Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Medinilla magnifica

Måndag 16 febr 2015

På  Alla hjärtans dag fick jag eller rättare sagt – maken betalade – han visste inte vad jag talade om när jag förde saken på tal. ’Medinilla magnifica’ Vad är det, sa han? Jo, men kommer du inte ihåg den fantastiska krukväxten som blommade så fint i en av salarna på Dufweholms herrgård i somras? Men minnet är inte lika hos oss människor, det vet vi.

Hur som helst jag hade spanat in denna skönhet en vecka tidigare i vår blomsteraffär, men priset var för högt tyckte jag då en vanlig onsdag. Men önska sig kan man alltid.

I förra veckan, efter att jag varit hos frissan i stan, gick jag in på Hjärterum. Det är en av stans trendiga livsstilsbutiker som säljer både det ena och det andra, även blommor, och de skulle just plocka opp nyinkomna växter. Jag såg lådan direkt. Vad fanns väl däri om inte några Medinilla M. eller Rosenskärmar? Ja, de heter faktiskt så också, fast det namnet gör dem inte rättvisa, tycker jag. Priset var 50 kr billigare än dem jag sett innan. Som hittat. Maken skulle ju ändå betala och jag gjorde honom en tjänst, upptagen man som han är och lite ekonomisk också.

butik

Väl inslagen fick den ligga i bilen medan jag gjorde några ärenden till. Kallt visserligen men det skulle väl den klara. Så var jag inne en snabbis för en annan grej på Buketten och vad ser jag väl där. Rosenskärm för 198kr! Fasen också! Men gjort är gjort. Min hade iallafall fem blomknoppar, varav en var nästan utslagen.

medinilla3

För att göra en lång historia kort, så hade iallafall en blomma den mest utslagna förstås trillat av när jag kom hem, men Medinillan lever. Tack och lov!

medinillablom

När jag läser på nätet ser jag att den inte gillar under 10+ grader, vill ha konstant fukt, näring och värme när den blommar och den blommar länge, minst fem månader. Sedan vill den ha lite svalare. Detta var en ganska vanlig krukväxt förr, lämplig för amplar en bit in i rummet i väst eller söderljus i dåtidens växtvänliga salsmiljöer. OBS! Det är när blommorna är fullt utslagna växten kommer till sin absoluta rätt.

medinilla

Ja, ja vi får se hur det går med min. Jag duschar den varje dag och sänker den i vatten en halvtimme (ska jag göra  då och då) Den får stå i allrummet på andra våning för där är det ljusast så här års. Inte snyggast kanske, men sedan får vi se. Jag har inte så gröna inomhusfingrar, men är bra på Azalea iallafall.

medinilla5

Är det någon som har erfarenhet av Rosenskärmen tar jag gärna emot råd.

För övrigt köpte jag en annan grej till mig själv på Hjärterum.

Den trendiga och lättskötta Corocia med ett helt annat spännande uttryck. Verkar väldigt lättskött också.

corocia

Ha en bra vecka!

Luna

 

1+

8 kommentarer

 1. Det var en spännande historia och bra tips om två ovanligt snygga inneväxter. Jag ska hålla utkik efter dem, det behöver piffas lite här hemma inför ett kalas. Mina inomhusfingrar ska vi inte ens tala om, en katastrof, folk skrattar.
  Kram
  Marta

 2. Rosenskärmar såg jag på Plantagen när vi var där i lördags och jag fick min kamelia. Jag har aldrig sett en sådan förut och var förundrad över de hängande blommorna. En fascinerande växt som jag förstår att du blivit förälskad i. Hoppas du kommer att lyckas med den. Det låter i varje fall som om den fått bra förutsättningar. Och Corocian var en riktig snygging. Också den en nyhet för mig.

  Önskar dig en fin onsdag!

  Kram Anita

 3. Två växter som jag verkligen gillar och båda har jag haft ihjäl så några råd blir det inte.
  Allt gott
  Anette

 4. Jodå jag både älskar och har umgåtts med rosenskärm. Tyvärr behöver den verkligen ett svalt utrymme där föll vi isär om man säger så 🙂 Men jag har alltid haft varmt inomhus. Men det är en mycket vacker krukväxt så försöka ska man göra tänker jag.

  Kram, Carina

 5. Lättodlad när man lär sig vad problemet är, som ofta när det gäller ”svåra” växter! Växten är en halvepifyt (orkidéehållet!) och kräver helt genomsläppligt, surt odlingsubstrat.
  Yrkesodlingen använder torv, så länge denna är färsk uppfylls kraven, torv krymper emellertid över tid, hårdnar och tätar till. Rötterna får inte luft och tar inte upp tillräcklig näring, växten tynar bort. Byt ut ”jorden” direkt till en blandning av hälften krukjord och resten en blandning av perlit, småleca och granbarr. Gärna grunt brett kärl, för att få jämnare fuktighet. Jag gödslar med Blomstra + två gånger/år med kogödsel. Medinilla funkarbra till rätt torr luft, men älskar massor av konstljus och ständig luftväxling (och då blir luften nästan alltid torr) direkt sol bör undvikas. Gärna 12-14 grader natt och varmt dagtid. Vatten krävs under blomningen läser man ibland, enligt mina plantor drar de väldigt lite vatten då de under blomningen inte är aktiva utan bara står månad efter månad med sina magnifika stänglar som undan för undan glesas ut och faller till golvet. Efter blomningen startar tillväxten: nya blad och blomanlag skapas från de gamla blomfästena, nu först drar den klart mer vatten genom att den växer snabbt.

 6. Vad gör jag med blomstänglarna efter blomning?
  Låter vara kvar eller skär bort?

  • lunasblogg

   23 april, 2017 at 21:32

   Vad jag läst ska bara blomfästena tas bort för där kommer sedan ny tillväxt och för att det ska bli nya blad ska den stå svalt tills dess. Men jag liksom många andra misslyckades med mitt exemplar för vi har nog för varmt.

 7. Ann Wallton

  3 mars, 2019 at 13:01

  Hej,
  har haft Medinilla M under hela vintern och då i vårt sovrum. Sägas bör att fönstret bredvid växten har stått på glänt varje natt. Den har haft en liten plastkruka och lite bortglömd vad gäller vattning, ibland kruttorr. För några veckor sen fick den näring samt dränkte den i vatten och såg igår att nya blad och knopp stack fram. Idag planterad i stor lerkruka m ekojord o Lecakulor.
  Nu får vi se, men den ska hädanefter få rätt omvårdnad…

  /Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑