Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Min favoritfärg genom livets skeenden

Fredag 8 februari 2013

Blooming Friday idag har temat Min favoritfärg, men eftersom jag skrev om favoritfärgen den 29/1 på länken Söndagsfoto vill jag inte upprepa mig utan jag gör en egen vinkling av hur mina favoritfärger har förändrats. Min favoritfärg nu ser du sist i inlägget.

Ingenting är konstant det vet vi. Så också hur vi är l i livet. Smaken ändras.  Som liten gillade jag rött, som tonåring turkost.  När jag var 20-30 år tyckte jag absolut inte om gult.

gul ros?PGDet gör jag mer och mer nu, ju äldre jag blir. Däremot tyckte jag om ljusrosa och ljusblått. På den tiden passade det bra med ungdom och romantik. Nu för tiden gillar jag mer de nyanserna på försommaren då ljuset är det rätta. Som i ärvda pioner och dubbla aklejor.

pioner.500

I 40-årsålderna började jag acceptera gult i kombination med grönt. Och jag ville absolut ha grönt överallt i huset. Hum! Blått i inredning var förbjudet utom till badrum.

bild

Det var mitt i livet då allt skulle hända samtidigt. Jag behövde känna lugn och harmoni när jag var hemma. T o m vårt hus i Sandared var ljusgrönt utanpå som fiskarstugorna i Arild, dit vi fritidspendlade året runt.

Sedan svalnade intresset för grönt och gult ett tag, men på våren var och är det ett måste.

bild6-e1336497591327

I 50-årsåldern däremot började jag gilla starka kulörer och då kom gult och guld till heders igen. Man förändras med åren!

bild

Idag finns det gröna kvar på några ställen i huset och i den vintergöna basen i trädgården naturligtvis, men jag kallar den knappt för färg längre utan mer som ett tillstånd, en stomme, en bas åt färgerna. Den vintergröna basen var då och är fortfarande stommen i min trädgård.

entre

innanfc3b6r-portalen1

Till det gröna ville jag ha mycket vitt, så är det väl än.

IMG_0882

De sista 15 åren har jag velat ha starka färger i kombination dels med närliggande nyanser och dels med helt kontrasterande för både inredning och ’uteinredning’. Jag har mer och mer blommor. En favoritfärg nu  är KNALLROSA, cerise i smått som stort.

atlasblomma2

 

Fast jag känner att det smyger in en förändring igen. Mot det slutliga röda som i barndomens början. Jag vill ha värme. Jag har redan börjat förbereda mig . Jag har målat om husets hjärta, matsalen och det finns mer varmröda färger i trädgården än förut.

rund träaltan

Ha en varm och skön helg trots vintern.

Luna

blooming_friday

0

17 kommentarer

 1. Som barn älskade jag grönt,fick en gul klänning och fick heta kyckling i skolan sedan dess har jag hatat gult,
  inga gula blommor i trädgården,men på senare tid har jag börjat stoppa in gula blommor i rabatterna
  så vist ändras man med åldern
  ha det så bra
  maggan

 2. Ja, det er morsomt å se hvordan smaken endrer seg gjennom årene. Flotte bilder!
  Ha en fin helg. Klem Marit

 3. Tack för att du delar med dig av din personliga färgresa. Det är så spännande hur vi attraheras av olika färger under livet gång. Från starka kulörer via mer pastell till grönt och vitt och sedan återgången till att orka med/klara av starkare färger igen. Själv är jag också på väg att sluta min egen färgcirkel…

  Kram

 4. Så morsomt at du skriver og viser hvordan smaken din har endret seg gjennom årene. Det er så sant så sant at smaken forandrer seg. Akkurat nå er det lilla hos meg, men jeg liker egentlig de fleste farver, det er sammensettingen som gjør utslaget.
  Ha en fin uke:-)

 5. Vilken underbar tolkning! Visst är det så att relationen till färger förändras.
  Ha en härlig fredag och helg!
  Kram Hélena

 6. Underbar tolkning och färg resa…=)
  Trevlig helg !

  Kram Ninni

 7. Riktigt härliga färger och visst ändrar man sig.

  Trevlig helg

 8. Jag tycker det är så härligt att man förändras hela tiden, det är hoppfullt – och roligt. 🙂

 9. Ja, det är lustigt att man kan ändra smak genom åren. Jag som alltid fnyst åt rosa upptäcker att det blir mer och mer rosa i vår trädgård… 😉

  /Mia

 10. Visst är det skönt att man kan ändra sig när det gäller favoritfärger!?
  Jag trodde heller aldrig att jag skulle gilla orange eller gult men så kom det till vår trädgård någon växt ifrån någon och jag märkte att jag faktiskt tyckte om det……
  Din bild med plattgången och de gula blommorna är superfin 🙂

  Veronica

 11. Knallfin rabatt og spennende kjøkkenfarger!

 12. Vilket intressant resonemang om färger! Och nu har jag hittat något jag ska återvända till: dina inlägg om japanska trädgårdar. det blir bra hjälp i min planering inför sommaren!

 13. Precis så är det man förändras inte bara med åren utan åxå med de man umgås.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

 14. Jag tror absolut att du har rätt i att man kan ändra favoritfärg med tiden. Jag känner att jag börjar öppna mig för gula och orange nyanser. Du visar underbara bilder!
  Kram Carina

 15. Intressant att läsa om din varierande inställning till färgerna! Rött är fantastiskt vackert det med! Ha det gott! 🙂 Mia

 16. Vilket härligt inlägg . Fina foton . Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑