Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Madeira 3 – trädgårdskultur

Söndag 24 februari 2013

Madeira som kallas för Guds Trädgård, har behagligt klimat året runt och en stor växtlighet. Ön, som ligger ovanför Canarieöarna, tillhör Portugal som tidigare var ett av världens största ekonomiska och kulturella centrum. Så spåren av storhet syns markant än idag i vanliga gatulivet.IMG_4613L

På ön finns lagerträdskog sedan före istiden. Tyvärr skövlades lagerträden och fraktades till Portugal för fartygsbyggen åt spanska armadan, liksom  drakblodsträden, se ovan, som skövlades för växtfärgning. Handel av sockerrör, madeiravin, mahognyliknande träslag som Persea indica och Cedro för snickerier, hantverk, örter och frukt och mycket mera har skapat rikedomar genom historien. Nu är turism och andelsboende stort, särskilt tyskar,  men de flesta öbor har det fortfarande mycket fattigt. El är jättedyrt och många lever i fuktiga och ouppvärmda hus. Hemmaodlingen är enorm, även den minsta och oländigaste terräng tas tillvara, se bild nedan, som pallkrageodlingen i stupet).

IMG_4409L

 Madeira har många gamla herrgårdar och rikemanshus med trädgård och inredning som numera är museum. Idag visar jag en trädgård från centrala Funchal.

 Museum Quinta dos Cruzes från 1400-talet ligger högt med utsikt över hamnen och kryssningsfartygen. Egendomen beboddes först av J.G. Zarco som upptäckte Madeira. Därefter har husen byggts till och trädgård anlagts i omgångar. Interiören i rummen består av mycket antikviteter och silver. I trädgården finns också ett kapell, en orkidéodling och arkeologiska skulpturer. Men eftersom orkidéträdgården inte hade så mycket blommor nu visar jag prov på Quintans gamla trädgårdskonst i stället.

Obs! Rosenträdgården har en välbehövlig vilopaus.

IMG_4673L

Krotonhäck och Skruvpalm

IMG_4667L

S.k. Manuelinefönster, som var en typ av arkitektur i början på 1500-talet, utmejslat ur basalt

IMG_4658L

Uråldriga fontäner, dammar, gamla murmålningar…… Såå vackert…

IMG_4662L

Ser du stenmönstret av trollväsende…? Me like.

IMG_4666L

Sterculicaeae från Madagaskar (saknar svenskt namn)

IMG_4672LDet var dagens dos av inspiration från Madeira

Återkommer

Luna

0

2 kommentarer

  1. något som jag la märke till när jag var på Madeira var just det att de tog vara på varje liten bit jord att odla på och ofta odlade de dubbelt alltså en grönsak som växte nedåt i jorden och en uppåt typ morötter och majs,något som jag tog efter på kolonin där jag hade ett litet grönsaksland
    ha det så bra
    maggan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑