Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Min favorit

Fred. 13  jan. 2017

Denna veckan är veckans tema på Blommig fredag ’Min favorit’

Som den motvalls kärring jag  är …..  svarar jag HÖSTEN och dess färger.

Min inneboende energi  enl. Feng Shui är nämligen metall, västliga lägen, solnedgång, kväll,  sensommar och höst.  Trots den kanske svala metalliska ytan jag inger har jag ett  varmt inre. (Det säger de mina iallafall.)

På hösten och kvällen blir jag som mest  avslappnad, effektiv  och kreativ. Såvida det inte håller på att ändra sig på ålderns höst förstås, fast jag är ganska morgontrött fortfarande.

Det är på sensommar och höst jag gör förbättringar och nya projekt

På hösten när ljuset faller lägre får det färgerna  att reflektera och glöda. Att kura skymning är ett av det bästa jag vet.

Jag ser på trädgården som en lugn året runt trädgård. Den yttre sidan mot gatan är mer formell och den inre mot södersidan mer blommig. Mot söder kan jag använda t o m blå blommor för att lugna ett varmt läge.

Hösten är också skördetid…..

Då ser jag det sköna  i det enkla…..

På Våren däremot är det annat. Pirrande och underbart förstås, men de västliga vindarna är oftast kalla, liksom vattnet i sjön och jorden. Många bakslag och frostnätter gör sitt till att trädgården och jag blir stressad. Först i slutet av maj vid min födelsedag har det lugnat sig. De flesta vårsysslorna är gjorda och tulpanerna blommar.  Då börjar jag gilla läget igen. Att kunna ta in egna tulpaner är förstås en favorit. Av dem har jag många olika.

MEN ska jag  välja en växt som är fin precis hela året så tror jag kopparlönnen Acer Griseum tar priset som min favorit.  Den slår det mesta.

Den fångar  västerljuset i stammen som  liksom ormen ömsar skinn, så att den under skalet blir len och glänsande som siden.

Och kronan är helt underbar på hösten.

Ett crescendo av färger precis innan vintervilan lägger sig som ett gråsvart täcke.

Och vill du läsa mer om hur andra tolkar sin favorit. Gå in på bloggen Bland rosor och bladlöss.

Trevlig helg Alla och ta det lugnt på fredagen den 13 :e!

I Asien är det dock en turdag.

Luna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

32 kommentarer

 1. Tack för dina tankar och reflektion av årets alla pärlor.
  Härligt är nu att ljuset kommer tillbaka och ger oss hopp om en vår.
  Trevlig helg.

  • lunasblogg

   13 januari, 2017 at 16:51

   Ja idag var det ljust till 16.30 och ändå är det väldigt mulet.
   Trevlig helg till dig också

 2. Ja, høsten er veldig fin, men for meg et det helt motsatt. Jeg har fødselsdag på høsten, og for meg er det den verste tiden på året. Ikke fordi jeg har fødselsdag så klart, men for meg er høsten en mørk og trist tid. Vi er alle forskjellige, og godt er det 🙂

  God helg!

  Klem

  • lunasblogg

   13 januari, 2017 at 16:54

   Ja, det är tur att vi är olika. För mig brukar mars vara som segast. Jag har nog inte så ont av mörkret som av pinande isvindar och halka.
   Kram Luna

 3. Fina bilder och vacker trädgård. Den rundade häcken är bara så läcker liksom kopparlönnen.
  //Helene

  • lunasblogg

   13 januari, 2017 at 16:58

   Tack. Tänkte först visa favoriter i olika växtkategorier men när jag tittade i bildarkivet gör dessa bilder mig extra varm om hjärtat och då funderade jag varför är det så jo för att gillar hösten.
   Allt gott/ Luna

 4. Härliga färggranna bilder. Tur att vi är olika och får vara det. Våren är den absoluta favoriten hos mig. De ljusa långa dagarna som blir längre och varmare, allt nytt som kommer upp i rabatterna. Energin tar aldrig slut, vill inte gå in.
  Ha en trevlig helg/Marika

  • lunasblogg

   13 januari, 2017 at 17:03

   Tack. Klart att jag ser fram emot våren, särskilt när de första vårlökarna tittar upp,men för mig som är mer eller mindre handikappad numera är det frustrerande att inte kunna göra allt tungt vårbruk själv längre. Jag som så gärna vill.
   trevlig helg/ Luna

 5. Høstlyset og – fargene er vidunderlige 🙂 Jeg hadde lenge høsten som favoritt (vinteren som barn!), men har nå blitt et midtsommermenneske…

  • lunasblogg

   13 januari, 2017 at 21:02

   Jag tror att de allra flesta trädgårdsmänniskor går över att älska sommaren mer med stigande ålder.
   Som barn gillade jag också vinter, fast då var det riktiga vintrar förstås. Inte ett hattande hit och dit som nu.
   kram Luna

 6. Hösten är jättefin här på Gotland, betydligt varmare och längre än i Stockholm så jag kan verkligen hålla med dig. Men jag gillar våren med alla dessa vilda vårblommor här – sommaren med underbara ”vilda” bad och massor med frodig växtlighet i trädgården. Alltså är alla årstider underbara UTOM den som är just nu. För vinter gillar jag inte….. Var ute nyss med hunden och staplade omkring livrädd för att halka och ramla. Nej, även om man kan njuta av att ha tid att läsa och planera så är det helt klart fel tid för mig. (Jag undrar vad jag skulle få för bedömning inom Feng-Shui!?)
  KRAM
  Susie

  • lunasblogg

   13 januari, 2017 at 21:06

   Du är säkert eld, Susie…. eller trä om du gillar våren.
   Snart kommer jag ut med Feng Shui prognosen för 2017. Då kan du kolla tabellerna själv. 28 jan. går vi över till Tuppens år.
   ha det gott
   Luna

 7. Första bilden helt magisk! Är den från din trädgård? I så fall förstår jag verkligen ditt val av favorit!
  Själv är jag nog junimänniska – om jag måste välja…
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  • lunasblogg

   13 januari, 2017 at 20:55

   Nej, tyvärr Laila. Bilden är från Japan som vi besökt flera gånger, min man ännu fler. Han har tagit många bilder på natur och parker. Naturen är nästan ännu vackrare på hösten än vid körsbärsblomningen i bergstrakterna.
   ha det gott /
   Luna

 8. Mitt grundelement är ju trä, och det passar ju bra. Jag är morgonpigg och älskar våren. Jag har mest energi då. På hösten kan jag liksom säcka ihop och bli oföretagsam eller tycker att allt är segt och tråkigt. Det är mycket roligare att så än att skörda. Underligt egentligen?! Jag blir alltid mer lyrisk över de första blåsipporna, tussilago och vitsipporna än jag blir över den blomsterprakt som kommer vid midsommar och senare. Feng-shui är fantastiskt intressant.
  Allt gott till dig Luna! Kram

  • lunasblogg

   13 januari, 2017 at 21:13

   Kul att du gillar Feng Shui. Förstår att du är trä och gillar vårsäsong och odling. För att det ska bli balans på jorden krävs att vi är olika. Det den ena inte är bra på gör den andre.
   Håll utkik på mina Feng Shui prognoser för 2017 inom närmsta veckorna.
   kram Luna

 9. Vackert val! Känner igen mig i det här med att hösten är de stora projektens tid. Bilden med bären och löven är underbar och precis det jag gillar med hösten förutom lugnet som infinner isg.

  Kram, Carina

  • lunasblogg

   13 januari, 2017 at 21:20

   Tack! Mmm, har för mig att du är tiger och metall. Mitt ena barnbarn är detsamma. Hon vet vad hon vill och går sina egna vägar och har stark primalenergi som du.
   kram Luna

 10. Kopparlönnen är ju helt fantastisk. Måtte mitt lilla spö växa till sig, det går så sakta, men den lever i alla fall. Fina höst bilder.
  Trevlig helg
  Anette

  • lunasblogg

   13 januari, 2017 at 21:25

   Tack Anette! Så länge det finns liv finns det hopp. Minns att jag fick vänta några år tills stammen började flagna. Det var fantastiskt att se och jag var glad att jag planterade så att trädet kom till sin rätt.
   ha det gott
   Luna

 11. Hösten är vacker och nu har jag en stund njutit av dina fina bilder . Höstfärg och vackra stammar glöms lätt bort när man skall köpa en växt – då handlar det mest hur blommorna ser. Kanske något som våra plantskolor borde lyfta fram lite mer?
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • lunasblogg

   15 januari, 2017 at 12:01

   Tack Birgitta! Helt rätt, det är ofta blomning och bladverk som bestämma växtvalet och höstfärger kommer inte så högt upp på önskelistan heller. Bästa är förstås om en växt har flera goda egenskaper och kan njutas av året runt.
   ha det gott
   luna

 12. Ja du var sannerligen en motvallskärring denna vecka! Här har jag sett inlägg efter inlägg med vårblommor och studsar till när jag ser dina höstbilder! Håller helt med om att det är vackert, men tycker att det är intressant hur jag reagerar ”NEJ” när jag ser höst och längtar efter vår!

  Tack för dina tips till min torra rabatt, jag har redan alla utom ulleternell och måbär på andra platser i trädgården. Formklippt ligusterhäck har jag vid det lilla växthuset som ligger precis framför verandan, så det känns för strikt att ha på två ställen, då trädgården inte är av det striktare slaget. Jag får fundera vidare.

  • lunasblogg

   15 januari, 2017 at 11:57

   Kul att du reagerade i alla fall. Det var lite meningen liksom. Även om man älskar våren och det gör jag ju förstås bara det att jag har mer ro i sinnet på hösten.
   Ja det finns mycket att välja på för en torr rabatt. Du finner nog ut det bästa.
   Allt gott!/ Luna

 13. Vet du Luna, jag har nu suttit och drömt om våren, tittat på bloggar som visat vårfavoriter. Och så visar du höstbilder och jag blir bara helt såld. Jag älskar ju också hösten. Det är bara så att jag inte tänkt på hösten just nu. Men nu blev jag varm inombords av alla dina bilder med varma färger. Och skördetiden … denna underbara tid som jag bara älskar. Tack för att du påminde mig om hösten som ju faktiskt är en stor favorit hos mig men som jag har en tendens att glömma så här års. Och senast idag så använde jag mig av mina chiliskördar i maten från i höstas. Och här om dagen var det den frysta dillen som plockades fram. Hösten är en härlig tid! En favorit!

  Önskar dig en fortsatt trevlig helg!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   15 januari, 2017 at 11:53

   Tack Anita! Tänkte väl det att det är fler än jag som faktiskt gillar hösten. Man blir alltid glad av färger särskilt sådana här vita och kalla dagar som är nu. Och det är på vintern det är så värdefullt att äta färgstark mat. Kommer det från egen odling är det extra gott och nyttigt också.
   ha en bra vecka!
   kram Luna

 14. Så intressant att veta vilken inneboende energi man har enligt Feng Shui! Själv har jag ingen aning men jag älskar hösten.
  Dock berättade en som ser vilka färger man klär i att jag var våren: varma färger. I mitt stilla sinne undrar jag om våren verkligen är tiden för varma nyanser…? I mitt tycke är det just hösten…
  Även om man piggnar till lite extra på våren när snödroppar, julrosor och krokusar slår ut så känner jag att det är just hösten som jag upplever som den vackraste årstiden.
  Ha en fin veckoslut!
  /Anja

  • lunasblogg

   15 januari, 2017 at 10:54

   Tack Anja! Ja , det är otroligt så bra det stämmer när man kollar vem man är enl. djursymbol och element. Jag kommer snart att skriva mer om det, fast nu är jag förkyld så det dröjer något. Vill du veta mer om din egen energi nu kan du antingen maila mig genom att lämna födelsedag och år……. eller söka på mina föregående inlägg tex ’Din personliga Feng Shui för Apans år 2016 och Vårt eget element från 27 jan. 2015.
   Har för mig att du fyller strax efter nyår och då räknas du till året som just gått. Kinesiska nyåret inträder antingen i jan. eller februari, det är olika olika år.
   Min mail adress är luna.ek@bredband.net

   Ps. ni andra som läser detta får också gärna maila mig. Jag är van att svara på sådana frågor.

 15. Jamen, jag håller ju helt med, även om jag nog inte är färdig med trädgårdssysslorna i maj, då har jag bara satt hälften av grönsakerna. Hösten har blivit allt trevligare de senaste åren inte minst för att luften är lätt att andas och skördandet når sin höjdpunkt.
  Så fint du har det och alltid lika välansat oavsett årstid.
  Allt gott
  /Anette

  • lunasblogg

   15 januari, 2017 at 12:06

   Ja, det är som du säger det här med vädret också. Antingen blir våren plötligt alldeles för varm eller så är det svinkallt. Kläder av och på hela tiden. Fast det är ju bra att svettas, då rensar vi ut en massa gifter ur kroppen som samlats under vinterns lugna tid.
   ha det gott/ Luna

 16. Håller helt med dig, både om hösten och kopparlönnen. 🙂 Hösten är för mig lugn och skön, inga måsten i trädgården och så många av mina favoritfärger att njuta av. Första bilden från Japan ger mig en särskild känsla av lugn när jag tittar på den. Tack Luna!
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑