Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Min återblick på sommaren 2017

Onsd. 6 sept. 2017

Välkommen till min blogg!

Här kommer en massa pladder text och bilder från en trädgårdssäsong som börjar ta slut.

Denna veckan känns  sommaren  definitivt slut  vädermässigt, ( inte om man tittar i rabatterna  och köksträdgården föstås)  men nu är det bara regn och gråväder. Lite trist,  javisst, men så var det inte i helgen… då hade jag bikini i trädgården och somnade i solen. Det var nog tur att det blev två fina dagar för annars skulle vi känt oss helt snuvade på sensommaren eller hela sommaren förresten.

Nu börjar också de första höstfärgerna göra sitt intåg, här körsbärsbenvedens fina frukter

Det sägas att vi inte haft så dålig sommar sedan 1862…. kan det stämma? Jag minns iallafall många regniga julimånader förr, fast då skolan började blev det förstås alltid värmebölja. Vart tog de vägen i år?

Ändå har det varit ganska ’lagomväder’  Inte för varmt i sovrummet och det har varit bra att jobba i trädgården mest lite varje dag, så som jag gillar…. att gå och smågreja.  Bara i juni var det torrt och då var det ordentligt torrt några veckor. Då blev gräsmattan plötsligt ful, fast det löste sig snart igen.

 

 

Annars har det varit regn varje dag, eller blåst eller kyliga morgnar. Vår innergård med zon 2 är dock guld värd för fika, lunch, solbad och kvällsdrink

 

 

Fast solen har ju  visat sig lite var dag ändå….inte på morgonen förstås, men en stund på dagen och eftermiddagen

Dessutom har det varit den lugnaste sommaren någonsin för vår del… Rena tystnaden…. och ändå har det blivit gjort en del,  även  utflykter men inga  längre bort….Österlen var den trevligaste…. Utomlands reser vi off Season

kullarna vid Mandelmanns på Österlen

Har inte ens haft en katt att släppa in på natten för våran finns inte mer, men nu har vi en surrogat katt, grannens, fast den har vi inget ansvar för . Väldigt praktiskt.  Musse tror att detta är hans andra hem, är här varje dag  och ligger i våra utemöbler och ska ha massor av kel.

Det har inte heller varit långa köer av  bilar till badstranden, inte ens vi har gått ned, knappt inga båtar på sjön, mannen har knappt fiskat för det har nappat dåligt, mest mete på bryggan,  inga  fester inpå nattkröken vare sig här eller i grannskapet, nästan inget grillos som letat sig in i sovrummen.

Tomma badstränder i Sandared, ovanlig syn på sommaren

I juli var  alla grannar borta…….ägde hela området känns det som, hade även andras kattpassning förstås

Väldigt lite vattnande!!….. utom i vissa krukor förstås

Växtkraften har varit stor även på svampfronten… och ogräs förstås som alltid, fast i år kunde jag rensa själv Efter förra årets höftbyte var det värre….

Grönsaksodlingen, den blygsamma jag har ,har levererat  T o m morötterna som annars inte blir så bra här var perfekta och bönorna , salladen, mangolden,  kålen, löken m.m.

 

Det blev en massa bi och fjärilar i år med… med lite frösådd draghjälp

liljorna blommade länge och var mycket finare än förra året, ändå har jag inte plockat liljebaggar, bara lagt ut bikarbonat

juni var underbar trots att jag inte hade så mycket pioner  p g a flytt av vissa

det vintergröna sköter sig alltid utan besvär året om bara en klippning av klot och kuber

men Ghislaine de Feligonde har bara gjort en blomning…… vad nu detta?

överlag har det inte varit så mycket rosor som förra året, inte heller mogna tomater, bär eller äpplen som 2016 , men visst blev det … men inte att spara

Vi har byggt om två altaner denna säsong,  grävt in fiber, bytt ventilationssystem, skaffat Instagram både jag och mannen… och massa andra oväsentligheter du inte vill höra…..

Utanför den nya köksaltanen är det inte färdigt än. Det blir det så snart ventilationsföretaget är klar med stegarna till vinden. Här är det sonen som börjat djupgräva för att få bort gammal kirskål där gamla altanen var. Mer om detta projekt  sedan.

Nackdelarna med årets väder har varit de kalla kvällarna plus att det varit knott. Det brukar vi inte ha här. Skolavslutning och några gånger i juli är de enda utemiddagar jag minns och kvällar på besök vid kusten.

Vad var det bästa med sommaren 2017 då?

Den nya altanen på innergården. Den är en stor tillgång.

och Tystnaden!

Ha det bra alla gamla och nya bloggvänner!

Luna

 

14 kommentarer

 1. Att döma av bilderna var sommaren i stort sett perfekt! Och så prydligt och fint ni har det! Gillar ”stilen”.
  Nu får vi hoppas på en härlig brittsommar mot slutet av september…
  Allt gott!/Laila

  • lunasblogg

   8 september, 2017 at 12:30

   Tack Laila. Såg att ni gjort ett jättefint golv till orangeriet by the way. Ja, lite brittsommar skulle inte sitta fel.
   Kula att se dig på Facebook också.
   / Luna

 2. Vad är det för ”randigt/räfflat” virke ni har på altanen? Jag ska låta bygga ny (sol)altan nästa år och blir nyfiken. Risken är ju annars att det blir halt när det regnar, eller hur?
  Fin genomgång av sommarens alla projekt och förändringar. Ni verkar ha haft en ganska dålig sommar, men roat er ändå 🙂 .
  Kram från EL

  • lunasblogg

   7 september, 2017 at 18:51

   Det är ett tryckimpregnerat trallvirke av furu med rillad yta och brun kulör, NTR -AB från Bolist. Vi är jättenöjda med det, det har ljusnat och ger ett varmt intryck och blir absolut inte halt, inte för varmt, inga stickor och är lätt att sopa av om det kommit löv från träden, tycker vi, men man får se efter 10 år. Tänker använda en pigmenterad olja för vi gillar inte grånande golv. Tycker inte om rillat underhållsfritt kompositmaterial till altaner heller och vet att de måste tvättas regelbundet ändå. På köksaltanen som är under tak har vi däremot vanligt slätt trallvirke. Jag gör en utvärdering efter vintern nästa år får vi se.
   Kram Luna

   • Tusen tack Luna! Då ska jag berätta för snickaren. Troligtvis blir det inte i år utan nästa. Jag vill gärna ha ett altan/trä-golv framför mitt blivande orangeri också. Projekt år 2019, om inte snickaren är ”arbetslös” nästa år och kan göra allt på en gång. Torpet ska få en ansiktslyftning också, mest inuti, men nya hängrännor, nya vindskivor och annat yttre ska också fixas. I morgon får jag hjälp med att fräsa upp området där orangeriet ska stå. 2018 ska jag ha ett partytält stående där för att testa storleken, och för att (eventuellt) fira att jag blivit tant på riktigt i januari = 65 år. Kram

 3. Du verkar ju ganska nöjd ändå och bilderna är vackra och stämningsfulla med sommarkänsla. Brukar sonen gräva i finskor? Om vi hört samma rapport om sommarvädret så sa nog inte SMHI att det varit den ”sämsta sommaren” sedan 1862 utan att den varmaste dagen inte varit så ”kall” sedan 1862. Dvs värmeböljan uteblev men medeltemperaturen kan ju vara ganska ok för det.
  //Helene

  • lunasblogg

   8 september, 2017 at 12:26

   Tack, ja då grävde sonen i finskor för de var gamla sa han och jag vågade inte säga mer hi,hi…. är så tacksam för all hjälp…
   Så var nog rapporten, lyssnar egentligen inte så noga, men har det inte varit någon värmebölja känns det lite konstigt. Här har det regnat alldeles för mycket tycker jag.
   / Luna

 4. Fina bilder från en, vad jag förstår, blöt och kall sommar. Här hos oss har den varit torr och kall. Läste någonstans att det är den kallaste sommaren på över 150 år så den där uppgiften från 1862 stämmer nog tyvärr. Burr burr! Nästan inga utefester eller badgäster här heller, och inte lika fint i trädgården som hos dig. Så gemytligt och vackert du har det.
  Önskar fin helg och förhoppningsvis en solig och varm höst!
  Anna-Karin

  • lunasblogg

   8 september, 2017 at 12:33

   Tack. Ja jag förstår att det varit antingen blött eller torrt i landet.
   önskar dig också en solig och varm höst och alla andra förstås.
   Luna

 5. Värsta sommaren sen 1862? Undrar vad och hur man mäter då… Jag tycker sommaren har varit jätteskön. Men jag tror vi hade regnbrist och torka längre. Boråstrakten är väl känd för… ..just regn. För övrigt! Vilken härlig bildkavalkad och tillhörande funderande 🙂

  Kram, Carina

 6. lunasblogg

  11 september, 2017 at 09:25

  Tack Carina! Jag tycker också vädret har varit behagligt på dagarna i varje fall, men inte senaste månaden. Nu börjar jag bli trött på de enorma regnmängderna varje dag. Vi har saker kvar som måste fixas och målas innan säsongen är över, men det går inte. Vi måste också vänta med att resa, det har jag lovat sonhustrun v. g. hämtning av barn.
  Kram Luna

 7. Så trevligt att läsa en redovisning av din sommar. Jag tycker egentligen också att det varit en behaglig sommar. Bara att kunna sova på nätterna och jobba i trädgården utan att det rinner överallt. Men det jag saknat är de ljumma kvällarna. Tror inte vi haft en enda.

  Så kraftiga och fina grönsaker du haft. Min lök blev totalt misslyckad i år. Tror jag fick tag i dålig sättlök och dessutom satte den för sent. Det är bara att ta nya tag nästa år igen. Då ska jag vara ute i god tid.

  Och så blev jag intresserad av att du använder bikarbonat mot liljebaggar? Det har jag aldrig hört talas om. Själv har jag gett upp liljor. Det hjälper inte om jag går igenom dom och plockar baggar varje dag, dom blir uppätna ändå. I år har det varit värre än någonsin. Hur gör du? Alla tips mot liljebaggar mottages med tacksamhet.

  Kram Anita

  • lunasblogg

   14 september, 2017 at 18:20

   Tack för din långa och trevliga kommentar. Har också saknat de fina kvällarna annars har det varit bra. Inte alla grönskar blev så bra, men löken trivs alltid här. Jag använder bikarbonat till allt möjligt bl a för att få mina tometer på friland att bli sötare en dålig sommar. Det bästa är att ha liljorna i krukor tycker jag. Då har jag bättre koll i början av sommaren när baggarna är som värst och sedan sätter jag ut krukor och allt mitt i rabatterna. Jag kniper aldrig liljebaggar för hand, det är för veckigt tycker jag. Tror jag gav dem lite kaffesump också som jag gör med dahliorna och vattnar med Bioväxt ibland.
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑