Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Min trädgård i åsktider

Söndag 3 augusti 2014

Puh, vad kvalmigt det är! Trots att åskan pågick i  flera timmar i natt har den börjat igen. Vi i  Älvsborgs län har drabbats värst i hela landet. ”29 grader varmt fast regnet vräker ner stundtals nu.

Jag börjar så smått längta efter mer normalt sommarväder. Det tror jag trädgården också vill ha nu. Den har sett trött ut i på dagen, men också nu efter de hårda slagregnen. Lagom är alltid bäst.

Vissa blommor är inte alls vackra i fullt solsken, men flyttar man dem in i skuggan får de sin lyster tillbaks, som t ex denna Dahlia som jag glömt namnet på (ny för i år från Lidl) I solen såg den bara beigefärgad ut innan. Nu är det min vackraste Dahlia.

dahlior

 

Här fler knölar från samma ställe, fast dessa gladioler skulle vara  pastellfärgade. Hmm.

Tur att jag har satt de flesta lökar och knölar i krukor så att det är lätt att flytta runt dem. I söderläge blir knallrött dock fint och extra fina i vas när de skadats i ovädren.

gladioler

 

dahlior2

lupiner

 

Vidjehortensian Annabelle knäcks också lätt vid slagregn, då hamnar blommorna i vas utomhus.

hortensi

 

secretcorner

 

Detta  är min lilla Secret Garden innanför vildvinet på köksaltanen. Där är det skön skugga.

Så här ser det ut  på yttersidan med den vita floxen.

vitaflox

Här en bild på min Sunken garden nedanför trädäcket med runt utskuren trätrappa i två etage. Denna caféplats har vandrande skugga och är omgärdad av spaljeplank och en rönnsumak som tak.

taklok

söderaltan

sittplatskvall

0

9 kommentarer

 1. Visst är det lite trist, även om de är vackra, att bilderna inte stämmer när man köper knölar? Jag tycker det är alldeles för ofta så. Regnet verkar inte ha vräkt sönder så mycket? Det ser fint ut på dina bilder. Här mullrar det av och till, men regn…nejdå. Inte än.

 2. Här har det inte kommit så mycket regn, så marken är stenhård. Åskan har mullrat på avstånd. Hett är det däremot. Som attan. Men jag vågar inte klaga för mycket, för rätt som det är väller hösten och vintern in och det gillar jag ännu sämre än värme… 🙂

  Vilka härliga sittplatser! Där ser det härligt ut minsann.

  Ha det bra

  • lunasblogg

   3 augusti, 2014 at 22:16

   Tack, ja, vi gillar våra sittplatser. Tack vare regnet i natt och i em känns jorden som smör nu.

   Ha en bra vecka!
   Luna

 3. -Vackra bilder från en vacker trädgård, så fint du har det! Ja, växterna mår väl inte så himla bra av värmen. Men vi har fått en del regn i alla fall, fast värmen fortsattte visst ändå, trots blixt och dunder….
  Kram Gunilla

  • lunasblogg

   4 augusti, 2014 at 15:04

   Tack Gunilla!

   Ja trots mulet väder, åskmuller och fukt är det varmt. Känns som vi fått bytt till tropiskt klimat Undrar när det vänder.
   kram Luna

 4. Så vackert! Jag blir lite avundsjuk på alla som har vita staket, trädgårdsmöbler och prydnader i trädgården. Hos mig blir det svartprickigt av damm och smuts på bara en dag och jag kan inte springa runt med trasa och torka jämt. Då får det hellre vara. (Jag misstänker skarpt att smutsen kommer från flygplan och helikoptrar ovan oss… Eller så är det faktiskt de få bilarna som kör förbi ändå. Eller så är det björkarna… Oavsett, så är det trist.)
  Vita blommor däremot! De står sig vackert och i skuggan är det så tacksamt med vitblommande växter.
  Ha det gott!

  • lunasblogg

   4 augusti, 2014 at 22:21

   Tack!
   Vi har vitt hus med vidhängande plank så då faller det sig naturligt att ha vitt på annat mot det gröna.
   Här blir det inte så smutsigt eller också är det jag som inte är så noga. Förut när vi hade mörka takpannor av betong kom det mycket svarta prickar därifrån däremot. Nu har vi ljust taktegel som är behandlat mot mossa. Värsta tiden är pollentiden, men det gula dammet syns på alla färger. Matborden är det enda jag torkar av varje dag, utemöblerna mycket sällan och planket en gång per år med borste. De mörka trätrallsgolven ser faktiskt ofta dammigare ut, särskilt när det inte regnat på ett tag.
   Ha det bra!
   Luna

 5. Utrolig mange fine steder hos deg 🙂
  Ja, det er tung luft for tiden. Klarer ikke å gjøre mye før svetten renner…

  Jeg kan være glad, som har så mye skygge og halvskygge i hagen 🙂
  Lelkker kaktus-Dahlia! Hi-hi. Ikke akkurat pastellfarget gladiolus! Men flott farge på rett sted!

  Ha en fin (og ikke så klam) helg!

  • lunasblogg

   10 augusti, 2014 at 07:47

   Tack! Nu är det behagligare ute och vi har fått mycket regn. Här är friskt och grönt igen.

   Kram luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑