Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Murrigt och jordnära

November är jordfärgernas tid. Färgen brun inger lugn, trygghet koncentration och stabilitet, likt en modersgestalt. Jorden står för produktivitet och finns alltid till hands men för mycket synlig jord kan också kännas glädjelöst. Det är därför vi ska sträva efter tät frodighet i rabatterna under växtsäsong. Längtan efter färg infinner sig alltid förr eller senare även hos personer som säger sig gilla lugna beiga eller vita färgtoner. Det är årstiden och vår egen ålder som håller i taktpinnen. Nu är det brunbeigegrått och det är snyggt. Till advent gäller en massa mörkgrönt med vita och tillsatta röda inslag.

November är en mellantid… efter skördesäsongen men före upplysta julen. Eftersom vi människor hela tiden har en tendens att se framåt eller bakåt i tiden utan att egentligen vara i nuet kanske många blir uttråkade i murriga november och startar julen redan nu. Det beror på hur vi ser eller rättare kan se nyanser i det vi har.

Ingenting är egentligen riktigt svart utan att det finns alltid ett uns ljus däri, såsom det är på natten. I norra delar av landet med färre timmar av dagsljus kompenseras landskapet av snö. Här har vi inte fått någon snö ännu, bara lite en morgon men det försvann snabbt. Vi är inte redo för snö och ihållande kyla ännu innan naturen vissnat ned i lugn och ro.

Det finns egentligen inte något dåligt väder, däremot fel kläder. Vi behöver frisk luft oavsett om det är i trädgården, på skogspromenaden eller bara hämtning av barnbarn. I veckan satte jag upp säckväv på uppstammad magnolia och lite annat för rådjuren har börjat gå bärsärkagång igen. Måste rädda knoppar inför nästa vår.

Vätan vi får nu i form av regn och snö behövs inför nästa års växtsäsong, bara den inte blir stående. Dränering är A och O.

Det finns växter här som blommar på vintern om det inte är för kallt. Tex Hybridkejsarolvonet Dawn. Här en dagsbild.

Jag gillar nyanserna så här års. Här Buskroslingens knoppar som blommar med vita doftande klasar först av allt på våren.

Skymningen i väst en sen höstdag då solen tittat fram är också vackert.

Det finns många nyanser av murrigt mörker.

Ha en bra november!

Luna

0

4 kommentarer

 1. Vilket fint inlägg Luna!
  Jag försöker leva i nuet och hitta det fina i alla månader på året, så ock november. Och jag startar inte advent innan det är dags på riktigt. Startar jag för tidigt kan jag ju missa något som faktiskt är riktigt vackert i november. Igår t.ex. när jag var ute med Lucy på eftermiddagspromenaden hade regnet upphört. Det var fortfarande mulet men de jordiga nyanserna lyste mot mig. Gick förbi ett parti med högt gräs och det var nästan självlysande i sin gulbruna färg. Sedan kanske jag uppskattar mer att det inte regnar för jämnan i november (vilket det gjort hos oss i år). Men å andra sidan, då känns det än mer härligt när solen tittar fram. Men trots regn, jag njuter av att promenera och jag njuter när jag får komma in och tända lite ljus, se ljuset glimma i min blomsterbukett med lite dova hösttoner.

  En riktigt fin novemberhelg önskar jag dig och maken!
  Kram Anita

 2. lunasblogg

  15 november, 2019 at 09:34

  Tack snälla Anita!
  Tror att många av oss som har mer tid nu på äldre dagar ser på årstider på ett annat sätt. Vi har tid att se oss omkring och vara tacksam för varje ny dag. Här har det mest regnat på eftermiddagarna senaste tiden så man hinner ut innan. Bra också att det inte är så kallt och ishalt än.
  En riktigt bra helg önskar jag er också.
  Kram luna

 3. Inger/seniorkatten48

  15 november, 2019 at 16:05

  Hej Luna, tack för ditt fina inlägg om hösten. November är en tid för eftertanke om både naturen och livet. Ha en bra helg båda två.

 4. Det enda jag haft emot november är när jag skulle till jobbet, lämna barn, gå från parkering mm i regn och blåst på tvären. Nu kan jag välja att pälsa på mig eller stanna inne… Hos mig är november en skön månad och färgskalan är helt i min smak.

  Ha det gott! Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑