det regnat och var söligt ute så då blev det efter lunch och igår började det regna på eftermiddagen och det blev  ett par timmar mitt på dagen istället.  Steg för steg stänger jag ner inför vintern.

Alla vårlökar ca 400 st är  i jorden ( ja,jag har faktiskt räknat dem i år)  plus andra växter jag skulle plantera  och ena redskapskåpet är städat och sorterat.  Det mesta som ska vinterförvaras är inplockat. Skönt så.

Nu ska det handla om tulpaner mest och lite om Feng Shui på det.

Du som känner mig vet att jag gillar tulpaner. I år har det dessutom blivit mycket krokus, för de brukar spreta för mycket hos mig, ( jag kan inte bara skylla på katterna). Fast få narcisser för de brukar komma igen bra. Tulpaner behövs alltid fyllas på. Jag beställer en del, men köper mest på rea och på Lidl … småsnål som jag är, när jag vet hur Bambi är vissa år.  Ändå kan jag inte avvara och det är nu på hösten när  jag är extra pigg  jag verkställer,  för på våren  behöver jag mycket färgboost och energi. Då ska allting ske samtidigt och marken är brun och naken.

Så hos mig är det  Gott och Blandat som gäller…. fast jag inte är den som  gillar Gott och Blandat annars hihi…. Då det gäller att välja  åt mina kunder är det inte så mycket gott och blandat heller, utan  mer enhetligt och mycket av varje sort.  Men hemma där gör jag som jag vill och det är på den soliga insidan jag öser på mest. Sedan sätter jag så klart i krukor och tar vara på gamla lökar, hämtar på Botaniska . Ja, det blir en del.

Mot rådjuren har jag mina knep som  tex att dra ihop en tvätterigalge och stoppa  otvättad fårull i med tunn tråd,  som jag hänger i höjd med en Bambirumpa ute i trädgården på flera ställen.  Fungerar väldigt bra, såg jag nu när mina gamla var bortregnade, för då kom Bambi direkt och åt rosor och annat gott.

Strukturen då med så mycket olika färg? Enligt Feng Shui ska alla färger vara representerade  i en trädgård men var för sig och i  ett väderstreck som fångar rätta ljuset och är antingen i  en kall eller varm färgskala. För mycket varma och kalla nyanser tillsammans gör det oroligt, men kan vara roligt som ett enda utstickande inslag.

Mot Öster finns de vårliga ljusgröna, gula med inslag av orange, mot SO  de blå -lila- rosa, i Söder de varma röda,  SV pastelliga och ljusa, mot Väst de silvriga och vita med inslag av mörkrött ( jämför alltså med solens upp och nedgång och årstiderna), i NV likaså vitt och metalliskt,  i Norr de svarta, barrgröna och mörkblå med uppiggande vita inslag som snö, sist NO gult som i första tidiga vårblommorna. (Om detta har jag skrivit förut och finns mycket  att läsa om i mina Feng Shui arkiv.) Tänker man lite så här är det lättare att placera in nya växter i rabatterna.

Här visar jag några av mina  tulpanfavoriter och var de hamnat hos mig i år i mina temarabatter.

sommarbild i SO och där jag nu satt dubbla ’Angelique’, ’Mount Tacoma’ och ’Blue Spectacle’,  beställd från AOT i blandad låda

 

 

Söderläge ….örtarabatten  har eldens färger . Här har jag satt ’Multiflora mix’, en underbar tulpan med många blommor på varje och som blir fantastisk till snitt (  Lidl har om man är snabb i sept.)


så här ser de ut i vas.
kring altan och matplats alltid bäst med ljusare lugna färger men med lite extra touch, ’Carnaval de Rio’ med vackra vitstrimmiga blad som inte syns på bild här

I SV  närmast köksverandan… mest vitt med inslag av milt gult. Narcisser ’Ice Follies’, klockhyacintersnödroppar, vita krokus, lite sparade tête a tete`

mot Väster har jag kompletterat det ljusa befintliga som  porslinshyacinter, vita tulpaner  och Frittillaria med några mörkröda uppstickare ’Lasting Love’

mot öster har jag satt två nyheter för mig….du ser att det fattades i våras

en skönhet som sägs fullkomligt lysa…. Bokharatulpanen ’Van´s Tunbergens variety’

och  tulpanen med de jättestora blommorna, ’Casa Grande’

 

Nu orkar jag inte skriva mer idag.

Än är det inte för sent att köpa tulpaner, priserna brukar vara bra nu så misslyckas du är det inte hela världen.

Ha det gott!

Luna

 

 

11 kommentarer

 1. WAOOO . det kommer att bli fantastiskt hos dig till våren med all tulpanblomning – märks att du är proffs !! Så roligt att läsa om färgsättningen inom Feng Shui, det tar jag med mig !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 2. Många fina tulpaner, jag gillar ju både de ljusa och de med mer färg. Det gäller att ta lite i taget, för lökar är lite småtrist att plantera (tycker i alla fall jag), men tänk så fint det blir till våren!
  Kram Kristina

  • Ja det är lite meckigt att komma in i alla rabatter och få ned dem utan att trampa sönder och än värre paja ryggen.Lättare där det går att krypa. Kram Luns

 3. Intressant! Bästa delen av vår orangerirabatt är den i väster som har just den färgskala du beskriver – omedveten lyckträff!
  Allt gott!/Laila

 4. Oj så många lökar. Smart att köpa billiga hos Lidl. Även här härjar ju Bambi så jag vet hur det är. Jag har ju bara satsat på narcisser senaste åren pga detta men har i år köpt några tulpanlökar, bland annat ’Apricot Beauty’. Men den ska jag inte ha i rabatten utan i en terrakottakruka har jag tänkt. Men ditt rådjursknep ska jag pröva. Har nämligen fårull hemma och har ju sådana problem med mina phlox som dom äter upp.

  Kram Anita

  • Vet och ett tag tänkte jag som du men det var ännu mer då jag köpt dyra lökar. Även om de varit på tulpanerna innan jag hunnit vidta åtgärder så blir det alltid mer än man tror med tulpaner. Kram Luna

 5. Härligt med nya fräscha sorter som säkert blommar. Tycker det är underbart med mycket vårlök. Ska skriva ner färgskalorna och vädersträcken… Om det blir så återstår att se. Men att sätta de mörka färgerna i norr känns lite konstigt. Tappar inte tex mörkröda blad sin lyskraft då? De norrsidor av trädgård jag haft har samtliga varit skuggiga och där blir mörka växter riktigt fula och tråkiga.

  Kram, Carina

  • lunasblogg

   19 oktober, 2017 at 17:07

   Stämmer Carina. Med mörka menar jag dock de riktigt svarta som Physocarpus Diabolo, Höstsilverax Brunette t.ex. som blommar i ljust och omges av vitt och varigierade växter, så att de kommer till sin fulla rätt. Som allting handlar det om balans. I helskugga är aldrig mina norrplanteringar.
   Mörkröda blad däremot, som är vackra i lågt kvällsljus sätter jag i Väst som kontrast till de metalliska och ljusa inslagen, men bara i små mängder. Men detta är mina idéer, alla måste göra som de vill.
   Kram Luna

 6. Tyvärr avstår jag tulpaner på Evatorp, mest för att inte locka rådjuren. Men några stora krukor har jag tänkt förbereda för våren -18. De kan stå på altanen, nära huset, och min förhoppning är att rådjuren inte vågar sig så nära.
  /EL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑