Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Mitten av oktober 2016

Onsd. 12 okt. 2016

Har börjat plocka in lite av varje, som tomater, krukväxter som stått ute i sommar och pelargoner, men passade på att ta en del bilder från nu, mest för mitt minne.

img_2819 img_2827-225x300

De sista av ’Chocolate Cherry’ ligger nu på mognad under takfönstret i badrummet. De är godast att äta direkt. Och vildtomaterna ’vinbärstomaterna’ i lilla skålen är söta som godis. Fick nog ett hundratal på bara en krukplanta. De andra tomaterna jag haft är uppätna.

img_2817zdscn8238

Vildpelargonen ’P. australe’ fick jag ta in hårt för att få plats i förrådet. Den doftar lite för starkt också inomhus, annars kan det gå bättre många gånger att ha pelargoner inomhus med ljus och lite mer vatten. obs! en enveten humla till vänster som jag höll på att klippa ihjäl.

Doftpelargonen , Rosengeranium, G. Graveolens däremot doftar friskt och får vara inomhus i sovrum. Den kallas också Dr Wetterlunds hälsopelargon för sina många välgörande egenskaper. Jag brukar använda den som smaksättare i bak, ibland i bad.

img_2822   img_2789

Mårbackapelargonerna hade jag inomhus förra säsongen och så gör jag igen. De skräpar nästan ingenting.  Novemberkaktusen har stått ute  i sommar och började blomma för ett par veckor sedan.

img_2832    img_2824

Röda gamla megabegonian har jag klippt hårt, men satte några grenar i vatten, liksom skott av Physalis jag fått av grannfrun. Andra pelargoner även kärlekspelagonen får stå i förrådet, men titta här så balkonglådorna blommar. Jag har inte hjärta att slänga dem än för jag har inte plats att övervintra alla sommarväxter sedan.

Här en gammal Afrikas lilja som kommit på efterkälken. Jag avvaktar lite än. Den är finast ute.

dscn8256

dscn8252

Den här röda blomvilliga sommarblomman (som jag nu glömt namnet på) får stå ute tills den inte orkar mer. Pensén är sedan i våras.

Klockrankan har lidit lite torka, men blommar.

dscn8285

snöflingan kämpar också på och tål en hel del kyla

dscn8281

Torkan har inte bekymrat Nemesian eller de vintergröna kloten ( 3.e året med samma grundjord)

dscn8251

stora entrén än så länge

dscn8267

Och lite allmänna bilder från nu, tex pärlrönnen

dscn8270 (en liten buskrosling, grön hela vintern)dscn8271

Hur länge kan en hortensia blomma? en halv säsong enl. H. Annabelle

dscn8272

dscn8276

En dotterplanta till mitt stora silverax  Brunette framför köksföntret. Här matchar den djävulsbusken och skänker väldoft åt fotgängare på gatan

dscn8245

Gullklematisen  C. tangutica börjar få silvertussar. I solsken sedan blir de magiskt vackra för att inte tala om kopparlönnens stam. Lövkronan kommer också bli knallorange om vi får en solig oktober. Än finns det mer att se fram emot.

dscn8278höstgula hostor vid grovingången

dscn8280

Bästa gula höstblomman Rudbeckia Goldsturm

dscn8282

Bästa vita höstblommande ulleternell Anaphalis och rosa spansknävan G. endressii

Nej, nu får det vara nog.

Ha det gott!

Luna

 

 

 

0

5 kommentarer

 1. Vilken härligt mitten-av-oktober-dokumentation. Otroligt så mycket grönare det är hos dig än hos mig där färgerna riktigt sprakar. Vinbärstomater är verkligen godistomater. Jag hade en sort ett år med små tomater som hette ’Hundred and Thousands’ eller något liknande. Dom gav en enorm skörd, närmare tusen än hundra blev det. Men å andra sidan kunde man ju äta en näve på 10 åt gången hur lätt som helst. Annars har jag också haft rekordskörd i år. Jag har ju stora tomater också för att ha i matlagningen och där har jag skördat minst 100. Har fortfarande kvar ute men imorgon ska jag ta in de sista klasarna och hänga i gardinstången så dom får mogna.

  Ha en fin torsdag!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   13 oktober, 2016 at 20:55

   Tack Anita! Såg ju ditt inlägg om oktober hos er med alla varma höstfärger. Jättefint. Vet inte om det blir riktigt så här i år för det har varit för torrt och nu är det solfattigt också. Fast som sagt halva oktober är kvar. Det vilar dock ett höstlugn i luften även fast vinden biter och det finns mycket att plocka iordning nu.
   Hundred and Thousands’ hade jag också i år och det blev tidigt hur mycket tomater som helst, lite större än vinbärstomaterna men jättgoda de också. Tyvärr slog den hårda blåsten för två veckor sedan sönder det gamla glasfönstret framför och förstörde plantan så jag fick rädda det som räddas kunde från glassplitter. Bra med gardinstänger att hänga upp tomater i, det har jag ingen dock.

   Ha en bra helg!
   kram luna

 2. Håller med Anita! Oktober är, också, en fantastisk månad. Känner inte igen ’vinbärstomater’ men jag har en pytteliten sort som heter ’Mei Wei’ som jag älskar. Fast sommarens bästa har varit ’Red Pearl’ utomhus.

  Det finns mycket vackert att titta på. Rudbeckian har blommat och blommar lika fantastiskt här. Så glad att jag fick den. Hittade frön på en kopparlönn som hade riktigt mörkt brun, flagande bark i Frankrike…. De hoppas jag på 🙂 Min lilla kopparlönn har en vacker kanelrödorange färg så en annan färgnyans vore kul.

  Tack för en härlig höstvandring bland dina planteringar!

  Kram, Carina

 3. lunasblogg

  13 oktober, 2016 at 21:13

  Tack Carina! Pyttesmå tomater är mest på kul som ett komplement till de vanliga, men lite dekorativa i matlagning också. Bäst fungerar de som nyttigt smågodis. Barnen älskar dem så klart.
  Lycka till med Kopparlönnen. Jag visste inte att barken kan vara olika mörk i barken hos kopparlönnar, kanske den mörknar med tiden också eller bero på jordmån. Det var bara en fundering som slog mig nu.
  Ha en trevlig resa! ( Måste tillägga att du varit flitig hemma nu ett par dagar)
  kram Luna

 4. Mycket fint att titta på i din oktoberträdgård! Brunette, klockranka och kopparlönn, alla höjdpunkter så här års.
  Ska försöka plocka undan lite i morgon, men känns samtidigt trist att göra det när begonior och pelargoner fortsätter blomma på.
  Trevlig helg!
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑