Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Monserrateparken i Sintra, Portugal

Fred. 9  jan. 2015

Häromdagen berättade jag att vi varit i Lissabon under nyår och då besökte vi förstås  även parker.

Här kommer en mängd bilder från Park of Monserrate i Sintra som fick European Garden Award 2013. Denna underbara plats står också med på Unescos världsarvlista vad gäller kulturella landskap.

Bara Sintra är värd ett besök. Det är en liten stad nära  Lissabon på 300 m höjd med anor från 1100-talet och som sedan framförallt 1800-talet blev en populär ort för kungligheter och kända personer. Här råder en romantisk stämning med sagoslott och palats ibland inhöljda i dimslöjor.

palaciodeplena2

Palace of Plena, en av många sevärdheter i Sintra

I Sintra var det mycket turister, men vi körde vidare upp på den mycket smala och kurviga vägen som leder till Cascais och stannade vid Monserrateparken där vi tillbringade många timmar.

palats2

 

utsikt2

 

utsikt

Det är den här typen av landskap med hänförande utsikt, slingriga stigar, naturligt rinnande vatten och en friskhet som lämpar sig bäst för parker enligt mig. Där landskapet får bestämma utformningen samt valet av växter utan stela buxbomsparterrer. Parken började anläggas på 1700-talet av William Beckford, men det var Sir William Cook som lät bygga palatset, bara det värt ett besök.

djup3

guldtak

pelare

avstand

Här blommar nu vintertid kamelior, fuchsior, gerbia, lite afrikas liljor (fast det egentligen inte är tid nu ),  kallor, papegojblommor, fackelliljor, örter och många olika sorters marktäckare som jag inte vet namnet på alla och mycket mera.

fuchsia

 

blomning

 

omgjordmonserate1

 

afrikaslija

 

kamelia2

blomma

Detta måste vara världens finaste vedbod…..

woodhouse

 och världens charmigaste parkkontor….

stenhus

och så har de en fantastisk ruin som sägs vara hemsökt ……

ruin

Tjusig iallafall…..

ruin2

och så  gamla vackra träd från olika delar av världen, många med epifyter i form av ormbunkar och annat mer oväntat

trad

trad2

Detta skulle vara en Pohutukawa, alltså Nya Zealands julträd som vi kallar för lampborstträd, men det brukar ju vara de röda blommorna som liknar borstar. Är det någon som vet vad det är? Lustigaste epifyter jag sett i så fall.

naturligt rinnande vatten har alltid tagits tillvara på Sintras höjder ….

här i många olika dammar  och tillflöden

vatten

stentrappa

Nu var det inte så mycket vatten här och var…..

par

Turisterna som hittat dit var inte heller många. Det passade mig perfekt.

Det var allt för idag.

Trevlig helg!

(Nu börjar jag förresten bli bättre i magen efter matförgiftningen, 4 kg bort tack för det.)

Luna

0

5 kommentarer

 1. Bra jobbat från Portugal!
  J

 2. Wow, det var inte en dålig nyårsresa, så vackra omgivningar ni besökte! Skönt med lite lagom mycket folk också, så man kan se naturen och alla blommorna ordentligt. Trist däremot att bli sjuk, hoppas du har tillfrisknat ordentligt nu.
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

 3. Helt otroligt! Portugal känns ju inte så långt borta och ändå så är det som att göra ett besök i sommaren … eller i varje fall våren. Och att kameliorna redan blommar, jag gjorde just ett inlägg om kamelior på min blogg. Jag besökte Italien i början av april 2006 och då var kameliorna i sitt esse. Det var härligt att drömma sig tillbaka och det var härligt att få drömma om kommande vår när jag såg dina bilder. Tack för dom 🙂

  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Anita

 4. Portugal har länge stått på min lista och nu blev längtan inte mindre. Vilka vyer!

 5. Åh, underbara Montserrat! Vi var där en dimmig morgon i höstas, helt magiskt när dimmorna rörde sig över de omgivande bergen. Kameliorna hade inte kommit igång, hade varit roligt att se dem också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑