Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Majspurt

Hej igen alla!

Den kyliga våren med mycket regnande har gjort att trädgårdsarbetet har varit utdraget men inte för betungande. Skönt för att man inte känt någon brådska och för att man började så tidigt och inte har behövt svettas eller bränt sig av solen. ( Solen tål jag dåligt numera, så jag är nöjd)

Tulipa Palmyra

Jag har visserligen haft all tid i världen detta år. Det har heller inte funnits knott och aldrig har det väl varit så lätt att dra upp kirskål som i år. Det var länge sedan det var så mycket ogräs som nu.

Pärlhyacint Fantasy Creation står länge

Nu är jorden som smör och man kan med handen följa kirskålens långa trådiga rötter. När det går så lätt kan jag t o m tycka det är en meditativ syssla att rensa. Det gör jag inte annars.

Det positiva är också att vårblomningen varat mycket längre. Fast nu börjar de flesta tulpanerna ( det som blev) att ge sig, men de är fina ända in i slutet.

Tulipa Pink Impression

Nackdelen med väderleken är flyttandet fram och tillbaka av växter som inte gillar kyla och bara står och stampar ute, så alla fröplantor är inte i jorden än.

En annan nackdel speciellt hos oss är att allt är så sent. En del av Lönnarna, Cornellen och Rönnsumaken har inte slagit ut helt än, många rosor ser knappt ut att ha klarat sig men de kommer väl så småningom. Titta bara på Rosen ’Ghislaine de Feligonde’ som inte är mycket kvar av. Inte heller klematisen ’Ville de Lyon’ mot bakre väggen kommer som den brukar och jag har inte velat ta ner dessa för mycket utan bara rensat ut heldött för det kan fortfarande bryta nytt förutom det nya som kommer nerifrån.

Magnolian Susan har inte blommat över, men stjärnmagnolian och glasbärsbusken vill inte men är gröna under huden som jag kallar det. Flera Heuchera jag haft i kruka många år gav upp, så jag har köpt på mig lite nytt.

Du som minns hur rabatten utanför köket såg ut innan så fanns det ett högt Gracillimus gräs i hörnet, men det blev lite för stort framför den vita Zeimert rosen. Det gräset är nu delat och fått flytta till två stora krukor, så får jag se var de ska bo sedan.

För födelsedags pengar i förskott köpte jag igår på mig växter och annat från Cramers i Hillared, en mycket välsorterad handelsträdgård. Föll för denna söta Häxal med vit vårblomning och orange höstfärg, för övrigt släkt med trollhasseln. ( Ja, det vill säga jag har tänkt köpa den förut men alltid glömmer jag det på våren). Den får stå i kruka än så länge.

På denna till synes obetänkta grusade ruta finns ett vattenlock under. Det är därför jag dolt det så här med växter som lätt kan bytas ut efter årstid och lust. Där står också en del av det stubbade Gracillimus gräset nu, det kan bli fint i motljuset från väster.

Ett färdigt behändigt insektshotell som sticks ned i marken fick också följa med hem igår som minne av födelsedagen. Var det ska placeras är inte riktigt bestämt men det ska stå vänt mot söderläge och vara skyddat från vind och regn står det i beskrivningen.

Nu önskar jag er alla ett bra slut på maj månad med en omatchad och färgglad bild. Själva ska vi fira 150 år. Maken och jag är lika gamla och vi fyller med 4 dagars mellanrum.

Luna

7+

2 kommentarer

  1. Gillar långa svala vårar när jag har en chans att hinna med även om allt inte är i jorden här heller. Brukar också titta in hos Cramers när jag passerar ett par, tre gånger om året. De är tidiga med sina penséer så det brukar det bli ett par flak.
    Har inte sett häxalens blomning förrän i år. Vilken bonus, för busken är ju vacker i blad och grenar hela året om. Är också sugen.
    Allt gott
    /Anette

  2. Det har tatt veldig lang tid før noe har kommet igang i hagen i år. Jeg har ikke hatt drivhus før i år, så til neste år blir nok ting litt bedre da jeg får litt mer erfaring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑