Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Min blommande köksträdgård.

Månd. 24  juli 2017

Lite bilder från min lilla men ganska innehållsrika odling.

I år gjorde jag något jag inte brukar göra köpte nämligen en påse färdig mix av fjärilsfröer… på Plantagen av alla ställen för att så mellan grönsakerna som draghjälp för bin och fjärilar. Brukar ju blanda och ge av vad jag har sparat annars. I våras läste jag  kritiken från bl a  Lena Israelsson om att Plantagen inte håller vad de lovar på olika plan särskilt v g fröer. Kvalitet och övrigt sortiment  eller rättare sagt bristen  har jag inte haft mycket till övers för,  även om Plantagen i Borås har skärpt sig rejält som jag tror. Att jag gått dit i år  beror på att jag köpt icke växtrelaterade saker  och då tog jag denna fröpåse för att testa. Det finns ingen informationstext på baksidan i stort sett.

Hitintills stämmer inte bilden med fotot , men det kan vara lite tidigt visserligen. Däremot är det ett himla lätt och smidigt sätt  för det ser alltid fint ut och blommar oavbrutet. Gillar kombinationen av blå Honungsfacelia och mörkpurpur Malva nu ….senare får det dock gärna bli mer orange.

och nu först börjar ringblomman slå ut  bland purpurkålen, för de  fröerna blev sent sådda.

Vitlök, charlottenlök och rödlök har jag dock tagit upp  det mesta för att torka men lämnat lite kvar för att ta av nu

Färskpotatis plockarjag varje dag men jag har tagit ned blasten dels för att det ser skräpigt ut men för att potatisen mår bäst i jorden  så klart

 

hallon, svarta vinbär och krusbär finns på denna terassavdelning. Under det uppstammade krusbäret i storkruka är vaxbönor på G

och mer blommor förstås

blåvindan börjar visa sig bland sockerärtor i dubbla rader, mer småplantor på tillväxt  finns på G.

det börjar dock bli jättetorrt igen, gräsmattan gulnar men grönsakerna får stöd bevattning ibland. Få regndroppar vind och sol frestar på. 

men det blandade örtalandet av solälskande oregano, dragon, malört, spansk körvel, salvia, timjan, lavendel och många medicinalväxter gillar läget. Myntor, citronmeliss, persilja dill, gräslök basilika växer lite fuktigare och mer skyddat.

0

3 kommentarer

  1. Det är härligt att blanda blomsterfröjd med matväxter. Smart att locka till sig bin och fjärilar, men… drar de inte till sig bladlöss och kålfjärilar också. 😉 Hos mig flyger det massor av kålfjärilar nu och jag bara väntar på att de ska lägga ägg på mina finaste växter. Men den dagen som larverna börjar knapra, den sorgen – än så länge kan man glädjas åt vackra fjärilar. 🙂
    Ha det gott i sommarvärmen!

  2. Så fint det ser ut Luna 🙂 Jag går också runt och skördar men eftersom jag inte vattnar så börjar torkan göra sig gällande. Sockerärtor och brytärtor hinner inte ens in i köket. De hamnar direkt i magen. Det är sommarlyx vi kan unna oss 🙂

    Kram, Carina

  3. Vackert! Har också testat färdiga blandningar vid några tillfällen och tycker det blev ganska bra men det stämde heller inte med bilden. Tre mm regn här idag, det hade behövts 30.
    //Helene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑