Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Min trädgård

Fredag den 7 december 2012

Idag är fredagstemat Min trädgård eller mina drömmars trädgård på Blooming Friday.

Luna Ek

Hjälp så kallt det är idag, vi hade 23 gr i morse. Visserligen är det vackert  nu i min trädgård, men det får nog bli bilder med sommarkänsla ändå idag.

första snön

En del bilder har du sett innan kanske, men många är flera år gamla och någon skiss på trädgården har jag inte visat tidigare.

minritning

 

Denna gjorde jag för 13 år sedan, då vi renoverade vår 70-talsträdgård. Tomten är bara 650 kvm stor, men räcker gott. Jag behöll en del av det  vintergöna och det som är bra att formklippa, tex kuberna av idegranar, en uppklippt thuja, en gammal ligusterhäck plus de högre insynskydden av Syrén och Häggmispel mot grannarna. Insynsskyddet är A och O för en trivsam trädgård. En stor vitbrokig kornell och en  Flammentanz klängros, lite flox och andra perenner fick också vara kvar annars åkte allt annat iväg. Låter hårt, men ska det renoveras så ska det. Idag ångrar jag mig inte.

 

Jag tog bort all gammal dansk sjösten i de raka gångarna och ersatte med Starkas marksten i mjuka färgkonstellationer. Det är både mjuka och hårda former samt nivåskillnader och trappor hos mig. Obs! Huvudingångens gång är dock rak, därför att den avslutas med en cirkel framför trappan.

entre

Gångarna går runt huset så att man lätt kan ta sig fram med skottkärror, barnvagnar och rullatorer. Ja, skratta du, trädgården är planerad för många år framåt. På baksidan och ena gaveln är dock grusgångar för där skottas inte lika mycket.

Flöde

torrt runt huset

Tidigare hade vi ett plank mellan garage och bostadshus hela vägen, men det blåste ned i någon av stormarna och då sa snickaren att vi skulle bygga det nya som ett L för att bli starkt. Detta gjorde att trädgården blev så här. Den inre delen innanför portalen syns bara lite utifrån gatan och där är det zon 2 numera. Jag valde ett högre plank eftersom bygglov fanns och kan därför ha två nivåer på sittplatserna ett högre däck som är utskuret runt i mitten. ( Hittade ingen bra bild på det nu bara) Planket gör också att huset ser stort ut. Belyst är det  vackert även på kvällen. Tidigare år hade jag stora klängrosor här, men tyvärr har jag grävt bort dem i år på grund av rost.

sittplats

IMG_0834

IMG_2576

På insidan av trädgården i söder är det mycket blommor, men mot gatan är designen mer formell för där vistas vi inte så mycket. Där är det mest vita blommor och mycket vintergrönt.

more22

Vidjehortensia Annabellevintergrönt 3

väster

Min trädgård är kanske inte så spektakulär och jag har vare sig damm, ruin, parterrer eller växthus utan det är en trädgård som ska vara hållbar och lättskött på sikt och passa till huset och miljön runtomkring, men familjen älskar den och så har vi ett underbart läge vid en å och en sjö. Det enda jag önskar är ett orangeri ut från köket och plats för mer odling. Får kanske köpa en kolonilott också.

IMG_0841

DSC_5044

IMG_3488

Läs mer om andras trädgårdar på bloggen bland Blommor och bladlöss.

 Trevlig helg önskar jag er alla, från Luna

0

10 kommentarer

 1. Vilken ljuvlig trädgård du har! Det blev ju fint med det L-formade planket och den lilla sittgruppen, ser så inbjudande ut liksom resten av trädgården! Ha en skön helg!/Titti

 2. Vilken underbar trädgård du visar upp…tack för att jag fick kika in…=)

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

 3. Sabelhagens olivlund

  7 december, 2012 at 22:05

  Vilken jättefin trädgård du har!! Roligt att få se och läsa hur du tänker och planerar.
  Ha en fin helg.
  Kram Maria

 4. Wow!! vilken fin trädgård du har!!
  Ha en underbar helg!!

 5. Så vackert och vilsamt. Och så välplanerat! Oj. oj. oj.
  Ha en fin helg 🙂

 6. Så flott hage du har! Dine steinbelagte stier så veldig fine ut.Ha en fin helg!

 7. Det gäller att ha en plan helt klart. Det ser jättefin och välordnat ut. Tegel mot blåblomstrande kanter med en klick gulgrönt, vilken fin färgharmoni. Och mycket mer 🙂

 8. Jag tycker du har en helt fantastisk trädgård och det var verkligen intressant läsning att se hur du byggt upp den. Hoppas din dröm om ett orangeri går i uppfyllelse. Jag har ju ett uterum och det är det bästa vi gjort. Där förvarar jag många växter under vintern. Det är så skönt att ha en ”grön lunga” att gå ut i när snön ligger i tjocka drivor och temperaturen är långt under nollan.

  Ha en fortsatt fin helg!

 9. En fantastiskt fin trädgård har du som du kan vara stolt över.

  Trevlig helg

 10. Åh, vilken vacker trädgård! Du bjuder på underbar inspiration med dina fina bilder.
  Ha en skön helg,
  Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑