Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Master Gardens

Fredag 22 november 2013

Idag är temat ’Master Garden’ på Blooming Friday med Bland Rosor & Bladlöss.

För mig betyder Master Garden ett av mänsklig hand skapat och odlat stycke natur. En kulturell konstform till för att stimulera våra sinnen och som i sin form står sig till eftervärlden.

30062008651-1

Gyllen paviljongen i guld, Kinkakuji Temple, Kyoto

Kina var först med att anlägga trädgårdar ett par tusen år före Kristus. De kom till för kejsare som ville förstärka sin makt, bli ihågkomna i evigheter och få innerlig ro i detta och nästkommande liv. Landskapet runt omkring återskapades och förfinades runt palatsen och färg och form från lanskapet utifrån lånades in i trädgården. Det karakteristiska för en kinesisk och japansk trädgård är ’The sound of silence’ Det är för mig oslagbar konst, mästerligt, men svårt att återge på bild, måste upplevas.

30062008668

I Kyoto finns en av jordens största samlade kulturskatter med 1600 buddisttempel och 270 shinto helgedomar och med dem autentiska kinesiska trädgårdar.

30062008691

För en västerlänning kan en japansk trädgård verka karg, men det är så deras landskap ser ut. Det inger ett andligt lugn hela året. Körsbärsträds – och azaleablom, hav av iris och hortensior, lotusblommor, fantastiska höstfärger och chrysathemum ger säsongsvis färg åt den gröna basen med massverkan som det är i naturen. Även stora partier av klippta buskage i vågformer påminner om natur och vatten.

I västvärlden har vi en annan syn på trädgård. Blomning hela säsongen är det viktigaste. Det finns många Master Gardens, men jag vill bara visa några intressanta trädgårdsdetaljer av annan karaktär, tagna på Madeira. Fast utan en blomma. En mästarträdgård för mig är känslan den ger av skaparkraft och mystik.

img_4662l

Historisk fontän,  Museum Quinta dos Cruzes, Funchal. Huset byggdes på 1400-talet och trädgården kom till i etapper efter det.

img_4666lMinifontän med trolsk anknytning från samma trädgård. Lägg märke till ansiktet på väggen. Stor trädgårdskonst.

img_44142The Tropic Garden I Funchal ligger på 800 m höjd. Tar andan av mig.

img_4420img_4427

img_4677

Miniträdgård, ett atriumrum i jugendstil i Casa Museudo Frederico de Freitas, Funchal

img_4684l1Takträdgård i samma museiträdgård.

 Master Gardens kan se ut på olika sätt.

Ha en bra Helg!/Luna

0

17 kommentarer

 1. Ja, japanerne kan virkelig dette…
  Morsomt at du dro til Lisboa og Madeira i dag. Jeg kunne helt klart ha valgt disse. Fantastisk og inspirerende 🙂

 2. Underbara bilder. Gillar verkligen japanska trädgårdar.

 3. Japanerna kan verkligen det här med att skapa vackra trädgårdar.
  Ha en skön helg.

 4. Tack för den fina historielektionen jag fick,
  Ha en fin kväll
  Kram Meta

 5. Nydelige bilder og historie! Kjempefin tolkning 🙂

  Ha det godt!

  Klem Marit

 6. Fint…vilka resor vi får vara med om idag!
  Trevlig helg.
  /Lotta

 7. Tack för att du delade med dig av de vackra gröna trädgårdarna. Dina bilder från Madeira väcker resminnen hos mig. En bild jag bär med mig mentalt efter mer än tio år är ett trädgårdsbesök på Madeira. Vi åkte upp till en stor trädgård utanför Funchal (kan lögn komma på vad den hette) där crocosmia blommade i ett hav under höga träd, ungefär som våra vitsippsbackar. Luften var klar och sval och det vilade något nästan andligt över åsynen (tyckte jag). Minnet fyller mig med med ett inre lugn varje gång jag tänker på det. I en bilkö till exempel… 😉 Kram Kristina

 8. Det är alltid lika intressant att läsa dina inlägg. The Tropical Garden i Funchal har jag faktiskt besökt och jag håller med dig! Den tar andan ur en. En dröm är att få besöka trädgårdar i Kina och Japan. Förstår att det är något alldeles extra. Bara uttrycket ”The sound of silence” säger det mesta.

  Önskar dig en fortsatt fin helg!

  Kram Anita

 9. Förstår vad du menar att det är svårt att återge känslan och upplevelsen i ett fotografi…tycker man att något är vackert på ett foto så är är det tio gånger vackrare i verkligheten. Tack för inspirerande miljöer, man blir sugen att kliva innanför och själv ta en titt.
  Ha en skön kväll!/Anna

 10. Åh, vilket härligt inlägg! Ja, trädgårdar kan se ut på många vis och betyda olika. Intressant och fascinerande. Väckte reslust, vill också vandra där, vara där. Men också lust att lära mer om all världens trädgårdar och trädgårdsfilosofier.
  Ha det gott!

  • Trevligt att du gillar! Man kan ju klicka på bilderna för att se bättre. Jag brukar välja mindre bilder när jag vill att själva texten ska framhållas. Nu i november skriver jag en serie inlägg om hur lägen och väderstreck kan utnyttjas bättre enligt kinesiska visdomsläran Feng Shui fast vinklat för västerländska trädgårdar förstås. Det kan också ge en ny tanke.
   Kram Luna

 11. Beautiful are the garden photos!
  Greetings from Holland.

 12. Thanky Thanky for all this good innormatiof!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑